Zapečená kotleta s brambory, mrkví a celerem

Den vítězství slavíme nejen úklidem a uklidňováním malé Lily Aničky, kterou pořád něco trápí, ale také jídlem. A to pořádnou kotletou zapečenou s celerem, mrkví a brambory. Uvedené množství ingrediencí zasytí 4 – 5 hladových krků.

[alert-note]5 porcí, příprava 1 hodina, vaření 1 hodina a 20 minut[/alert-note]

Co k tomu potřebujete?

Jak na ty pořádné kotlety?

  • 5 vepřových pečení s kostí, nakrájenou na plátky
  • 7 velkých brambor
  • 1/4 celeru
  • 3 mrkve
  • 2 velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • koření tandoori

Jak postupovat?

Příprava masa

  1. Maso koupíte nakrájené u řezníka.
  2. První věc, kterou uděláte, je pořádné naklepání vepřového masa, ať se pořádně rozvolní. Položíte si ho na linku a jednu stranu osolíte, opepříte, potřete rozmačkaným česnekem a posypete tandoori kořením.
  3. Všechny tyto chutě můžete do ruky vetřít rukou vlastní. Já jsem použil paličku z hmoždíře, díky které jsem se při činnosti nezaprasil :).

Připravte si zeleninu

  1. Zatímco se vám maso marinuje, začněte zpracovávat zeleninu (mrkev, brambory, celer a cibuli).
  2. Všechno to očistěte, oškrábejte, oloupejte, zkrátka udělejte z kořenové zablácené zeleniny čisté, výstavní kousky. 🙂
  3. Mrkev rozkrájejte na čtvrtiny podélně a nasekejte na drobné kousky. Celer a brambory na plátky a cibuli také.

Osmažte maso z každé strany 3 minuty

  1. Na rozehřátou pánev (do které vlijte kromě normální oleje také marinovací olej z mísy) dejte maso zprudka smažit po obou stranách. Maso se opéká z každé strany 3 minuty.
  2. Poté jsem maso vyndejte a vložte ho zpátky do mísy, nechte ho (chudáka) odpočinout a olej z pánvičky (rozhodně nespálený!) můžete nalít na dno zapékací skleněné mísy, ke které máte doma ještě nerozbité víko.

Vše dejte do skleněné mísy

  1. Dno poklaďte na plátky nakrájeným celerem, pouze v jedné vrstvě a tak aby celer zakryl co nejvíce celé dno.
  2. Na celer naskládejte stejným způsobem brambory – opět v jedné vrstvě.
  3. Vrstvu osolte, opepřete a posypte kmínem. Položte 2 kotlety (pro milovníky masa: KONEČNĚ! :)).
  4. Mezery mezi kotletami vysypte nakrájenou mrkví. Dále následuje vrstva celeru, pak cibule a brambor.
  5. Opět osolte, opepřete a posypte kmínem.
  6. Zbylé kotlety položte jako další vrstvu, vysypte zbytkem mrkve, celer a vrstvou brambor a aby se to nepletlo, tak opět posolte, popepřete a okmínujte. 🙂

Do trouby na 200 stupňů

  1. Zaklapněte víko zapékací mísy a dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů peci.
  2. Po 50 min vytáhněte zapékací mísu, abyste do ni nalili smetanu ke šlehání. Smetanu předtím osolte špetkou soli.
  3. Smetanu nalijte na pokrm a vložte zpátky do trouby (nepředstavujte si pod tím nic jiného!).
  4. Zapékejte to ještě asi 30 min. Po vytažení z trouby nechte mísu s obsahem vychladnout.

Dobrou chuť!

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
rekonstrukce zahrady
Kolik stojí rekonstrukce zahrady?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Syndromem nezdravých budov trpí dva ze tří
Dá se ušetřit pomocí solárních panelů a kolik teď stojí?
Recepty
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Koronavirus a těhotenství: jak se z toho nezbláznit
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Chemické látky v kuchyni – na které si dát pozor?
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví