Letní zeleninový koláč se smetanou

Užíváte si teplých letních dnů a nevíte, čím pohostíte rodinu? Nechcete trávit den u plotny, ale ani do restaurace vás to neláká? Slané koláče se hodí i na oběd, netrvají dlouho a uspokojí hlad i chuť. Vyzkoušejte letní zeleninový koláč se smetanou. A k tomu třeba domácí okurkovou limonádu. V létě zaručeně osvěží.

8 porcí, příprava 30 minut, pečení 50 minut

Co k tomu potřebujete?

JAK UDĚLAT TĚSTO?

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 3 lžičky soli
  • 1 vajíčko
  • trochu pepře
  • špetku bazalky a oregana
  • máslo na vytření koláčové formy

CO DO ZELENINOVÉ NÁPLNĚ?

  • 1/2 lilku
  • 1 paprika
  • 1 rajčátko
  • pár růžiček brokolice
  • 1/2 chilli papričky
  • 200 g kysané smetany
  • 4 lžičky lučiny
  • 3 vajíčka
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • olej na smažení

Jak postupovat?

  1. Do těsta kromě mouky, másla, soli, vejce, pepře a pár druhů koření přimíchejte i 2 vrchovaté lžičky smetanového jogurtu. Všechny ingredience pořádně prohněťte rukou, dokud se máslo a jogurt nespojí s moukou.
  2. Poté z těsta uplácejte kouli a dejte ji v potravinářské folii do lednice asi na 30 min.
  3. Nakrájejte polovinu lilku na tenké půlcentimetrové plátky, posolte z obou stran a nechte půl hodiny “vypotit”.
  4. Můžete přejít k přípravě smetanové náplně. Do kysané smetany přidejte 4 lžičky lučiny, tři vajíčka, sůl a mletý pepř. Promíchejte, až je konzistence směsi jemná a odložte do lednice. Předehřejte troubu na 200 °C.

NA ŘADU PŘICHÁZÍ ZELENINA

  1. V tu chvíli budete mít čas na nakrájení ostatní zeleniny na malé kousky. Čeká vás brokolice, rajčátko, paprika. Kdo rád více pikantní, může přidat i kousek chilli papričky.
  2. Zeleninu osmahněte na olivovém oleji, posolte, popepřete a můžete přidat i bylinky. Já přidala čerstvou bazalku, petržel a majoránku.

S TĚSTEM ŠUP DO FORMY

  1. Vychladlé těsto rozválejte a položte do máslem vymazané koláčové formy.
  2. Těsto propíchejte vidličkou, aby se dobře propeklo a pečte v předehřáté troubě asi 15 min.
  3. Poté na korpus naneste smetanovou směs, posypte nastrouhaným sýrem, rozložte zeleninu a opět posypte nastrouhaným sýrem, aby vše drželo pěkně pohromadě. Vrátíme do trouby na dalších 25 – 30 min.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Jak správně oblékat miminko?
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?