Mangold je účinný proti kornatění cév

Mangold není tak známý, jako například špenát. Jde o zeleninu, která je špenátu velmi podobná, stejně se připravuje a chutná. U nás je mangold poněkud opomíjený, což je ovšem velká škoda. Je bohatý na vitamín C, minerální látky a je ideální pro lidi, kteří drží dietu. Mangold jako špenát má své bohaté využití v kuchyni. Pojďme si o mangoldu povědět více.

tuhykorinek-mangold1

Odkud se vzal?

Mangold (latinský název beta vulgarit convar) u nás nepatří mezi běžně pěstovaný druh zeleniny. Velmi oblíbený je však v jižní Evropě, zejména v Itálii, ve Francii a v Chorvatsku. Tamní obyvatelé ho velmi aktivně pěstují a setkáte se s ním ve většině pokrmů. Mangold jako špenát chutná i vypadá, snadno si jej se špenátem spleteme. Na rozdíl od špenátu však neobsahuje kyselinu šťavelovou a podává se nakrájený na kousky. Mangold pochází ze Středomoří. Do Evropy se rostlina rozšířila díky Římanům. V 17. století byl znám také v Číně.

Blahodárné účinky mangoldu

Ačkoliv je často považován za příbuzného špenátu, ve skutečnosti tomu tak není. Je příbuzný s řepou cukrovkou, oproti špenátu má více cenných látek. Kromě již zmíněných vitamínů je bohatým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku. Mangold v sobě uchovává také významný prvek betain, který je velmi účinný proti kornatění cév a podporuje jaterní činnost.

Jaké další pozitivní účinky má mangold na naše zdraví?

  • Aktivuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv
  • je vhodný jako prevence proti nádorovým onemocněním
  • pročišťuje krev a působí proti chudokrevnosti
  • posiluje imunitní systém
  • posiluje mozek a nervy

Mangold je vhodný pro děti, neboť je hodnotnější než špenát a obsahuje více železa.

Pěstování mangoldu

Mangold se dnes pěstuje pro listy a řapíky, listy nahrazují špenát a řapíky pak oblíbený chřest. Pěstování mangoldu není složité, je však třeba dodržovat několik aspektů. Semeno klíčí dobře v pařeništi i ve volné půdě. Listový mangold je vhodné vysít na záhon nejlépe v dubnu. Bude trvat přibližně tři týdny, než mangold vyroste do stádia, kdy je možné s ním dále pracovat.

Rostlina má ráda kvalitní půdu, která disponuje dostatečným množstvím živin. Vyžaduje pravidelnou zálivku, polostín a závětří. Pokud tyto podmínky dodržíte, bude se mangoldu dobře dařit. Při správné péči můžete mangold velmi brzy sklízet. Jakmile rostliny začnou vybíhat do květu, je vhodné květenství pravidelně odstraňovat. Rostlina kvete velmi rychle a to ji vyčerpává. Druhou sezónu již mangold nepěstujeme, protože vybíhá více do květu a je lepší zasít nový.

Zpracování mangoldu a využití v kuchyni

Mangold pěstujeme buď jako listovou, nebo řapíkatou zeleninu. Řapíky vypadají podobně jako chřest a jsou velmi dekorativní (mohou být různé odrůdy bílé, žluté, červené či fialové). Listy jsou vhodné do salátů, můžeme je využít v italské i francouzské kuchyni, velmi chutné jsou dušené, smažené nebo třeba zapečené s těstovinami. Řapíky se mohou zapékat nebo povařit v osolené vodě na způsob chřestu. Oddělené lístky se zpracovávají jako listový špenát. Před zpracováním je třeba listy pořádně omýt, jsou velké a různě zkadeřené se silnými řapíky.

Recepty z mangoldu

Využití mangoldu v kuchyni je velmi pestré. Vybrali jsme pro vás pár zajímavých receptů, které můžete doma vyzkoušet. Pochutná si celá rodina včetně našich nejmenších. Hodí se do salátů, polévek, omáček i zeleninových šťáv.

Polévka z mangoldu

Chutnou polévku z mangoldu uvaříte velmi snadno.

Ingredience:

  • 250 g mangoldu
  • 1 lžička oleje
  • 30 g cibule
  • 300 ml vývaru, masového nebo zeleninového
  • 20 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • na dochucení sůl, muškátový oříšek, petržel

Postup:

Mangold nejprve důkladně opláchneme, vložíme do vroucí vody a povaříme. V rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou a lehce osmahneme. Poté zředíme částí vývaru a rozšleháme. Vaříme asi 10 minut. Mangold rozkrájíme, rozmixujeme se zbylým vývarem, přilijeme k připravenému bešamelu a dále vaříme ještě 10 minut.

Do misky nalijeme mléko, přidáme vejce a rozšleháme. Nalijeme do polévky a za stálého míchání krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme solí, muškátovým oříškem a na ozdobu můžeme přidat čerstvou petrželku. Dobrou chuť!

Špenát z mangoldu

Z mangoldu můžeme připravit zdravější variantu klasického špenátu.

Ingredience:

  • omyté mangoldové a špenátové listy
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • na dochucení sůl, mletý pepř

Listy mangoldu opět důkladně propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme, oloupaný česnek rozetřeme. Okapané listy mangoldu nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme 3 rozetřené stroužky česneku, natrhnuté listy a dusíme. Poté osolíme, opepříme a dusíme tak dlouho, dokud se voda neodpaří. Nakonec přidáme vejce, zbylý česnek, ještě chvilku podusíme a můžeme podávat.

Smoothie z mangoldu

tuhykorinek-mangold2

Udělejte sobě a svým dětem přímo vitaminovou bombu v podobě smoothie. Zelené smoothie je plné vitamínů.

Ingredience:

  • 2 banány
  • půlka grepu
  • přibližně 2 hrstky mladého mangoldu
  • přibližně 2 hrstky čekanky
  • 1 lžička chia semínek
  • 600 ml vlažné vody
  • 1/2 grepu

Všechny tyto ingredience přidejte do mixovací nádoby a rozmixujte do hladka. Na závěr přidejte lžíci chia semínek a jemně zamíchejte v mixéru na nejnižší chod. Sklenici můžete ozdobit plátkem grepu.

tuhykorinek-mangold3

Na zdraví!

2 komentáře

  1. Honza 13.3.2017
  2. jitka janků 20.9.2020

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu