[alert-note]Asi 10 porci, příprava 15 minut, mixování 1 minuta[/alert-note]
Z čeho připravit pomazánku z polníčku:
- 100 g polníčku (to je asi plná střední mísa)
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- ½ hrnku olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 menší hrst lístků oregana
- 1 hrst právě utrhnuté pažitky
- 1 špetka soli
[alert-note]K tomuto receptu potřebujete mixér. Vyzkoušejte třeba tento dobře hodnocený: Domo DO 436 BL. Podle mnoha uživatelů je to naprostá jednička za příznivou cenu.[/alert-note]
Vzhůru do pražení a mixování
- Začnu polníčkem. Ještě před tím, než salát hodím do mixéru, řádně ho vymáchám ve studené lázni ve velké míse. Pouhé opláchnutí pod tekoucí vodou nestačí, protože hlína je často schovaná mezi lístky. Vypraný polníček nechám stranou okapat.
- Poctivě osolená semínka slunečnice vhodím do hrnce a začnu restovat nasucho. Jakmile začnou vonět a zlátnout, mám hotovo.
- Opražená semínka vsypu do mixéru, přidám půl hrnku olivového oleje, vypraný polníček, lístky oregana a česnek.
- Zapnu mixér na poloviční výkon (18 tisíc otáček za minutu – ano, takovou rychlostí se točí nože jen na poloviční výkon) a mixuju asi 40 sekund. A pesto je hotové. Má kašovitou konzistenci, ale z mixéru nevytéká, musím jej vylovit po lžičkách.
- Jakmile je všechno polníčkové pesto v misce, jdu na věc. Mažu jeden krajíc kváskového chleba za druhým a sázím je na talíře, dokud nemají hladovci dost.
Tohle čerstvé pesto je tak dobré, že se u nás klidně spořádá půlka misky na večeři. Takže jdu honem jíst, ať na mě taky troška toho pesta zbude. A vám přeju dobrou chuť 🙂
Báječnému receptu děkujeme holce, co má Slámu v Botách <3 !