Letní zeleninový koláč se smetanou

Užíváte si teplých letních dnů a nevíte, čím pohostíte rodinu? Nechcete trávit den u plotny, ale ani do restaurace vás to neláká? Slané koláče se hodí i na oběd, netrvají dlouho a uspokojí hlad i chuť. Vyzkoušejte letní zeleninový koláč se smetanou. A k tomu třeba domácí okurkovou limonádu. V létě zaručeně osvěží.

8 porcí, příprava 30 minut, pečení 50 minut

Co k tomu potřebujete?

JAK UDĚLAT TĚSTO?

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 3 lžičky soli
  • 1 vajíčko
  • trochu pepře
  • špetku bazalky a oregana
  • máslo na vytření koláčové formy

CO DO ZELENINOVÉ NÁPLNĚ?

  • 1/2 lilku
  • 1 paprika
  • 1 rajčátko
  • pár růžiček brokolice
  • 1/2 chilli papričky
  • 200 g kysané smetany
  • 4 lžičky lučiny
  • 3 vajíčka
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • olej na smažení

Jak postupovat?

  1. Do těsta kromě mouky, másla, soli, vejce, pepře a pár druhů koření přimíchejte i 2 vrchovaté lžičky smetanového jogurtu. Všechny ingredience pořádně prohněťte rukou, dokud se máslo a jogurt nespojí s moukou.
  2. Poté z těsta uplácejte kouli a dejte ji v potravinářské folii do lednice asi na 30 min.
  3. Nakrájejte polovinu lilku na tenké půlcentimetrové plátky, posolte z obou stran a nechte půl hodiny “vypotit”.
  4. Můžete přejít k přípravě smetanové náplně. Do kysané smetany přidejte 4 lžičky lučiny, tři vajíčka, sůl a mletý pepř. Promíchejte, až je konzistence směsi jemná a odložte do lednice. Předehřejte troubu na 200 °C.

NA ŘADU PŘICHÁZÍ ZELENINA

  1. V tu chvíli budete mít čas na nakrájení ostatní zeleniny na malé kousky. Čeká vás brokolice, rajčátko, paprika. Kdo rád více pikantní, může přidat i kousek chilli papričky.
  2. Zeleninu osmahněte na olivovém oleji, posolte, popepřete a můžete přidat i bylinky. Já přidala čerstvou bazalku, petržel a majoránku.

S TĚSTEM ŠUP DO FORMY

  1. Vychladlé těsto rozválejte a položte do máslem vymazané koláčové formy.
  2. Těsto propíchejte vidličkou, aby se dobře propeklo a pečte v předehřáté troubě asi 15 min.
  3. Poté na korpus naneste smetanovou směs, posypte nastrouhaným sýrem, rozložte zeleninu a opět posypte nastrouhaným sýrem, aby vše drželo pěkně pohromadě. Vrátíme do trouby na dalších 25 – 30 min.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?