Připravuju se na příchod COVID-19 do naší malé vísky po svém. Do obchodů moc nemusíme, protože i na samotu do lesa dnes jde objednat většinu potravin z internetu. Zeleninu mi přivezou „bedýnky„, BIO maso zaváží dodávka z táborského statku kousek do vedlejší vesnice, mouka a další trvanlivé potraviny se dá taky objednat na webu. Takže jediné, co zbývá, je čerstvé pečivo. A protože v kváskovém chlebu už jsem, jak se říká „doma“, zkusil jsem dnes upéct housky. A jak to dopadlo? Čtěte!
Na těsto potřebujete
- 50 g dobrého voňavého sádla (2 lžíce)
- 500 g hladké špaldy
- 12 g soli (2 lžičky)
- 20 g čerstvého droždí (půl kostky)
- 275 g vlažného mléka
- Nějaké zdobení – třeba kmín, sezam nebo hrubou sůl
Postup
Příprava a hnětení: 10 minut
Dvě kynutí: 20 minut + 45 minut
Pečení: 230°C cca 12 minut
Já si vždycky suroviny vážím přímo do hnětací mísy robotu. Mísa stojí na váze a do mísy pak jednoduše přihazujete přísady a rovnou se to váží. No jo, no – šetřil jsem na nepravém místě a tak místo Bosche mám Sencor bez váhy. Ale co už, pojďme hníst.
Jdeme na to
- Připravte si robota s hnětacím hákem.
- Do hnětací mísy nalijte vlažné mléko a do něj rozdrobte 1/2 kostky čerstvého droždí.
- Vsypejte půl kila hladké mouky špaldy.
- Přihoďte 2 lžičky soli a zapněte robot tak na dvojku až trojku – pomalé hnětení. Až to přestane čvachtat (tak za 10 sekund), zvyšte obrátky na polovinu výkonu. Těsto bude cca za 2 minuty prohnětené.
- Hladké a nelepivé těsto vyklopte na špaldou mírně pomoučený vál a rozřízněte ho na 4 stejné části. Z každého dílu udělejte bochánek.
- Přikryjte bochánky suchou čistou utěrkou a nechte zrát 20 minut.
- Připravte si plech a pečící papír. TIP: Pokud se vám papír na plechu kroutí, tak plech pošplíchejte vodou, kterou rozetřete dlaní po celé ploše. Pak na plech dejte pečící papír a uhlaďte ho tou mokrou dlaní. Papír se pěkně přilepí k plechu a nebude se vám kroutit 😉
- Potom každý bochánek trošku poválejte, až vznikne válec, jako na knedlík.
- Každý válec nakrájejte na 8 dílů, když chcete mít houstičky malé tak akorát do dlaně. Pokud je chcete větší, tak krájejte třeba jen 5 dílů.
- Z každého v dlani vymodelujte kouli a položte ji na plech. Nemusí být přesná a hladká. Těsto už nebude dokonale lepit k sobě a je zbytečné se trápit tvarem. Housky budou dobré, i když vypadají jako ty moje na fotkách.
- Housky teď budou kynout 45 minut. Nechte je klidně na kuchyňské lince přikryté utěrkou.
- Teď zapněte troubu na 230°C a do trouby vložte plechovou misku s cca 200 ml vody. To aby se housky nevysušili.
- Po 45 minutách kynutí hoďte plech do trouby a pečte asi 12 minut.
- Tjadá! Housky jsou do zlatova upečené.
Radujte se z domácích housek ze špaldy a sádla
Vyndejte je z trouby a radujte se 🙂 Úplně vás vidím, jak nemůžete vydržet a uždibujete z nich, i když pálí jak čert 😀
Dobrou chuť. Váš pečící copywriter Adam