Máte chuť na sladký koláč s čerstvými jahodami? Pojďte si jeden takový upéct podle Adamova receptu. Potěší jak dospělé milovníky sladkého, tak malé děti, které se po sladkém mohou utlouct.
[alert-note]8 kousků, pečení 30 minut, příprava 1 hodina[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
TĚSTO PRO SLADKÝ KOLÁČ
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 ks vejce
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka muškátového oříšku
- 1 malá lžička skořice
NÁPLŇ NA SLADKÝ KOLÁČ
- 350 g jahod
- 1 měkký plnotučný tvaroh
- 2 vejce
- cukr
- citronová kůra
- 1 dcl smetany na šlehání
Jak postupovat?
PŘÍPRAVA TĚSTA
- Všechny ingredience smícháte v dostatečně hluboké míse. Pak přijde čas na hnětení těsta. Pro neznalé, jako je moje maminka, uvádím postup hnětení.
- Kostky másla rozmačkáte příborovým nožem a postupně s přimícháte všechny další přísady a zpracováváte je nožem, dokud nevznikne sypká drobenka. Po noži přichází na řadu ruka.
- S každým těstem se musíte prakticky pomazlit, takže se připravte na pořádné mačkání a hňácání. To, že se vám těsto lepí na prsty, je zcela normální.
- Máslo by se mělo s moukou postupně spojit. Jestli se vám zdá, že se těsto pořád drobí, přidejte lžíci mléka.
- Tip: mléko nepřidávejte dříve, než po 3 minutách mačkání (dokud se máslo pořádně nezahřeje a nespojí s moukou) a toho mléka moc, ať to nemusíte znovu nastavovat moukou.
- Z těsta uplácejte kouli a dejte ji na 40 min do lednice.
PŘÍPRAVA SLADKÉ NÁPLNĚ
- Jak na sladkou náplň? Táta si vybral jako hlavní přísadu jahody, ale nebojte se ostružin, malin, borůvek, meruněk. Zkrátka co vám padne do oka a do ruky na zahrádce (no, nebo i v tom obchodě).
- Všechny ingredience smíchejte a promíchejte. Ale pozor! Předtím, než náplň pokladete na koláč, nechte vychladlé těsto 20 min zapéct ve formě. Nezapomeňte propíchat vidličkou dno koláče.
- Pak již můžete na těsto nanést náplň a s koláčem šup do trouby. Pečeme při 180 stupních asi 25 min.
DOBROU CHUŤ!