Domácí hranolky se zeleným raw dipem

3 porce, vaření a pečení 25 minut, příprava celkem 40 minut

Zelenina | Pečení

Co k tomu potřebujete?

CO POTŘEBUJETE NA PEČENÉ HRANOLKY:

  • 8 velkých bio brambor
  • 1 červená řepa čerstvá
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kmínu
  • Sůl
  • Pepř

NA ZELENÝ MIXOVANÝ RAW DIP:

  • ¼ hlávky čínského zelí
  • 1 pořádná hrst polníčku
  • 1 jarní cibulka
  • Šťáva z ½ citrónu
  • 50 ml vody
  • 1 špetka drceného kořene koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat?

VZHŮRU DO VAŘENÍ

  1. Začnu hranolkama. Ještě před tím si napustím větší hrnec vodou, kterou dám vařit. Zapnu troubu na 180 stupňů.
  2. Oškrábu brambory i řepu. Pak vše rozkrájím podélně na 1 cm tlusté plátky.
  3. Nakrájené brambory s řepou přendám do vroucí vody a osolím lžičkou soli. Vařím 3 minuty.
  4. Po 3 minutách vypnu sporák a nechám zeleninu v horké vodě ještě 1 minutu dojít.
  5. Zeleninu sliju a nechám ji v odkrytém hrnci mírně vychladnout, tak abych ji mohl bezbolestně pokrájet. Kdo je poctivý, toho nepálí a může krájet rovnou 🙂
  6. Nachystám si velkou mísu na hranolky. Jednotlivé plátky brambor a červené řepy krájím na 1cm hranolky, které házím do mísy.
  7. Jakmile mám nakrájeno, omastím 4 lžícemi olivového oleje, posypu 1 lžící kmínu a dochutím čerstvě namletou solí a pepřem.

PŘÍPRAVA NA PEČENÍ

  1. Hranolky v míse pořádně rukama promíchám, aby byl každý kousek slaný a mastný.
  2. Připravím si 2 plechy s pečícím papírem. Rozdělím na ně všechny promaštěné hranolky a dám je péct na 30 minut do rozpálené trouby na 180 stupňů. Těch 30 minut je pouze pro orientaci, protože každá trouba peče jinak, proto je důležité hranolky po cca 20 minutách zkontrolovat. Jestli zlátnou, bude stačit už jen 5 minut. Jestli ne, dopřejte jim klidně ještě dalších 15 minut.
  3. Připravím mixovaný zelený raw dip.
  4. Do mixéru postupně nahážu polníček, čínské zelí, jarní cibulku, koriandr, sůl, pepř a zakápnut to šťávou z ½ citrónu a 50 ml vody.
  5. Mixuji na nejvyšší otáčky 1 minutu. Rozmichovaný dip rozdělím do 3 misek.
  6. Vyndám oba plechy a rozdělím hranolky na 3 talíře, zavolám hladovce a servíruju na stůl.

Přidejte komentář

Děti Zvířata
Odpolední spánek u dětí
Bígl (beagle) Mimi – útěkář, smraďoch, popelnice, ale náš
3 tipy proti stresu – pro kočky a hlavně pro lidi
Byliny a rostliny
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu
3 tipy proti stresu – pro kočky a hlavně pro lidi
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Recepty - Adamovo vaření
Švestky máme rádi, ve všech podobách
7 důvodů proč pít alkohol
Domácí hranolky se zeleným raw dipem
Cvičení Přírodní kosmetika
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Henna na vlasy. Přírodní barva, která vrací vlasům život
Vzor porodního plánu aneb jak může vypadat hezký porod
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Robert a Lenka: Podnikejte profesionálně a zdravě
Dítě vnímám jako velký dar, autismus je ale průšvih
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu
Bígl (beagle) Mimi – útěkář, smraďoch, popelnice, ale náš
Poděkování (6. díl)
Volání divočiny a vůně Jižních Čech (5. díl)