7 tipů, jak se naučit vařit (aneb kurz vaření s Adamem)

Neumíte vařit a chcete se to naučit? Fajn, dám vám několik dobrých rad, které by vám měly usnadnit kuchařský start, ale hlavně by vám měly od začátku pomoci vařit tak, že na sebe bude sami hrdí. A vaše jídlo bude lidem chutnat, ba co víc, budou jej zbožňovat. A to jeden z důvodů, pro vás vaření začne bavit. Takže pojďme se podívat na to, co vám pomůže rozjet novou éru vašeho domácího vaření.

Dívejte se pod ruce zkušeným kuchařům

Když nevíte, jak jednoduše začít, najděte si někoho, od koho se můžete učit. Je to asi ten nejefektivnější způsob, jak vaření dostat pod kůži. Jako malý kluk jsem častokrát pomáhal babičce vařit oběd nebo péct buchtu. Tu jsem smažil cibulku jako základ všelijakých omáček a polívek. Jindy jsem klepal maso na řízky, které jsem si i sám obalil ve vajíčku a strouhance, pod dohledem babičky samozřejmě. Každé léto jsem sbíral lesní jahody na vynikající babiččinu bublaninu. Trhal jsem rybíz a angrešt na domácí marmelády. Kopal jsem motykou brambory v záhonu, tahal ze země dozrálou cibuli. Sbírat přísady na zahrádce a pak z nich i vařit pro mě bylo velké dobrodružství. Vtisklo mi to do duše lásku k vaření.

Zajděte si na kurz vaření

Že jste v dětství neměli takovou příležitost, jako já? Nevěšte hlavu a kupte si dobrý kurz vaření. Zaručuji vám, že se pro kuchtění nadchnete. Neexistuje snad lepší motivace, než když si na konci lekce pochutnáte na vlastnoručně uvařeném jídle. To vás zkrátka nakopne do dalšího vaření v domácích podmínkách. Když jste to zvládli ve škole vaření, není důvod, abyste si stejně dobré jídlo neuvařili i doma.

Místo novin si čtěte kuchařskou knihu

Ta představa může být pro někoho děsivá. Jedete ráno MHDéčkem do roboty a v ruce držíte kuchařku, místo novin nebo mobilu. Ale to jsou jenom předsudky, věřte mi. Kašlete na to, co si o vás myslí spolucestující a hrdě si čtěte kuchařku.

Moje první kuchařka byla od Jamieho Olivera. Byla to tuším jeho druhá kniha s názvem “Šéfkuchař bez čepice se vrací”. Jamieho recepty se dobře četly. Vše je psáno tak, že se vám při čtení automaticky vybaví ten šrumec v jeho kuchyni, cítíte vůni každého kousku koření, který popisuje a v duchu už sami vaříte. To je opravdu silná motivace zvednout se a jít si ten recept uvařit.

Adamovo vaření

 Choďte obědvat do špičkové restaurace

Jídlo by mělo být zážitek, ne povinnost. Samozřejmě, že jíte proto, abyste přežili. Z jídla byste však měli mít radost. A tu vám rozhodně neudělá znojemská s rýží za sedm pětek. Tím neříkám, abyste obědvali každý den v prvotřídní restauraci. Ovšem párkrát do měsíce, to už vaše peněženka asi snese, že?

Vyrazte do skutečně dobré restaurace, kde kvalita jídla i obsluhy odpovídá vyšší ceně v řádech stokorun na hlavu za oběd. Čím více peněz za jídlo vydáte, tím více si dobrého oběda budete vážit, a zpravidla si o to více pošmáknete. Především ale poznáte, jak má chutnat a vypadat kvalitní jídlo. Kupříkladu silný hovězí vývar (neboli consommé) z volské oháňky. To musíte zažít na vlastní chuťové pohárky, to nevyčtete z knih. Když pak budete vařit hovězí vývar doma, budete vědět, co vaříte, z jakých surovin a proč ten postup nešidit. Vaši tvrdou dřinu odmění silné a lahodné consommé, za které vás doma budou nosit na rukou. To mi věřte.

