Chemické látky v kuchyni – na které si dát pozor?

Škodlivé chemické látky si našly cestu do potravin, kosmetiky, vody i prostředí. Ale napadlo by vás, že mohou být hojně zastoupeny i ve vaší kuchyni? V místě, kde trávíte spoustu času při přípravě jídel a společných večeří, ale kde dost možná sedíte i s dětmi nad úkoly? 

Toxiny v interiéru a jejich uvolňování

Nebezpečné chemické látky se v kuchyni uvolňují nejen při vaření, ale i z nádobí, podlah nebo kuchyňského nábytku. Při výběru nové kuchyňské linky proto raději za každou cenu nešetřete.

Podle americké agentury pro ochranu životního prostředí může být koncentrace škodlivých látek v interiéru 2x, 5x nebo dokonce až 100x vyšší než venku. Tyto toxiny se nejčastěji uvolňují při zvýšených teplotách a dostávají se do jídla i ovzduší. A tak je trávíme, vdechujeme, ale i nevědomky se jich dotýkáme, což se postupem času může projevit na našem zdraví. 

Nejběžnější škodlivé látky v kuchyni

Přemýšleli jste někdy nad materiály, ze kterých máte kuchyňskou linku, podlahu nebo nádobí? Možná byste měli, protože zdravější alternativa nemusí být vždy jen nákladná.

Formaldehyd a těkavé organické látky (VOC)

K těkavým organickým látkám řadíme jednak formaldehyd, dále např. benzen, aceton, styren, naftalen nebo toluen. Do organismu se tyto látky dostávají nejčastěji vdechováním a nebezpečné jsou zejména svými karcinogenními účinky. Ve vyšších koncentracích také vysouší sliznici, způsobují astma a nutí ke kašli. A kde je najdete? 

Tak zejména v levném kuchyňském nábytku z dřevotřísky a překližek. Dále v kobercích, tapetách, pryskyřicových lepidlech, lacích a barvivech na podlahy. Jen pro představu bezpečná koncentrace formaldehydu v ovzduší by dle WHO neměla přesáhnout 100 μg/m³, ale v kuchyních často bývá i více než 1000 μg/m³.

Tip: Nezapomínejte dostatečně větrat, při vaření vždy zapínejte výkonnou digestoř na vyšší stupeň a kuchyň nepřetopujte, protože formaldehyd a další VOC se odpařují zejména při vyšších teplotách.

Ftaláty 

Tyto chemické látky jsou známé jako změkčovače plastů a při hojném používání se postupně uvolňují do ovzduší nebo do nápojů a jídla. Najdete je v plastových lahvích, krabičkách nebo brčkách. Dále jsou zastoupeny v PVC podlahách nebo linu a dalších plastech (ubrus, lžičky). Představují celou řadu zdravotních rizik včetně neplodnosti. Ale nebojte, ne všechny jsou tak toxické. Ze 40 druhů jich EU zakazuje jen 6. Ale i tak je dobré se jim raději vyhnout. 

Tip: Pro zdravou podlahu do kuchyně volte dlažbu nebo pravé linoleum (marmoleum, které se vyrábí z lněného oleje). Láhve a krabičky nahraďte silikonem a brčka dejte dětem raději papírová nebo bambusová. Také ubrus bude lepší textilní. A pokud při úklidu používáte gumové rukavice, sáhněte raději po těch latexových. 

Teflon (PTFE)

Máte v kuchyni pánev s nepřilnavým povrchem? Možná to bude díky teflonu, který se využívá k povrchovým úpravám nádobí. Za normálních okolností je neškodný, ale při vysokých teplotách nad 250 °C dochází k jeho uvolňování do jídla i prostředí. 

Při poškrábání či velmi vysokých teplotách se odbourává i kyselina pefluoroktanová (PFOA).  U nového nádobí je dnes nahrazena chemikáliemi GenX, nicméně škodlivost je dle výzkumů srovnatelná. Při vyšších koncentracích hrozí zejména poruchy štítné žlázy, onemocnění ledvin, jater nebo rakovina.

Tip: Při smažení hlídejte teplotu a čas, aby nedocházelo k přepalování. Nepoužívejte ostré či kovové předměty, které by povrch poškrábaly. Nejlepší však bude vyměnit teflonové pánve za litinové, nerezové, titanové nebo keramické, které mají netoxický povrch. 

Nylon 

Černé plastové náčiní, vyráběné z nylonu, je v kuchyních často používané a velmi oblíbené. Málokoho by už ale napadlo, že může být i zdraví škodlivé.  A to zejména díky azobarvivům a PPA (primárně aromatických aminů), které se mohou při zahřátí uvolňovat. Jedná se často o různé alergeny a karcinogeny.

Od roku 2011 tak byla zavedena EU opatření pro limity PPA, které musí produkty splňovat. Nicméně není možné kontrolovat všechny výrobky na trhu, a tak je lepší se černému i modrému plastovému nádobí raději vyhnout.

Tip: Plastové nádobí (naběračky, lžíce, obracečky nebo šťouchadlo na brambory) vyměňte za dřevěné nebo nerezové. Jsou zdravotně nezávadné a mají delší životnost.

Bisfenol A (BPA)

Tato chemická sloučenina existuje ve 30 až 40 variantách, nejpoužívanější a nejznámější je BPA, která se uplatňuje při vytvrzování plastů. Tedy cokoli plastového (obaly na potraviny, PET lahve, krabičky nebo příbory) může obsahovat bisfenol A. 

