Chlorella a její účinky

V současné době se často setkáváme s pojmem „zelené potraviny“. Říká se jim také superfood, protože jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty, enzymy a minerální látky. Mezi zelené potraviny patří chlorella, zelený ječmen a spirulina. V našem článku se zaměříme na první jmenovanou, tedy chlorellu. Co to vlastně je, jak ji konzumovat a jaké má účinky?

Co je to chlorella?

Celý název zní chlorella pyrenoidosa. Jde o sladkovodní řasu, kterou řadíme do kategorie zelených potravin. Chlorella je zelená mikroskopická řasa, jež se nachází ve sladké i slané vodě. Jedná se o jednu z nejstarších forem života na naší planetě, neboť existuje více než 3 miliardy let.

Vědci ji objevili teprve v 19. století a pro vysoký obsah chlorofylu, nukleových kyselin, vitamínů, vlákniny, minerálů a dalších významných látek, které pomáhají detoxikovat organismus a podporují imunitní systém, ji označili jako superpotravinu.

chlorellaemailingkreativa

Jak vznikl poněkud atypický název této řasy? “Chlor“ znamená řecky zelený a „ella“ latinsky malý. Název tedy přesně charakterizuje popis zelené potraviny. Výjimečnou potravinu objevil v roce 1890 mikrolog, botanik, vědec a profesor v jedné osobě pan Martinus Wilhelm Beijerinck.

Do povědomí lidí se chlorella dostala v 70. letech minulého století. Následkem druhé světové války, kdy došlo ke shození atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, bylo Japonsko postiženo radioaktivními látkami. To se samozřejmě negativně projevilo na zdraví tamních občanů. Užíváním chlorelly se podařilo alespoň částečně tlumit toxicitu způsobenou ozářením. Zelená potravina navíc dokázala odstraňovat těžké kovy z těla. Po krátké době lidé začali pociťovat zlepšení těchto neduhů, o chlorelle se začalo hovořit jako o výjimečné potravině. Jen pro zajímavost, v té době ji pravidelně konzumovalo přibližně 7 miliónů Japonců.

Odkud Chlorella pochází?

Výjimečná řasa pochází z Taiwanu, kde jsou ideální podmínky pro její pěstování. Potřebuje teplo a hodně slunce, díky kterému obsahuje vysoké množství zeleného barviva – chlorofylu. Ke zdárnému růstu vyžaduje čistou mineralizovanou vodu, dostatek vzduchu a světla.

Tamní lidé jejímu pěstování věnují velké úsilí, protože jsou si dobře vědomi jejích účinků. Sklizeň probíhá za přísných podmínek a pod nepřetržitým dohledem. Po sklizni se řasa velmi šetrně zpracovává, narušuje se pevná buněčná stěna tak, aby byla pro člověka co nejlépe stravitelná.

Které významné látky obsahuje?

Chlorella, jak už bylo výše psáno, obsahuje celou řadu významných látek. 60 % tvoří bílkoviny, což je 38 krát více než u sójových bobů a 55 krát více než u rýže. Představuje velmi důležitý zdroj bílkovin, který ocení zejména vegetariáni. Dále v sobě uchovává 19 aminokyselin, vysoký podíl chlorofylu. Za zmínku stojí také unikátní růstový faktor CGF, který má probatické účinky. Z vitamínů jmenujme vápník, železo, zinek, hořčík, chrom a vitamin skupiny B, C, A. Chlorella je také významným zdrojem vlákniny.

Pozitivní účinky na naše zdraví

Chlorella má celou řadu pozitivních účinků. Pojďme si vyjmenovat ty nejvýznamnější.

  • Detoxikace organismu – díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá tělu odbourávat škodlivé látky a toxiny
  • Blahodárně působí na trávicí trakt – obsahuje důležité enzymy
  • Pomáhá při hubnutí
  • Snižuje cholesterol
  • Podporuje odstraňování těžkých kovů z těla
  • Zpomaluje proces stárnutí
  • Celkově posiluje imunitní systém a vitalitu
  • Pomáhá udržovat optimální krevní tlak
  • Funguje jako prevence některých druhů rakoviny
  • Zmírňuje negativní účinky stresu

Nežádoucí účinky chlorelly

Zelená řasa má sice celou řadu pozitiv, není však zcela vhodná pro každého. Chlorellu by neměly užívat malé děti do tří let. Poněkud rozporuplné jsou názory na to, zda ji mohou užívat těhotné a kojící ženy.

Pokud žena užívá chlorellu dlouhodobě již před otěhotněním, většina škodlivin je z těla již vyplavena, a proto by užívání chlorelly nemělo být na škodu. Při pochybnostech se raději poraďte s lékařem.

Rozhodně se nedoporučuje s užíváním chlorelly začínat v těhotenství nebo v období kojení.

Prostudujte: Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk.

Jak chlorellu užívat?

Chlorellu můžete konzumovat buď ve formě nápoje, který si snadno připravíte z prášku, nebo v podobě tablet. Doporučuje se dodržovat odstup alespoň půl hodiny před jídlem, tablety je důležité zapít dostatečným množstvím vody. V případě, že užíváte jiné léky (například antibiotika), počkejte alespoň dvě hodiny mezi jednotlivými dávkami. 

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
rekonstrukce zahrady
Kolik stojí rekonstrukce zahrady?
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Syndromem nezdravých budov trpí dva ze tří
Recepty
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně