Švestky máme rádi, ve všech podobách

Máme tradiční venkovskou zahradu a po našich předchůdcích na ní naštěstí nechybějí švestky. Tak trochu zapomenuté stromy nás potěšily hned první pozdní léto, kdy mezi zelenými listy zazářily jejich úchvatně zbarvené plody. A nejsou jen krásné na podhled.

Plno chutí, plno zážitků

Švestky jsou chutné plody nabízející neobyčejnou sladkokyselou chuť, které se nevyrovná žádná z těch exotických specialit, které nám servírují klasické obchody. Tyto speciality totiž bohužel často svoji chuť nechávají již v těch exotických končinách, odkud pocházejí. K nám se pak dostanou na pohled zajímavé plody, ale chuť a vůně už je spíš jenom v náznacích. Ve srovnání s vydatnou chutí a vůní českých švestek z vlastní zahrádky nemohou obstát. Tohle je skutečná BIO kvalita.

Takže máte-li na zahradě kousek místa a uvažujete, že vysadíte nějaký ten ovocný stromek, doporučujeme švestku. Při výběru stromu zvažte zejména klimatické podmínky, protože některým odrůdám se bude dařit jen v nižších polohách a teplejších oblastech Česka. To však neznamená, že by nebyly dostupné i nenáročné odrůdy do studenějších oblastí, ostatně do takové oblasti patří i naše zahrada u kocoura.

Něco o švestkách

Než české švestky zdecimovalo nepříjemné virové onemocnění s příjemným názvem šárka, byly nejrozšířenějším ovocným stromem českých sadů a zahrad. A to i přesto, že se u nás začaly pěstovat až v době Karla IV., který k nám švestky dovezl z Francie. Švestky u nás velmi rychle zdomácněly, nejenom kvůli chutným plodům, ale také odolnosti a příhodným klimatickým podmínkám české kotliny. Švestky obsadily místo i v tradiční české kuchyni, jen si vzpomeňte třeba na povidla. A to je tu ještě moravská slivovice!

Na druhé straně bez potíží zapadnou i do moderní kuchyně, třeba v podobě smoothies (netradiční recept tady). Sušené švestky zase skvěle zastoupí v současnosti tolik oblíbenou raw stravu.

Přesto se švestky (slivoně) v současnosti jen pomalu přibližují ke své dřívější slávě. A to si dnes můžeme vybírat z nově vyšlechtěných odrůd, které jsou buď odolné, nebo alespoň tolerantní vůči šárce. Tyto odolné a tolerantní odrůdy se chuťově přibližují starým odrůdám švestek. Nemoc šárka je sice může postihnout, ale strom to nezahubí, dokáže se s tím vyrovnat.

Pokud stále ještě hledáte důvody, proč by švestky měly zkrášlit vaši zahradu, máme tu ještě přídavek v podobě složení lahodných fialových plodů.

Přírodní životabudič ve fialové

Švestky jsou plné antioxidantů, v jejich obsahu najdete mj. vitamíny skupiny B, které zajišťují správné fungování metabolismu a zažívání. Zažívacímu systému přijde vhod i vláknina. Cenný je také obsah minerálních látek, jako je měď nebo zinek, který je mj. prospěšný pro činnost imunitního systému. Lidskému organismu prospějí i obsažené nenasycené mastné kyseliny. Švestky se kvůli svému složení dají nazvat jako přírodní životabudič. Tradiční plody pomůžou i proti stresu, kterého je v dnešní době více než dost. Tedy dobrou chuť!

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
Jak nám může pomoci příroda k tuhému kořínku
Astmatický záchvat dítěte je nepříjemný a stresující nejen pro něj, ale i pro všechny, kteří jej mají rádi.
Astma u dětí nemusí znamenat konec jejich plnohodnotného života
Proč je malování a kreslení důležité právě pro vaše dítě
Byliny a rostliny
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
5 nejlepších čajů pro děti
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu
Recepty - Adamovo vaření
5 nejlepších čajů pro děti
Recept z Cukrfree – Domácí kokosové tyčinky
A tak jsem si zavařila. Ale ne na zdravější jídlo (2. díl)
Cvičení Přírodní kosmetika
Léčba insomnie: kognitivně behaviorální terapie a další vyšetření
Spánkové poruchy 2. Když se v noci bojíte
Textilní odpad zaplavuje planetu. Můžeme ale pomoci
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Robert a Lenka: Podnikejte profesionálně a zdravě
Takže kamna tu byla a zase budou? Jupí :)
Jak ve starém domě ušetřit energii?
A tak jsem si zavařila. Ale ne na zdravější jídlo (2. díl)
Chceme zdravější jídlo do školky (1. díl)
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu