Na sladko: Tvarohový koláč s jahodami

Máte chuť na sladký koláč s čerstvými jahodami? Pojďte si jeden takový upéct podle Adamova receptu. Potěší jak dospělé milovníky sladkého, tak malé děti, které se po sladkém mohou utlouct.

8 kousků, pečení 30 minut, příprava 1 hodina

Česká kuchyně | Pečení

Co k tomu potřebujete?

TĚSTO PRO SLADKÝ KOLÁČ

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 malá lžička skořice

NÁPLŇ NA SLADKÝ KOLÁČ

  • 350 g jahod
  • 1 měkký plnotučný tvaroh
  • 2 vejce
  • cukr
  • citronová kůra
  • 1 dcl smetany na šlehání

Jak postupovat?

PŘÍPRAVA TĚSTA

  1. Všechny ingredience smícháte v dostatečně hluboké míse. Pak přijde čas na hnětení těsta. Pro neznalé, jako je moje maminka, uvádím postup hnětení.
  2. Kostky másla rozmačkáte příborovým nožem a postupně s přimícháte všechny další přísady a zpracováváte je nožem, dokud nevznikne sypká drobenka. Po noži přichází na řadu ruka.
  3. S každým těstem se musíte prakticky pomazlit, takže se připravte na pořádné mačkání a hňácání. To, že se vám těsto lepí na prsty, je zcela normální.
  4. Máslo by se mělo s moukou postupně spojit. Jestli se vám zdá, že se těsto pořád drobí, přidejte lžíci mléka.
  5. Tip: mléko nepřidávejte dříve, než po 3 minutách mačkání (dokud se máslo pořádně nezahřeje a nespojí s moukou) a toho mléka moc, ať to nemusíte znovu nastavovat moukou.
  6. Z těsta uplácejte kouli a dejte ji na 40 min do lednice.

PŘÍPRAVA SLADKÉ NÁPLNĚ

  1. Jak na sladkou náplň? Táta si vybral jako hlavní přísadu jahody, ale nebojte se ostružin, malin, borůvek, meruněk. Zkrátka co vám padne do oka a do ruky na zahrádce (no, nebo i v tom obchodě).
  2. Všechny ingredience smíchejte a promíchejte. Ale pozor! Předtím, než náplň pokladete na koláč, nechte vychladlé těsto 20 min zapéct ve formě. Nezapomeňte propíchat vidličkou dno koláče.
  3. Pak již můžete na těsto nanést náplň a s koláčem šup do trouby. Pečeme při 180 stupních asi 25 min.

DOBROU CHUŤ!

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?