Den vítězství slavíme nejen úklidem a uklidňováním malé Lily Aničky, kterou pořád něco trápí, ale také jídlem. A to pořádnou kotletou zapečenou s celerem, mrkví a brambory. Uvedené množství ingrediencí zasytí 4 – 5 hladových krků.
[alert-note]5 porcí, příprava 1 hodina, vaření 1 hodina a 20 minut[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
Jak na ty pořádné kotlety?
- 5 vepřových pečení s kostí, nakrájenou na plátky
- 7 velkých brambor
- 1/4 celeru
- 3 mrkve
- 2 velké cibule
- sůl
- pepř
- koření tandoori
Jak postupovat?
Příprava masa
- Maso koupíte nakrájené u řezníka.
- První věc, kterou uděláte, je pořádné naklepání vepřového masa, ať se pořádně rozvolní. Položíte si ho na linku a jednu stranu osolíte, opepříte, potřete rozmačkaným česnekem a posypete tandoori kořením.
- Všechny tyto chutě můžete do ruky vetřít rukou vlastní. Já jsem použil paličku z hmoždíře, díky které jsem se při činnosti nezaprasil :).
Připravte si zeleninu
- Zatímco se vám maso marinuje, začněte zpracovávat zeleninu (mrkev, brambory, celer a cibuli).
- Všechno to očistěte, oškrábejte, oloupejte, zkrátka udělejte z kořenové zablácené zeleniny čisté, výstavní kousky. 🙂
- Mrkev rozkrájejte na čtvrtiny podélně a nasekejte na drobné kousky. Celer a brambory na plátky a cibuli také.
Osmažte maso z každé strany 3 minuty
- Na rozehřátou pánev (do které vlijte kromě normální oleje také marinovací olej z mísy) dejte maso zprudka smažit po obou stranách. Maso se opéká z každé strany 3 minuty.
- Poté jsem maso vyndejte a vložte ho zpátky do mísy, nechte ho (chudáka) odpočinout a olej z pánvičky (rozhodně nespálený!) můžete nalít na dno zapékací skleněné mísy, ke které máte doma ještě nerozbité víko.
Vše dejte do skleněné mísy
- Dno poklaďte na plátky nakrájeným celerem, pouze v jedné vrstvě a tak aby celer zakryl co nejvíce celé dno.
- Na celer naskládejte stejným způsobem brambory – opět v jedné vrstvě.
- Vrstvu osolte, opepřete a posypte kmínem. Položte 2 kotlety (pro milovníky masa: KONEČNĚ! :)).
- Mezery mezi kotletami vysypte nakrájenou mrkví. Dále následuje vrstva celeru, pak cibule a brambor.
- Opět osolte, opepřete a posypte kmínem.
- Zbylé kotlety položte jako další vrstvu, vysypte zbytkem mrkve, celer a vrstvou brambor a aby se to nepletlo, tak opět posolte, popepřete a okmínujte. 🙂
Do trouby na 200 stupňů
- Zaklapněte víko zapékací mísy a dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů peci.
- Po 50 min vytáhněte zapékací mísu, abyste do ni nalili smetanu ke šlehání. Smetanu předtím osolte špetkou soli.
- Smetanu nalijte na pokrm a vložte zpátky do trouby (nepředstavujte si pod tím nic jiného!).
- Zapékejte to ještě asi 30 min. Po vytažení z trouby nechte mísu s obsahem vychladnout.