Zdravé thajské recepty, které si zamilujete

Na svých cestách po Thajsku jsem zjistil jak je možné, že se i lidé, kteří mnohdy málem nemají střechu nad hlavou, dokáží neustále usmívat. Jak je možné, že ani neskutečné monzunové přívalové deště, ani šílené horko a sucho během období sucha, způsobující hojné požáry lesů i polí s úrodou, jim úsměv z tváře nesmaže. Žijí totiž opravdu jeden pro druhého. Jsou neuvěřitelně pohostinní. A jejich kuchyně je jednoduše dokonalá 🙂

Odvažte se vyzkoušet nové ingredience a chutě a já vám garantuji, že jim nakonec propadnete, tak jako jsem jim propadl já.

Doporučujeme tyto knihy o Asijské kuchyni

Salát ze zelené papáji (Som Tum)

Thajská kuchyně je definována snoubením, pro nás Středoevropany, poněkud nezvyklé kombinace chutí. Rybí omáčky, svěže kyselé chuti limetky, ostrého chilli a sladké chuti cukru. Som Tum, tedy salát ze zelené papáji, je ideálním příkladem propojení těchto chutí a zároveň jedním z nejjednodušších thajských lehkých jídel. Při mých cestách po Thajsku mi samotnému chvíli trvalo, než jsem si na chuť salátu zvykl, ovšem teď bych se po něm v parných letních dnech mohl „utlouct“. Jídlo je to skutečně lehké, neuvěřitelně osvěžující a chilli, ač to tak na první pohled nevypadá, ve výsledku velmi efektivně zmenší pocit horka. Tak se pojďme podívat, jak na to.

tuhykorinek-salat-zelena-papaya-som-tum

Ingredience (4 porce)

  • 1 středně velká zelená papája
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce pražených arašídů
  • 2 chilli papričky, nasekané nadrobno
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce sušených krevet
  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky (Nam Pla)
  • 1 velké rajče, nahrubo nakrájené
  • 1 fazolový lusk, nakrájený na větší kousky
  • Několik listů hlávkového salátu na servírování

Postup

tuhykorinek-drevena-palice-hmozdir-priprava-salatu

Thajci pro přípravu tohoto salátu používají speciální hmoždíř s velkou dřevěnou palicí. Lehkým rozdrcením všech ingrediencí společně pomůže lépe uvolnit a propojit jednotlivé chutě. Domácí alternativou může být klasický hmoždíř, nebo jednoduché prohnětení salátu v závěru rukama.

  • V hmoždíři (eventuálně ručním mixérem) zpracujeme společně česnek, arašídy, chilli papričky, cukr, sůl a krevety tak, aby vytvořily pastu. Tu přesuneme do větší mísy a smícháme s limetkovou šťávou a rybí polévkou. Kousky rajčete a fazolových lusků lehce rozdrtíme, přidáme do mísy a zlehka promícháme.
  • Papáju oloupeme a nastrouháme nahrubo, tak aby vznikly nudličky. Semínka nepoužíváme.
  • Nudličky papáji přidáme do mísy k ostatním ingrediencím a důkladně promícháme.
  • Před podáváním necháme ideálně 1 hodinu odstát v lednici.

Servírujeme na lůžko z listů hlávkového salátu.

Thajská sladká rýže s mangem (Khao Neeo Mamuang)

Jednoduše – nejlepší dezert na světě. Přes to, že před cestou do Thajska bych přísahal, že neexistuje lepší dezert, než pravý Sachertorte, tento thajský zázrak mě vyvedl z omylu. A navíc je mnohem zdravější, než většina evropských dezertů, plných tučných krémů a přemíry cukru.

tuhykorinek-dezert-mango-ryze

Ingredience (2 porce)

  • 1 hrnek krátkozrnné bílé rýže
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 špetky soli
  • 2 manga

Postup

Pro tento recept je důležitá jiná příprava rýže, než na jakou jsme zvyklí. Rýže musí být velmi lepivá, čehož dosáhneme následujícím způsobem.

  • Rýži namočíme alespoň na hodinu, ideálně přes noc, do vlažné vody. Po namočení rýži nevaříme ve vodě, nýbrž na páře. Do napařovacího hrnce dáme vodu a přes horní část natáhneme kus látky, do které vylijeme namočenou rýži. Zakryjeme poklicí a umístíme na středně silný plamen. Po dvaceti minutách by měla být rýže téměř průhledná. Tak poznáme, že je hotová.
  • Kokosové mléko nalejeme do hrnce a přivedeme k varu. Mléko by mělo spíše jen lehce probublávat, silný var není to, co chceme. Vmícháme cukr a sůl a odstavíme z žáru.
  • ¾ uvařeného kokosového mléka opatrně vmícháme do lepivé rýže a necháme společně alespoň deset minut odstát.

Při podávání naklademe plátky čerstvého manga na porci lepivé rýže a celé přelejeme zbývajícím kokosovým mlékem.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Dětský pokoj podle Montessori
Jak správně oblékat miminko?
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Dětský pokoj podle Montessori
Přírodní materiály v interiéru – řešení pro lepší život
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Důvěrné: týden se sebou
Recepty - Adamovo vaření
Jak zhubnout? Vyvarujte se mýtům a buďte v klidu
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak zhubnout? Vyvarujte se mýtům a buďte v klidu
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat