Polníčkové pesto namazané na kváskový chléb

Asi 10 porci, příprava 15 minut, mixování 1 minuta

tuhykorinek-polnickovepesto1

Z čeho připravit pomazánku z polníčku:

  • 100 g polníčku (to je asi plná střední mísa)
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • ½ hrnku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší hrst lístků oregana
  • 1 hrst právě utrhnuté pažitky
  • 1 špetka soli

K tomuto receptu potřebujete mixér. Vyzkoušejte třeba tento dobře hodnocený: Domo DO 436 BL. Podle mnoha uživatelů je to naprostá jednička za příznivou cenu.

tuhykorinek-polnickovepesto3

tuhykorinek-polnickovepesto4

Vzhůru do pražení a mixování

  1. Začnu polníčkem. Ještě před tím, než salát hodím do mixéru, řádně ho vymáchám ve studené lázni ve velké míse. Pouhé opláchnutí pod tekoucí vodou nestačí, protože hlína je často schovaná mezi lístky. Vypraný polníček nechám stranou okapat.
  2. Poctivě osolená semínka slunečnice vhodím do hrnce a začnu restovat nasucho. Jakmile začnou vonět a zlátnout, mám hotovo.
  3. Opražená semínka vsypu do mixéru, přidám půl hrnku olivového oleje, vypraný polníček, lístky oregana a česnek.
  4. Zapnu mixér na poloviční výkon (18 tisíc otáček za minutu – ano, takovou rychlostí se točí nože jen na poloviční výkon) a mixuju asi 40 sekund. A pesto je hotové. Má kašovitou konzistenci, ale z mixéru nevytéká, musím jej vylovit po lžičkách.
  5. Jakmile je všechno polníčkové pesto v misce, jdu na věc. Mažu jeden krajíc kváskového chleba za druhým a sázím je na talíře, dokud nemají hladovci dost.

tuhykorinek-polnickovepesto5
Tohle čerstvé pesto je tak dobré, že se u nás klidně spořádá půlka misky na večeři. Takže jdu honem jíst, ať na mě taky troška toho pesta zbude. A vám přeju dobrou chuť 🙂

tuhykorinek-polnickovepesto7
tuhykorinek-polnickovepesto6
Báječnému receptu děkujeme holce, co má Slámu v Botách <3 !

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Čistota půl zdraví? O vzduchu v domácnosti to platí dvojnásob!
Když duše promluví a srdce vede
Letní Tábořiště na Gabretě
Byliny a rostliny
Venkovní LED osvětlení – co všechno osvětlit a jakým světlem
Čtvrtá sezóna – vše je jinak!
Když duše promluví a srdce vede
Chcete mít doma kvalitnější vodu? Vyzkoušejte filtr s aktivním uhlím
Jak si zachovat samostatnost i ve stáří? Pomáhají technologie
Podzimní dny pod pergolou
Venkovní LED osvětlení – co všechno osvětlit a jakým světlem
Recepty - Adamovo vaření
Koronavirus a těhotenství: jak se z toho nezbláznit
Jak zhubnout? Vyvarujte se mýtům a buďte v klidu
7 důvodů proč pít alkohol
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si zachovat samostatnost i ve stáří? Pomáhají technologie
Výsledky spánkového průzkumu: JAK SE SPÍ PODNIKATELŮM?
Koronavirus a těhotenství: jak se z toho nezbláznit
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Chcete mít doma kvalitnější vodu? Vyzkoušejte filtr s aktivním uhlím
Jak si zachovat samostatnost i ve stáří? Pomáhají technologie
Podzimní dny pod pergolou