Švestky máme rádi, ve všech podobách

Máme tradiční venkovskou zahradu a po našich předchůdcích na ní naštěstí nechybějí švestky. Tak trochu zapomenuté stromy nás potěšily hned první pozdní léto, kdy mezi zelenými listy zazářily jejich úchvatně zbarvené plody. A nejsou jen krásné na podhled.

Plno chutí, plno zážitků

Švestky jsou chutné plody nabízející neobyčejnou sladkokyselou chuť, které se nevyrovná žádná z těch exotických specialit, které nám servírují klasické obchody. Tyto speciality totiž bohužel často svoji chuť nechávají již v těch exotických končinách, odkud pocházejí. K nám se pak dostanou na pohled zajímavé plody, ale chuť a vůně už je spíš jenom v náznacích. Ve srovnání s vydatnou chutí a vůní českých švestek z vlastní zahrádky nemohou obstát. Tohle je skutečná BIO kvalita.

Takže máte-li na zahradě kousek místa a uvažujete, že vysadíte nějaký ten ovocný stromek, doporučujeme švestku. Při výběru stromu zvažte zejména klimatické podmínky, protože některým odrůdám se bude dařit jen v nižších polohách a teplejších oblastech Česka. To však neznamená, že by nebyly dostupné i nenáročné odrůdy do studenějších oblastí, ostatně do takové oblasti patří i naše zahrada u kocoura.

Něco o švestkách

Než české švestky zdecimovalo nepříjemné virové onemocnění s příjemným názvem šárka, byly nejrozšířenějším ovocným stromem českých sadů a zahrad. A to i přesto, že se u nás začaly pěstovat až v době Karla IV., který k nám švestky dovezl z Francie. Švestky u nás velmi rychle zdomácněly, nejenom kvůli chutným plodům, ale také odolnosti a příhodným klimatickým podmínkám české kotliny. Švestky obsadily místo i v tradiční české kuchyni, jen si vzpomeňte třeba na povidla. A to je tu ještě moravská slivovice!

Na druhé straně bez potíží zapadnou i do moderní kuchyně, třeba v podobě smoothies (netradiční recept tady). Sušené švestky zase skvěle zastoupí v současnosti tolik oblíbenou raw stravu.

Přesto se švestky (slivoně) v současnosti jen pomalu přibližují ke své dřívější slávě. A to si dnes můžeme vybírat z nově vyšlechtěných odrůd, které jsou buď odolné, nebo alespoň tolerantní vůči šárce. Tyto odolné a tolerantní odrůdy se chuťově přibližují starým odrůdám švestek. Nemoc šárka je sice může postihnout, ale strom to nezahubí, dokáže se s tím vyrovnat.

Pokud stále ještě hledáte důvody, proč by švestky měly zkrášlit vaši zahradu, máme tu ještě přídavek v podobě složení lahodných fialových plodů.

Přírodní životabudič ve fialové

Švestky jsou plné antioxidantů, v jejich obsahu najdete mj. vitamíny skupiny B, které zajišťují správné fungování metabolismu a zažívání. Zažívacímu systému přijde vhod i vláknina. Cenný je také obsah minerálních látek, jako je měď nebo zinek, který je mj. prospěšný pro činnost imunitního systému. Lidskému organismu prospějí i obsažené nenasycené mastné kyseliny. Švestky se kvůli svému složení dají nazvat jako přírodní životabudič. Tradiční plody pomůžou i proti stresu, kterého je v dnešní době více než dost. Tedy dobrou chuť!

Přidejte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Děti Zvířata
Chceme zdravější jídlo do školky (1. díl)
Odpolední spánek u dětí
Bígl (beagle) Mimi – útěkář, smraďoch, popelnice, ale náš
Byliny a rostliny
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu
3 tipy proti stresu – pro kočky a hlavně pro lidi
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Recepty - Adamovo vaření
Chceme zdravější jídlo do školky (1. díl)
Švestky máme rádi, ve všech podobách
7 důvodů proč pít alkohol
Cvičení Přírodní kosmetika
První výroba domácích tablet do myčky
Přírodní kosmetika z Biooo.cz
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Robert a Lenka: Podnikejte profesionálně a zdravě
Dítě vnímám jako velký dar, autismus je ale průšvih
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu
Bígl (beagle) Mimi – útěkář, smraďoch, popelnice, ale náš
Poděkování (6. díl)
Volání divočiny a vůně Jižních Čech (5. díl)