Letní zeleninový koláč se smetanou

Užíváte si teplých letních dnů a nevíte, čím pohostíte rodinu? Nechcete trávit den u plotny, ale ani do restaurace vás to neláká? Slané koláče se hodí i na oběd, netrvají dlouho a uspokojí hlad i chuť. Vyzkoušejte letní zeleninový koláč se smetanou. A k tomu třeba domácí okurkovou limonádu. V létě zaručeně osvěží.

8 porcí, příprava 30 minut, pečení 50 minut

Co k tomu potřebujete?

JAK UDĚLAT TĚSTO?

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 3 lžičky soli
  • 1 vajíčko
  • trochu pepře
  • špetku bazalky a oregana
  • máslo na vytření koláčové formy

CO DO ZELENINOVÉ NÁPLNĚ?

  • 1/2 lilku
  • 1 paprika
  • 1 rajčátko
  • pár růžiček brokolice
  • 1/2 chilli papričky
  • 200 g kysané smetany
  • 4 lžičky lučiny
  • 3 vajíčka
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • olej na smažení

Jak postupovat?

  1. Do těsta kromě mouky, másla, soli, vejce, pepře a pár druhů koření přimíchejte i 2 vrchovaté lžičky smetanového jogurtu. Všechny ingredience pořádně prohněťte rukou, dokud se máslo a jogurt nespojí s moukou.
  2. Poté z těsta uplácejte kouli a dejte ji v potravinářské folii do lednice asi na 30 min.
  3. Nakrájejte polovinu lilku na tenké půlcentimetrové plátky, posolte z obou stran a nechte půl hodiny “vypotit”.
  4. Můžete přejít k přípravě smetanové náplně. Do kysané smetany přidejte 4 lžičky lučiny, tři vajíčka, sůl a mletý pepř. Promíchejte, až je konzistence směsi jemná a odložte do lednice. Předehřejte troubu na 200 °C.

NA ŘADU PŘICHÁZÍ ZELENINA

  1. V tu chvíli budete mít čas na nakrájení ostatní zeleniny na malé kousky. Čeká vás brokolice, rajčátko, paprika. Kdo rád více pikantní, může přidat i kousek chilli papričky.
  2. Zeleninu osmahněte na olivovém oleji, posolte, popepřete a můžete přidat i bylinky. Já přidala čerstvou bazalku, petržel a majoránku.

S TĚSTEM ŠUP DO FORMY

  1. Vychladlé těsto rozválejte a položte do máslem vymazané koláčové formy.
  2. Těsto propíchejte vidličkou, aby se dobře propeklo a pečte v předehřáté troubě asi 15 min.
  3. Poté na korpus naneste smetanovou směs, posypte nastrouhaným sýrem, rozložte zeleninu a opět posypte nastrouhaným sýrem, aby vše drželo pěkně pohromadě. Vrátíme do trouby na dalších 25 – 30 min.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Rodinné focení na samotě u lesa
Byliny a rostliny
Resumé po druhé zahradnické sezóně
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Přijďte na podzimní veletrh Flora Olomouc 2019
Přijďte na veletrh Střechy Praha 2020
Textilní odpad zaplavuje planetu. Můžeme ale pomoci
Takže kamna tu byla a zase budou? Jupí :)
Jak ve starém domě ušetřit energii?
Domácí tablety do myčky: první výroba
Recepty - Adamovo vaření
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Resumé po druhé zahradnické sezóně
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Výsledky spánkového průzkumu: JAK SE SPÍ PODNIKATELŮM?