Lahodné domácí špaldové houstičky

Připravuju se na příchod COVID-19 do naší malé vísky po svém. Do obchodů moc nemusíme, protože i na samotu do lesa dnes jde objednat většinu potravin z internetu. Zeleninu mi přivezou “bedýnky“, BIO maso zaváží dodávka z táborského statku kousek do vedlejší vesnice, mouka a další trvanlivé potraviny se dá taky objednat na webu. Takže jediné, co zbývá, je čerstvé pečivo. A protože v kváskovém chlebu už jsem, jak se říká “doma”, zkusil jsem dnes upéct housky. A jak to dopadlo? Čtěte!

Křupavé, voňavé, nadýchané… Prostě lahoda 🙂

Na těsto potřebujete

  • 50 g dobrého voňavého sádla (2 lžíce)
  • 500 g hladké špaldy
  • 12 g soli (2 lžičky)
  • 20 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 275 g vlažného mléka
  • Nějaké zdobení – třeba kmín, sezam nebo hrubou sůl

Postup

Příprava a hnětení: 10 minut
Dvě kynutí:
20 minut + 45 minut
Pečení:
230°C cca 12 minut

Já si vždycky suroviny vážím přímo do hnětací mísy robotu. Mísa stojí na váze a do mísy pak jednoduše přihazujete přísady a rovnou se to váží. No jo, no – šetřil jsem na nepravém místě a tak místo Bosche mám Sencor bez váhy. Ale co už, pojďme hníst.

Těsto na domácí housky je nelepivé a hladké
Hladké a nelepivé těsto bude hotové asi po 3 minutách hnětení v robotu s hákem.

Jdeme na to

  1. Připravte si robota s hnětacím hákem.
  2. Do hnětací mísy nalijte vlažné mléko a do něj rozdrobte 1/2 kostky čerstvého droždí.
  3. Vsypejte půl kila hladké mouky špaldy.
  4. Přihoďte 2 lžičky soli a zapněte robot tak na dvojku až trojku – pomalé hnětení. Až to přestane čvachtat (tak za 10 sekund), zvyšte obrátky na polovinu výkonu. Těsto bude cca za 2 minuty prohnětené.
  5. Hladké a nelepivé těsto vyklopte na špaldou mírně pomoučený vál a rozřízněte ho na 4 stejné části. Z každého dílu udělejte bochánek.
  6. Přikryjte bochánky suchou čistou utěrkou a nechte zrát 20 minut.
  7. Připravte si plech a pečící papír. TIP: Pokud se vám papír na plechu kroutí, tak plech pošplíchejte vodou, kterou rozetřete dlaní po celé ploše. Pak na plech dejte pečící papír a uhlaďte ho tou mokrou dlaní. Papír se pěkně přilepí k plechu a nebude se vám kroutit 😉
  8. Potom každý bochánek trošku poválejte, až vznikne válec, jako na knedlík.
  9. Každý válec nakrájejte na 8 dílů, když chcete mít houstičky malé tak akorát do dlaně. Pokud je chcete větší, tak krájejte třeba jen 5 dílů.
  10. Z každého v dlani vymodelujte kouli a položte ji na plech. Nemusí být přesná a hladká. Těsto už nebude dokonale lepit k sobě a je zbytečné se trápit tvarem. Housky budou dobré, i když vypadají jako ty moje na fotkách.
  11. Housky teď budou kynout 45 minut. Nechte je klidně na kuchyňské lince přikryté utěrkou.
  12. Teď zapněte troubu na 230°C a do trouby vložte plechovou misku s cca 200 ml vody. To aby se housky nevysušili.
  13. Po 45 minutách kynutí hoďte plech do trouby a pečte asi 12 minut.
  14. Tjadá! Housky jsou do zlatova upečené.

Radujte se z domácích housek ze špaldy a sádla

Vyndejte je z trouby a radujte se 🙂 Úplně vás vidím, jak nemůžete vydržet a uždibujete z nich, i když pálí jak čert 😀

Dobrou chuť. Váš pečící copywriter Adam

Špaldové domácí housky
Upečené domácí špaldové houstičky. No nejsou k sežrání? 🙂
Domácí housky ze špaldy
Hotovou houstičku mázněte máslem a sledujte to #pornovhube

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
No Preview
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?