Užíváte si teplých letních dnů a nevíte, čím pohostíte rodinu? Nechcete trávit den u plotny, ale ani do restaurace vás to neláká? Slané koláče se hodí i na oběd, netrvají dlouho a uspokojí hlad i chuť. Vyzkoušejte letní zeleninový koláč se smetanou. A k tomu třeba domácí okurkovou limonádu. V létě zaručeně osvěží.
[alert-note]8 porcí, příprava 30 minut, pečení 50 minut[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
JAK UDĚLAT TĚSTO?
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce smetanového jogurtu
- 150 g másla pokojové teploty
- 3 lžičky soli
- 1 vajíčko
- trochu pepře
- špetku bazalky a oregana
- máslo na vytření koláčové formy
CO DO ZELENINOVÉ NÁPLNĚ?
- 1/2 lilku
- 1 paprika
- 1 rajčátko
- pár růžiček brokolice
- 1/2 chilli papričky
- 200 g kysané smetany
- 4 lžičky lučiny
- 3 vajíčka
- 100 g nastrouhaného ementálu
- olej na smažení
Jak postupovat?
- Do těsta kromě mouky, másla, soli, vejce, pepře a pár druhů koření přimíchejte i 2 vrchovaté lžičky smetanového jogurtu. Všechny ingredience pořádně prohněťte rukou, dokud se máslo a jogurt nespojí s moukou.
- Poté z těsta uplácejte kouli a dejte ji v potravinářské folii do lednice asi na 30 min.
- Nakrájejte polovinu lilku na tenké půlcentimetrové plátky, posolte z obou stran a nechte půl hodiny „vypotit“.
- Můžete přejít k přípravě smetanové náplně. Do kysané smetany přidejte 4 lžičky lučiny, tři vajíčka, sůl a mletý pepř. Promíchejte, až je konzistence směsi jemná a odložte do lednice. Předehřejte troubu na 200 °C.
NA ŘADU PŘICHÁZÍ ZELENINA
- V tu chvíli budete mít čas na nakrájení ostatní zeleniny na malé kousky. Čeká vás brokolice, rajčátko, paprika. Kdo rád více pikantní, může přidat i kousek chilli papričky.
- Zeleninu osmahněte na olivovém oleji, posolte, popepřete a můžete přidat i bylinky. Já přidala čerstvou bazalku, petržel a majoránku.
S TĚSTEM ŠUP DO FORMY
- Vychladlé těsto rozválejte a položte do máslem vymazané koláčové formy.
- Těsto propíchejte vidličkou, aby se dobře propeklo a pečte v předehřáté troubě asi 15 min.
- Poté na korpus naneste smetanovou směs, posypte nastrouhaným sýrem, rozložte zeleninu a opět posypte nastrouhaným sýrem, aby vše drželo pěkně pohromadě. Vrátíme do trouby na dalších 25 – 30 min.