Recept na domácí chleba z droždí a špaldy

I když častěji peču chleba z žitného kvásku, tenhle recept na pšenično-žitný chleba z droždí si tady v kuchařce zaslouží své čestné místo. Na recept jsem narazil knize Romana Vaňka a trošku jsem si ho upravil. Chleba je fakticky moc chutný.

Suroviny na chleba

  • 700 ml vlažné vody
  • 600 g pšeničné špaldové mouky
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 25 ml octa (= 2 polévkové lžíce)
  • 25 g himálajské soli (= 2 kávové lžičky)
  • 42 g čerstvého droždí (= 1 celá kostka)
  • 5 g kmínu (= 2 kávové lžičky)
  • pár hrstí hladké mouky na podsypávání těsta

Ještě než začnete

Těsto na domácí chléb z droždí hnětu v robotu s hákem. Trvá to celé asi 10 minut.

Hnětení – Na hnětení používám kuchyňský robot s hákem. Je to rychlejší a pohodlnější, než se s těstem lepit ručně.

Kynutí – Na kynutí chleba používám velkou plastovou mísu vyloženou utěrkou a vysypanou moukou. Nepoužívám ošatku ze dvou důvodů: 1) Klasická ošatka je příliš malá na tak velké těsto; 2) Chleba z ošatky je placatější, kdežto když kyne v míse, je vyšší.

Zdobení – Na zdobení chleba někdy používám vařečku. Zdobím jej karbováním, kdy bochník nadzvednu na 5 místech zespodu vařečkou a tím vytvořím vzhled květiny.

Postup

  1. Do mísy robotu nalijte 700 ml vlažné vody.
  2. Na jednu stranu mísy nasypte obě mouky.
  3. Do mouky rozdrobte celou kostku droždí.
  4. Na opačnou stranu droždí nasypte zbylé suroviny (sůl, kmín, ocet)
  5. Zapněte robot s hákem na rychlost č. 2 a koukejte se, jak se všechno pomalu mísí. Během hnětení je potřeba jednou až dvakrát robot zastavit a stěrkou setřít přilepené těsto ze stran mísy. Hnětení těsta v robotu s hákem trvá asi 10 minut.
  6. Do hladka vypracované těsto vyklopte (klidně s pomocí stěrky, pokud pořád lepí) na poctivě pomoučený vál a zaprašte ho moukou. Pak těsto přikryjte čistou a suchou utěrkou. Nechte těsto zrát 30 minut.
  7. Mezitím si připravte nádobu na kynutí. Já používám 15 cm vysokou plastovou mísu s průměrem 25 cm vyloženou utěrkou a vysypanou moukou. Klidně použijte tu samou utěrku, až těsto uzraje.
  8. Po zrání z těsta vytvarujte pěkný bochánek. Ten vložte do mísy vystlané utěrkou a vysypané moukou. Bochánek opět zaprašte moukou. Přečnívajícími cípy utěrky těsto přikryjte, aby neoschlo.
  9. Nechtě těsto kynout 50 minut. Teď už si klidně zapněte troubu – dolní i horní pečení, teplota na 250°C.
  10. Připravte si plech a zlehka ho zaprašte moukou uprostřed, kde si bude bochánek hovět.
  11. Na plech vyklopte těsto a ozdobte ho. Buď ho nahoře nařízněte do kříže, nebo ho upravte karbováním.
  12. Stáhněte teplotu trouby na 180°C a na dno trouby vylijte asi 50 ml vody, aby se vytvořil parní mrak a rychle šoupněte plech s bochánkem do trouby.
  13. Pečte 50 minut, nebo klidně celou hodinu, pokud chcete mít chleba tmavší a křupavější.
  14. Po upečení chleba vyndejte a chňapkami ho přendejte na mřížku k vychladnutí. Mřížka zabrání zapaření zespodu.

Chléb krájejte až zcela vychladne

V opačném případě vám chleba sedne. Kůrka sice bude držet tvar, ale střída se odtrhne a chleba nebude dobrý.

Chleba po 1. kynutí zdvojnásobí svůj objem

Takhle by měl vypadat váš bochník po první kynutí, neboli zrání.

V troubě nepouštějte “horkovduch”

Tahle vypadá chleba karbovaný. Vařečkou jsem ho na 5 místech dokola nadzvedl a doprostřed jsem udělal dírku malým nožíkem.

Chléb z droždí je upečený za 50 minut

Když chleba nakarbujete jen malinko, nepůjde to na něm vidět. Proto se karbování nebojte a na vařečku přitlačte 🙂

Hotovo – mázněte ho máslem

Pozor – krájet je dovoleno nejdříve za hodinu po dopečení. Jinak se vám chleba uvnitř zbortí a můžete ho hodit slepicím.

Ukažte mi svoje chleby 🍞

Pochlubte se svými výtvory a napište mi do komentářů, jak se vám chleba podle mé receptury povedl?

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Mezinárodní den rodiny: Na výlet!
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Tajemství léčitelů z Bali
Důvěrné: týden se sebou
Návod na bylinkovou spirálu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Důvěrné: týden se sebou