Recept na skvělý kváskový chléb

Tento parádní chleba je pro mě jako dar z nebes. Je to první chleba, po kterém mi není blbě, jako po všech možných chlebech z obchodů. I proto je rok 2016  pro mě milníkem, protože jsem se opět zamiloval do opravdové vůně  a chuti poctivého domácího kváskového chleba.

Příprava: 15 hodin
Pečení: 30 minut
Množství: cca 1 kg

tuhykorinek-kvaskovychleb6

Z čeho upéct kilový kváskový chléb

Na rozmnožení žitného kvásku:

  • 1 lžíce žitného kvásku (první kvásek si najděte na Cuketkově kváskové mapě)
  • 120 g vlažné vody
  • 120 g kvalitní žitné BIO mouky na rozmnožení kvásku

Těsto na kváskový chleba:

  • Rozmnožený žitný kvásek (2 lžíce kvásku si schovejte do lednice na příští chleba)
  • 320 g vlažné vody
  • 300 g kvalitní žitné BIO mouky
  • 200 g špaldové celozrnné mouky hladké
  • 1 lžička kmínu + 1 lžička kmínu na posypání
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička hrubé soli na posypání
  • 1 lžíce mletého máku
  • 1 lžička mletého kořene koriandru
  • 1 lžíce slunečnicových semínek + 1 lžička na posypání

Začít se musí množením kvásku

  1. Já už mám kvásek od minula. Pokud ještě nemáte kvásek, opatřete si ho u některého z domácích pekařů ve vašem okolí. Nás obdarovala Sláma v botách.
  2. Kvásek z minulého pečení vyndám večer z lednice a vyškrábnu ho z misky do velké zadělávací mísy s víkem, ve které bude následujících 12 hodin kynout. Obvykle kvásek množím večer, aby přes noc nakynul a ráno jsem z něj mohl zadělat na chléb.
  3. Přidám 120 g vody. Vodu přiliju ke kvásku. Proč uvádím vodu v gramech? To je jednoduché. Jsem líný. Veškeré suroviny vážím na jedné digitální váze přímo v míse. Postavím mísu s kváskem na váhu a vynuluji displej. Přiliji vodu a vynuluji displej. Přisypu mouku a vynuluji displej… A pořád dokola. Nemusím tak používat odměrku na vodu. Prostě vodu leju přímo do mísy a na displeji vidím, kolik gramů vody jsem už přilil.
  4. Přidám 120 g žitné mouky v BIO kvalitě. Já kupuji mouku s označením Bio Harmonie.
  5. Kvásek pořádně prohnětu. Bohatě postačí ruční mixér s hnětacími háky a 5 minut poctivého hnětení. Promíchaný kvásek v míse zavřu víkem. Pokud nemáte mísu s víkem, tak ji prostě zakryjte potravinářskou fólií.
  6. Nechám kvásek kynout přes noc. Mísu s kváskem šoupnu do mírně předehřáté trouby (30-40 ℃), aby se co nejdříve nastartovalo kvašení a kvásek mohl rychle růst. Žitný kvásek si v teple trouby klidně kyne přes noc.
  7. Ráno z kvásku zadělám na těsto. Nejdříve si z naběhlého kvásku odeberu 2 lžíce do misky na příští pečení. Misku uzavřu a uložím ji do lednice.
  8. Do zbylého kvásku přidám 320 g vlažné vody a promíchám.
  9. Dále přidám 300 g žitné mouky a 250 g špaldové celozrnné mouky.
  10. Přidám koření – 1 lžičku kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíci mletého máku, 1 lžičku koriandru, 1 lžíci slunečnicových semínek. Těsto pořádně prohnětu mixérem s hnětacími háky.
  11. Těsto přendám do máslem vymazané a moukou zaprášené formy na biskupský chléb. Těsto není potřeba ve formě nějak zvlášť tvarovat. Stačí jej rozprostřít do všech rohů a nechat ho tak. Těsto nahoře posypu hrubou solí, kmínem a slunečnicovým semínkem.
  12. Formu s těstem vrátím zpět do předehřáté trouby (30 ℃) a nechám kynout celkem 3 hodiny. Dobu kynutí ale rozdělím takto. První 2,5 h kyne těsto v předehřáté troubě. Poté formu vyndám z mé horkovzdušné trouby, abych ji mohl rozpálit na 250 ℃, což mi trvá přesně 30 minut.
  13. Jakmile je trouba nahřátá na 250 ℃, pokropím chleba několika kapkami vody a strčím ho do trouby.
  14. Po 10 minutách stáhnu teplotu na 180 ℃ a peču dalších 25 minut.
  15. Hotový chleba rovnou vyklepnu z formy na dřevěné prkno a položím jej spodkem na hranu prkna, aby se spodek nezapařil. Když chleba leží částečně na prkně a částečně na pracovní desce, proudí pod ním vzduch a nesráží se tam voda.
  16. Chleba nechám dokonale vychladnout a s nožem na něj jdu nejdříve za hodinu po vyndání z trouby. Kdybych to udělal dříve, hrozilo by narušení střídy při řezání a to by byla škoda.

Přeju vám hodně štěstí při pečení a dobrou chuť 🙂

tuhykorinek-kvaskovychleb3

tuhykorinek-kvaskovychleb5

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Rodinné focení na samotě u lesa
Byliny a rostliny
Resumé po druhé zahradnické sezóně
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Přijďte na podzimní veletrh Flora Olomouc 2019
Přijďte na veletrh Střechy Praha 2020
Textilní odpad zaplavuje planetu. Můžeme ale pomoci
Takže kamna tu byla a zase budou? Jupí :)
Jak ve starém domě ušetřit energii?
Domácí tablety do myčky: první výroba
Recepty - Adamovo vaření
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Resumé po druhé zahradnické sezóně
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Výsledky spánkového průzkumu: JAK SE SPÍ PODNIKATELŮM?