Lehce si to zkontrolujete, protože tato látka bývá označena na výrobku trojúhelníčkem s číslem #7. Škodlivost BPA je pak spojována zejména s inzulinovou rezistencí a narušením hormonální rovnováhy. BPA se uvolňuje nejčastěji při poškození výrobku nebo zahřátí. Od roku 2020 existují i výrobky BPA free – bez BPA, ale 100% jistotu nikdy nemáte. 

Tip: Místo PET lahví používejte raději skleněné nebo nerezové láhve. Sáčky pak můžete nahradit silikonovými. Plast s BPA také nikdy nevystavujte záření a nedávejte ho do mikrovlnky.

Bromové zpomalovače hoření (BFR)

Jsou to látky, které se přidávají do mnoha výrobků za účelem snížení rizika vznícení. Při požáru možná pomohou, ale berou si za to svoji daň. Negativně ovlivňují imunitu i reprodukční a hormonální systém. Kromě nábytku je najdeme v kobercích nebo elektrických spotřebičích a mohou tvořit až 20 % hmotnosti výrobku. Do těla se pak dostávají vdechováním prachu a nečistot, na které se dobře vážou. 

Tip: BFR se vyhnout zcela nejde, jsou opravdu všude. Ale lze alespoň snížit jejich škodlivost pro naše tělo pečlivým úklidem a stíráním prachu.

Chlór a amoniak 

Při výběru čistících prostředků si dávejte pozor na to, zda neobsahují chlór a amoniak. Obě tyto látky produkují dráždivé plyny a mohou reagovat i mezi sebou, což ještě umocňuje jejich toxicitu. Vyskytují se běžně v čisticích přípravcích na trouby, vodní kámen nebo odpady. Jsou to silné chemikálie, které dráždí pokožku a způsobují i řadu respiračních onemocnění. A to nemluvě o dopadu na životní prostředí. 

Tip: Nejlépe uděláte, pokud vsadíte na ekologické a přírodní čistící prostředky bez chemické vůně. Často skvěle poslouží i obyčejný ocet, jedlá soda s vodou nebo citrón.

Zásady zdravého prostředí v kuchyni

Kromě vhodně zvoleného nábytku (masivní dřevo, marmoleum, korek, vinyl) a nádobí (nerezové, skleněné, dřevěné nebo porcelánové), je dobré se zaměřit i na recyklovatelné obaly. K dalším zásadám patří:

Větrání 

Pokud je to jen trochu možné, větrejte v kuchyni co nejvíce, zvláště pak během vaření, aby se nehromadil CO2. Využívejte odsavač par, který zlepší cirkulaci vzduchu, ale přitom nevíří prach. Ty nejmodernější mají i speciální čidlo, které samo zapne a vypne odsávání podle potřeby.

Pokojové rostliny

Rostliny krásně zpestří vaši kuchyň, ale poslouží i jako skvělá čistička vzduchu. Filtrují nebezpečný CO2 a dle studií NASA si poradí také s těkavými organickými látkami (formaldehyd, benzen a další). Vhodnými druhy jsou filodendron, chryzantéma, monstera, datlovník, fíkus či begónie. Jedna rostlina vám postačí na 10 m3.

Ekologické čisticí prostředky

Běžně dostupné čisticí prostředky často obsahují silné chemikálie, které mohou ulpívat na kuchyňských površích nebo nádobí a díky tomu se dostat i do potravin. Z tohoto důvodu je  mnohem lepší volit ekologické čistící prostředky, které obsahují méně agresivních složek. Jsou bezpečnější pro naše zdraví i vhodnější pro životní prostředí.

Kontrola kuchyňských spotřebičů

Kuchyňské spotřebiče, zejména starší modely, mohou obsahovat nebezpečné chemické látky jako je např. BPA v plastových částech. Měli byste je proto pravidelně kontrolovat a v případě poškození je vyměnit za novější modely, které splňují moderní bezpečnostní normy.

Správné skladování potravin, mytí potravin před vložením do lednice

Neméně důležité je skladování potravin. Vyhnout byste se měli zejména plastovým nádobám, které obsahují již zmiňované BPA a další škodlivé látky. Před uložením do lednice je také vhodné ovoce a zeleninu důkladně opláchnout pod tekoucí vodou, protože dnešní potraviny jsou často ošetřeny různými chemikáliemi, pesticidy a herbicidy, které jsou jedovaté.

Kvalitní digestoře

Při vaření se mohou uvolňovat nebezpečné plyny jako oxid uhelnatý, oxid dusičný a uhličitý, které ohrožují zdraví, a to zejména při dlouhodobém vystavení. Pro minimalizaci rizik je proto klíčové zajistit dobře větranou kuchyň. Toho dosáhnete pravidelným otevíráním oken či dveří nebo výkonnou digestoří.

Osvětlení

Kvalitní osvětlení v kuchyni je nejen základem pro pohodlnou přípravu jídla, ale také pro zdraví. Je dobré si dávat pozor zejména na typ osvětlení, protože některé žárovky mohou obsahovat nebezpečné látky jako je rtuť. Doporučuje se proto volit LED žárovky, které jsou energeticky účinné a neobsahují škodlivé chemikálie.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu