Recept na skvělý kváskový chléb

Tento parádní chleba je pro mě jako dar z nebes. Je to první chleba, po kterém mi není blbě, jako po všech možných chlebech z obchodů. I proto je rok 2016  pro mě milníkem, protože jsem se opět zamiloval do opravdové vůně  a chuti poctivého domácího kváskového chleba.

Příprava: 15 hodin
Pečení: 30 minut
Množství: cca 1 kg

tuhykorinek-kvaskovychleb6

Z čeho upéct kilový kváskový chléb

Na rozmnožení žitného kvásku:

  • 1 lžíce žitného kvásku (první kvásek si najděte na Cuketkově kváskové mapě)
  • 120 g vlažné vody
  • 120 g kvalitní žitné BIO mouky na rozmnožení kvásku

Těsto na kváskový chleba:

  • Rozmnožený žitný kvásek (2 lžíce kvásku si schovejte do lednice na příští chleba)
  • 320 g vlažné vody
  • 300 g kvalitní žitné BIO mouky
  • 200 g špaldové celozrnné mouky hladké
  • 1 lžička kmínu + 1 lžička kmínu na posypání
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička hrubé soli na posypání
  • 1 lžíce mletého máku
  • 1 lžička mletého kořene koriandru
  • 1 lžíce slunečnicových semínek + 1 lžička na posypání

Začít se musí množením kvásku

  1. Já už mám kvásek od minula. Pokud ještě nemáte kvásek, opatřete si ho u některého z domácích pekařů ve vašem okolí. Nás obdarovala Sláma v botách.
  2. Kvásek z minulého pečení vyndám večer z lednice a vyškrábnu ho z misky do velké zadělávací mísy s víkem, ve které bude následujících 12 hodin kynout. Obvykle kvásek množím večer, aby přes noc nakynul a ráno jsem z něj mohl zadělat na chléb.
  3. Přidám 120 g vody. Vodu přiliju ke kvásku. Proč uvádím vodu v gramech? To je jednoduché. Jsem líný. Veškeré suroviny vážím na jedné digitální váze přímo v míse. Postavím mísu s kváskem na váhu a vynuluji displej. Přiliji vodu a vynuluji displej. Přisypu mouku a vynuluji displej… A pořád dokola. Nemusím tak používat odměrku na vodu. Prostě vodu leju přímo do mísy a na displeji vidím, kolik gramů vody jsem už přilil.
  4. Přidám 120 g žitné mouky v BIO kvalitě. Já kupuji mouku s označením Bio Harmonie.
  5. Kvásek pořádně prohnětu. Bohatě postačí ruční mixér s hnětacími háky a 5 minut poctivého hnětení. Promíchaný kvásek v míse zavřu víkem. Pokud nemáte mísu s víkem, tak ji prostě zakryjte potravinářskou fólií.
  6. Nechám kvásek kynout přes noc. Mísu s kváskem šoupnu do mírně předehřáté trouby (30-40 ℃), aby se co nejdříve nastartovalo kvašení a kvásek mohl rychle růst. Žitný kvásek si v teple trouby klidně kyne přes noc.
  7. Ráno z kvásku zadělám na těsto. Nejdříve si z naběhlého kvásku odeberu 2 lžíce do misky na příští pečení. Misku uzavřu a uložím ji do lednice.
  8. Do zbylého kvásku přidám 320 g vlažné vody a promíchám.
  9. Dále přidám 300 g žitné mouky a 250 g špaldové celozrnné mouky.
  10. Přidám koření – 1 lžičku kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíci mletého máku, 1 lžičku koriandru, 1 lžíci slunečnicových semínek. Těsto pořádně prohnětu mixérem s hnětacími háky.
  11. Těsto přendám do máslem vymazané a moukou zaprášené formy na biskupský chléb. Těsto není potřeba ve formě nějak zvlášť tvarovat. Stačí jej rozprostřít do všech rohů a nechat ho tak. Těsto nahoře posypu hrubou solí, kmínem a slunečnicovým semínkem.
  12. Formu s těstem vrátím zpět do předehřáté trouby (30 ℃) a nechám kynout celkem 3 hodiny. Dobu kynutí ale rozdělím takto. První 2,5 h kyne těsto v předehřáté troubě. Poté formu vyndám z mé horkovzdušné trouby, abych ji mohl rozpálit na 250 ℃, což mi trvá přesně 30 minut.
  13. Jakmile je trouba nahřátá na 250 ℃, pokropím chleba několika kapkami vody a strčím ho do trouby.
  14. Po 10 minutách stáhnu teplotu na 180 ℃ a peču dalších 25 minut.
  15. Hotový chleba rovnou vyklepnu z formy na dřevěné prkno a položím jej spodkem na hranu prkna, aby se spodek nezapařil. Když chleba leží částečně na prkně a částečně na pracovní desce, proudí pod ním vzduch a nesráží se tam voda.
  16. Chleba nechám dokonale vychladnout a s nožem na něj jdu nejdříve za hodinu po vyndání z trouby. Kdybych to udělal dříve, hrozilo by narušení střídy při řezání a to by byla škoda.

Přeju vám hodně štěstí při pečení a dobrou chuť 🙂

tuhykorinek-kvaskovychleb3
tuhykorinek-kvaskovychleb5

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
rekonstrukce zahrady
Kolik stojí rekonstrukce zahrady?
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Syndromem nezdravých budov trpí dva ze tří
Recepty
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně