Lahodné domácí špaldové houstičky

Připravuju se na příchod COVID-19 do naší malé vísky po svém. Do obchodů moc nemusíme, protože i na samotu do lesa dnes jde objednat většinu potravin z internetu. Zeleninu mi přivezou “bedýnky“, BIO maso zaváží dodávka z táborského statku kousek do vedlejší vesnice, mouka a další trvanlivé potraviny se dá taky objednat na webu. Takže jediné, co zbývá, je čerstvé pečivo. A protože v kváskovém chlebu už jsem, jak se říká “doma”, zkusil jsem dnes upéct housky. A jak to dopadlo? Čtěte!

Křupavé, voňavé, nadýchané… Prostě lahoda 🙂

Na těsto potřebujete

  • 50 g dobrého voňavého sádla (2 lžíce)
  • 500 g hladké špaldy
  • 12 g soli (2 lžičky)
  • 20 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 275 g vlažného mléka
  • Nějaké zdobení – třeba kmín, sezam nebo hrubou sůl

Postup

Příprava a hnětení: 10 minut
Dvě kynutí:
20 minut + 45 minut
Pečení:
230°C cca 12 minut

Já si vždycky suroviny vážím přímo do hnětací mísy robotu. Mísa stojí na váze a do mísy pak jednoduše přihazujete přísady a rovnou se to váží. No jo, no – šetřil jsem na nepravém místě a tak místo Bosche mám Sencor bez váhy. Ale co už, pojďme hníst.

Těsto na domácí housky je nelepivé a hladké
Hladké a nelepivé těsto bude hotové asi po 3 minutách hnětení v robotu s hákem.

Jdeme na to

  1. Připravte si robota s hnětacím hákem.
  2. Do hnětací mísy nalijte vlažné mléko a do něj rozdrobte 1/2 kostky čerstvého droždí.
  3. Vsypejte půl kila hladké mouky špaldy.
  4. Přihoďte 2 lžičky soli a zapněte robot tak na dvojku až trojku – pomalé hnětení. Až to přestane čvachtat (tak za 10 sekund), zvyšte obrátky na polovinu výkonu. Těsto bude cca za 2 minuty prohnětené.
  5. Hladké a nelepivé těsto vyklopte na špaldou mírně pomoučený vál a rozřízněte ho na 4 stejné části. Z každého dílu udělejte bochánek.
  6. Přikryjte bochánky suchou čistou utěrkou a nechte zrát 20 minut.
  7. Připravte si plech a pečící papír. TIP: Pokud se vám papír na plechu kroutí, tak plech pošplíchejte vodou, kterou rozetřete dlaní po celé ploše. Pak na plech dejte pečící papír a uhlaďte ho tou mokrou dlaní. Papír se pěkně přilepí k plechu a nebude se vám kroutit 😉
  8. Potom každý bochánek trošku poválejte, až vznikne válec, jako na knedlík.
  9. Každý válec nakrájejte na 8 dílů, když chcete mít houstičky malé tak akorát do dlaně. Pokud je chcete větší, tak krájejte třeba jen 5 dílů.
  10. Z každého v dlani vymodelujte kouli a položte ji na plech. Nemusí být přesná a hladká. Těsto už nebude dokonale lepit k sobě a je zbytečné se trápit tvarem. Housky budou dobré, i když vypadají jako ty moje na fotkách.
  11. Housky teď budou kynout 45 minut. Nechte je klidně na kuchyňské lince přikryté utěrkou.
  12. Teď zapněte troubu na 230°C a do trouby vložte plechovou misku s cca 200 ml vody. To aby se housky nevysušili.
  13. Po 45 minutách kynutí hoďte plech do trouby a pečte asi 12 minut.
  14. Tjadá! Housky jsou do zlatova upečené.

Radujte se z domácích housek ze špaldy a sádla

Vyndejte je z trouby a radujte se 🙂 Úplně vás vidím, jak nemůžete vydržet a uždibujete z nich, i když pálí jak čert 😀

Dobrou chuť. Váš pečící copywriter Adam

Špaldové domácí housky
Upečené domácí špaldové houstičky. No nejsou k sežrání? 🙂
Domácí housky ze špaldy
Hotovou houstičku mázněte máslem a sledujte to #pornovhube

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Mezinárodní den rodiny: Na výlet!
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Důvěrné: týden se sebou