Špenátový quiche s jarní cibulkou a mascarpone

Špenátovým slaným koláčem ani klienta neurazíš.

8 porcí, vaření a pečení 25 minut, příprava celkem 30 minut

Zelenina | Pečení

 

Co k tomu potřebujete?

INGREDIENCE DO NÁPLNĚ

  • Čerstvé nebo mražené špenátové listy (5 hrstí špenátu)
  • Svazek pěti jarních cibulek
  • 1 cibule
  • 200 g tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • Špetka chilli
  • Mlýnek pepře a mlýnek soli
  • 250 g mascarpone
  • 40 g másla na smažení

A CO NA TĚSTO?

  • 4 lžíce vody
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 150 g másla
  • A hrst lásky 🙂

Jak postupovat?

  1. Příprava špenátového koláče začíná těstem. Na přípravu budete potřebovat hlubokou nerezovou mísu. Do ní vsypte mouku, na kousky nakrájené máslo pokojové teploty. Vsypte sůl a cukr.
  2. Teď přijde na řadu poctivá ruční práce. Ponořte ruku do obsahu mísy a začněte všechno mačkat. Mačkejte tak dlouho, dokud se vám neudělá drobenka.
  3. Přidejte 4 lžíce vody a začnete znova hníst, dokud nevytvoříte těsto. Z těsta by se vám měla podařit vytvarovat koule. Konzistence těsta musí být taková, abyste jej mohli bez potíží rozválet válečkem a těsto se vám netrhalo ani nelepilo.
  4. Tip: Pokud se trhá, je moc suché a je přidat lžíci vody. Pokud se lepí, je mokré a je potřeba přidat trochu hladké mouky.
  5. Kouli těsta zabalte do potravinové folie a dejte na hodinku do ledničky.

USMAŽTE ZELENINU

  1. Teď přijde na řadě ta voňavá část práce. Připravte si pánev s vysokým okrajem. Budeme na ni smažit zeleninu.
  2. Oloupejte jednu cibuli a nakrájejte ji na větší kostky a šup s ní na roztopené máslo na pánvičku.
  3. Cibulku smažte do mírně zlatova a to kvůli úžasné vůni, která provoní všechnu ostatní zeleninu.
  4. Jarní cibulky zbavte hlaviček s ocásky a pořádně je omyjte.
  5. Na osmaženou cibuli přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Smažte asi minutu.
  6. Přihoďte špenát. Posolte, popepřete, poprašte chilli, přidejte lžičku kmínu a minutu až dvě duste pod pokličkou.

 

PŘIPRAVTE SI VOŇAVOU SMĚS

  1. Vypněte oheň a vše na pánvi řádně promíchejte.
  2. Připravený zeleninový základ vyklopte do mísy, přidejte mascarpone, tři vejce a celé pořádně promíchejte. Výsledkem musí být hezky táhnoucí se směs krémovité konzistence.
  3. Ochutnejte, a pokud je potřeba, posolte a okořeňte. Směs nechte odpočinout a vrhněte se na těsto.
  4. Vyndejte jej z lednice a řádně zhruba asi tři minuty mačkejte.
  5. Máslo uvnitř těsta totiž ztuhlo a je potřeba jej oteplit, aby se s ním dobře pracovalo.
  6. Válečkem vyválejte asi půl centimetru silný plát těsta kulatého tvaru.
  7. Těsto přijde do keramického nebo nerezového kulatého plechu s vyšším okrajem.
  8. Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  9. Těsto pečlivě přilepte až ke krajům kulaté nádoby. Rozprostřete špenátovou směr s jarní cibulkou a mascarpone na koláč a posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.
  10. Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 ° a pečte asi 20 – 25 min. Ve chvíli, kdy vám směs začíná na koláči žloutnout, snižte teplotu a po pár minutách troubu vypněte.

Zbíhají se vám sliny? Nám doma už také. Povedl se vám recept? Chutnalo vám?

Přidejte komentář

Děti Zvířata
Vyznejte si lásku (nejen na Valentýna) v přírodě
7 tipů, jak dosáhnout silné imunity po celý rok
Zimní a podzimní barefoot boty pro děti (vel. 23 -25)
Byliny a rostliny
Vyznejte si lásku (nejen na Valentýna) v přírodě
7 tipů, jak dosáhnout silné imunity po celý rok
Průvodce po zahradě: Zahradnický kalendář 🌻🥕🍎
Syndromem nezdravých budov trpí dva ze tří
Vánoční průvodce: Jak na EKO-Friendly a Zero Waste Vánoce?
Přijďte na veletrh Střechy Praha 2020
Textilní odpad zaplavuje planetu. Můžeme ale pomoci
Recepty - Adamovo vaření
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Bramboračka podle Adama - ať máte tuhý kořínek
Bramboračka jako od babičky
Vejce jsou velmi zdravá. Je to jedna z nejlepších potravin, která vás udrží dlouho dobu syté.
Potraviny, které pomáhají při cukrovce
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
7 tipů, jak dosáhnout silné imunity po celý rok
Vejce jsou velmi zdravá. Je to jedna z nejlepších potravin, která vás udrží dlouho dobu syté.
Potraviny, které pomáhají při cukrovce
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jaké tajemství na sebe prozradila Veronika ve své knize Sláma v botách 2?
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak zhubnout? Vyvarujte se mýtům a buďte v klidu
Jak vyrobit domeček pro ježka? Návod od Táta Geek
Vánoční průvodce: Jak na EKO-Friendly a Zero Waste Vánoce?