Letní zeleninový koláč se smetanou

Užíváte si teplých letních dnů a nevíte, čím pohostíte rodinu? Nechcete trávit den u plotny, ale ani do restaurace vás to neláká? Slané koláče se hodí i na oběd, netrvají dlouho a uspokojí hlad i chuť. Vyzkoušejte letní zeleninový koláč se smetanou. A k tomu třeba domácí okurkovou limonádu. V létě zaručeně osvěží.

8 porcí, příprava 30 minut, pečení 50 minut

Co k tomu potřebujete?

JAK UDĚLAT TĚSTO?

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 3 lžičky soli
  • 1 vajíčko
  • trochu pepře
  • špetku bazalky a oregana
  • máslo na vytření koláčové formy

CO DO ZELENINOVÉ NÁPLNĚ?

  • 1/2 lilku
  • 1 paprika
  • 1 rajčátko
  • pár růžiček brokolice
  • 1/2 chilli papričky
  • 200 g kysané smetany
  • 4 lžičky lučiny
  • 3 vajíčka
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • olej na smažení

Jak postupovat?

  1. Do těsta kromě mouky, másla, soli, vejce, pepře a pár druhů koření přimíchejte i 2 vrchovaté lžičky smetanového jogurtu. Všechny ingredience pořádně prohněťte rukou, dokud se máslo a jogurt nespojí s moukou.
  2. Poté z těsta uplácejte kouli a dejte ji v potravinářské folii do lednice asi na 30 min.
  3. Nakrájejte polovinu lilku na tenké půlcentimetrové plátky, posolte z obou stran a nechte půl hodiny “vypotit”.
  4. Můžete přejít k přípravě smetanové náplně. Do kysané smetany přidejte 4 lžičky lučiny, tři vajíčka, sůl a mletý pepř. Promíchejte, až je konzistence směsi jemná a odložte do lednice. Předehřejte troubu na 200 °C.

NA ŘADU PŘICHÁZÍ ZELENINA

  1. V tu chvíli budete mít čas na nakrájení ostatní zeleniny na malé kousky. Čeká vás brokolice, rajčátko, paprika. Kdo rád více pikantní, může přidat i kousek chilli papričky.
  2. Zeleninu osmahněte na olivovém oleji, posolte, popepřete a můžete přidat i bylinky. Já přidala čerstvou bazalku, petržel a majoránku.

S TĚSTEM ŠUP DO FORMY

  1. Vychladlé těsto rozválejte a položte do máslem vymazané koláčové formy.
  2. Těsto propíchejte vidličkou, aby se dobře propeklo a pečte v předehřáté troubě asi 15 min.
  3. Poté na korpus naneste smetanovou směs, posypte nastrouhaným sýrem, rozložte zeleninu a opět posypte nastrouhaným sýrem, aby vše drželo pěkně pohromadě. Vrátíme do trouby na dalších 25 – 30 min.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
Jak nám může pomoci příroda k tuhému kořínku
Byliny a rostliny
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
5 nejlepších čajů pro děti
Recepty - Adamovo vaření
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
5 nejlepších čajů pro děti
Recept z Cukrfree – Domácí kokosové tyčinky
Cvičení Přírodní kosmetika
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Léčba insomnie: kognitivně behaviorální terapie a další vyšetření
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Robert a Lenka: Podnikejte profesionálně a zdravě
Takže kamna tu byla a zase budou? Jupí :)
Jak ve starém domě ušetřit energii?
A tak jsem si zavařila. Ale ne na zdravější jídlo (2. díl)
Chceme zdravější jídlo do školky (1. díl)
Zahrada v lednu aneb mentální příprava na první sezónu