My3 (Mimi pod stolem)

Narozeninová oslava v Magické zahradě Nouveau

Naučte se vařit silný vývar

Mám pro vás vynikající zprávu. Když zvládnete uvařit dobrý silný vývar, dokážete uvařit i vynikající italské risotto, mnohé omáčky a polévky. Poctivý vývar je totiž jejich základem. A co je základem poctivého vývaru? No přece trpělivost. Ať už se rozhodnete vařit vývar masový, nebo zeleninový, klíčový je pro vás čas.

Na kuřecí vývar vám dobře poslouží celé kuře, ideálně naporcované a bez kůže. Kuře vařte pozvolna 2 hodiny společně s celerem, mrkví, petrželí a cibulí, pár kuličkami černého pepře. Solte jen v případě, že jej chcete po uvaření rovnou jíst. Pokud jej plánujete používat jako základ pro další vaření, nesolte jej. V takovém případě vývar uchovejte v lednici nebo v mrazáku.

Nevařte vše v jednom hrnci jednou vařechou

Pokud to s vařením myslíte vážně, pořiďte si hrnce se skleněnou poklicí. Díky sklu včas uvidíte, kdy vám chce polévka utéct z hrnce a stihnete zasáhnout. Hrnce si kupte kvalitní nerezové s tlustým dnem. Bohatě vám vystačí 3-4 hrnce. Střední s průměrem 16-18 cm na brambory. Velký s průměrem 24 cm na vaření v páře. A malý rendlík s průměrem 14 cm na omáčky.

Na míchání v menším hrnci je dobrá menší vařečka. Na ten největší hrnec musí být velká vařecha. Za každou cenu mějte jednu vařečku výhradně na sladké. Dřevo totiž do sebe natáhne slanou chuť a dokáže ji pak uvolňovat do sladkých pokrmů. Nikdy nemíchejte slané jídlo vařečkou na sladké vaření.

Krájejte s úctou ke svým prstům

Pokud nejste kuchař, nebo často nevaříte, krájet prostě neumíte. Ale to není žádná hanba. Mistry plodí trénink, to je stará pravda. Ještě než začnete trénovat, je potřeba si obstarat pořádné náčiní. Ve vašem případě by to měl být velký kuchařský nůž na krájení a sekání na prkýnku, a menší nůž na loupání a škrábání v ruce. Víc nožů pro začátek nepotřebujete.

Ke dvěma základním kvalitním nožům si pořiďte brousek a velké krájecí prkénko minimálně 20×30 cm. Na menším prkně se vám bude pracovat špatně, protože nakrájené potraviny vám z něj budou padat.

Vařte jedno jídlo pořád dokola

Ne, není to hloupost. Naopak. Častějším opakováním vaření jednoho pokrmu si můžete vyhrát s jeho konečnou chutí. Vezměme si třeba ten vývar. A teď si představte, že jej uvaříte, budete s ním spokojeni, ale u prázdného talíře se vám na mysl derou myšlenky: A co kdybych ho vařil ne 2, ale 3 hodiny? A co kdybych ho nevařil v obyčejném hrnci, ale v tlakovém hrnci? A co když vynechám cibuli a přidám místo toho kmín? Chápete, kam tím mířím?

Díky častému opakování se vám recept dostane pod kůži, ba co víc, budete jej stále ladit a obměňovat, až nakonec zakotvíte u toho jednoho vymazleného. Přesně takhle mám já vymazlené své pověstné lasagne bolognese.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
Jak nám může pomoci příroda k tuhému kořínku
Byliny a rostliny
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
5 nejlepších čajů pro děti
Recepty - Adamovo vaření
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
5 nejlepších čajů pro děti
Recept z Cukrfree – Domácí kokosové tyčinky
Cvičení Přírodní kosmetika
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Léčba insomnie: kognitivně behaviorální terapie a další vyšetření
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Robert a Lenka: Podnikejte profesionálně a zdravě
Takže kamna tu byla a zase budou? Jupí :)
Jak ve starém domě ušetřit energii?
A tak jsem si zavařila. Ale ne na zdravější jídlo (2. díl)
Chceme zdravější jídlo do školky (1. díl)
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu