Špenátovým slaným koláčem ani klienta neurazíš.
[alert-note]8 porcí, vaření a pečení 25 minut, příprava celkem 30 minut[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
INGREDIENCE DO NÁPLNĚ
- Čerstvé nebo mražené špenátové listy (5 hrstí špenátu)
- Svazek pěti jarních cibulek
- 1 cibule
- 200 g tvrdého sýra
- 3 vejce
- Špetka chilli
- Mlýnek pepře a mlýnek soli
- 250 g mascarpone
- 40 g másla na smažení
A CO NA TĚSTO?
- 4 lžíce vody
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 150 g másla
- A hrst lásky 🙂
Jak postupovat?
- Příprava špenátového koláče začíná těstem. Na přípravu budete potřebovat hlubokou nerezovou mísu. Do ní vsypte mouku, na kousky nakrájené máslo pokojové teploty. Vsypte sůl a cukr.
- Teď přijde na řadu poctivá ruční práce. Ponořte ruku do obsahu mísy a začněte všechno mačkat. Mačkejte tak dlouho, dokud se vám neudělá drobenka.
- Přidejte 4 lžíce vody a začnete znova hníst, dokud nevytvoříte těsto. Z těsta by se vám měla podařit vytvarovat koule. Konzistence těsta musí být taková, abyste jej mohli bez potíží rozválet válečkem a těsto se vám netrhalo ani nelepilo.
- Tip: Pokud se trhá, je moc suché a je přidat lžíci vody. Pokud se lepí, je mokré a je potřeba přidat trochu hladké mouky.
- Kouli těsta zabalte do potravinové folie a dejte na hodinku do ledničky.
USMAŽTE ZELENINU
- Teď přijde na řadě ta voňavá část práce. Připravte si pánev s vysokým okrajem. Budeme na ni smažit zeleninu.
- Oloupejte jednu cibuli a nakrájejte ji na větší kostky a šup s ní na roztopené máslo na pánvičku.
- Cibulku smažte do mírně zlatova a to kvůli úžasné vůni, která provoní všechnu ostatní zeleninu.
- Jarní cibulky zbavte hlaviček s ocásky a pořádně je omyjte.
- Na osmaženou cibuli přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Smažte asi minutu.
- Přihoďte špenát. Posolte, popepřete, poprašte chilli, přidejte lžičku kmínu a minutu až dvě duste pod pokličkou.
PŘIPRAVTE SI VOŇAVOU SMĚS
- Vypněte oheň a vše na pánvi řádně promíchejte.
- Připravený zeleninový základ vyklopte do mísy, přidejte mascarpone, tři vejce a celé pořádně promíchejte. Výsledkem musí být hezky táhnoucí se směs krémovité konzistence.
- Ochutnejte, a pokud je potřeba, posolte a okořeňte. Směs nechte odpočinout a vrhněte se na těsto.
- Vyndejte jej z lednice a řádně zhruba asi tři minuty mačkejte.
- Máslo uvnitř těsta totiž ztuhlo a je potřeba jej oteplit, aby se s ním dobře pracovalo.
- Válečkem vyválejte asi půl centimetru silný plát těsta kulatého tvaru.
- Těsto přijde do keramického nebo nerezového kulatého plechu s vyšším okrajem.
- Plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Těsto pečlivě přilepte až ke krajům kulaté nádoby. Rozprostřete špenátovou směr s jarní cibulkou a mascarpone na koláč a posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.
- Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 ° a pečte asi 20 – 25 min. Ve chvíli, kdy vám směs začíná na koláči žloutnout, snižte teplotu a po pár minutách troubu vypněte.
Zbíhají se vám sliny? Nám doma už také. Povedl se vám recept? Chutnalo vám?