I když častěji peču chleba z žitného kvásku, tenhle recept na pšenično-žitný chleba z droždí si tady v kuchařce zaslouží své čestné místo. Na recept jsem narazil knize Romana Vaňka a trošku jsem si ho upravil. Chleba je fakticky moc chutný.
Suroviny na chleba
- 700 ml vlažné vody
- 600 g pšeničné špaldové mouky
- 400 g žitné chlebové mouky
- 25 ml octa (= 2 polévkové lžíce)
- 25 g himálajské soli (= 2 kávové lžičky)
- 42 g čerstvého droždí (= 1 celá kostka)
- 5 g kmínu (= 2 kávové lžičky)
- pár hrstí hladké mouky na podsypávání těsta
Ještě než začnete
Hnětení – Na hnětení používám kuchyňský robot s hákem. Je to rychlejší a pohodlnější, než se s těstem lepit ručně.
Kynutí – Na kynutí chleba používám velkou plastovou mísu vyloženou utěrkou a vysypanou moukou. Nepoužívám ošatku ze dvou důvodů: 1) Klasická ošatka je příliš malá na tak velké těsto; 2) Chleba z ošatky je placatější, kdežto když kyne v míse, je vyšší.
Zdobení – Na zdobení chleba někdy používám vařečku. Zdobím jej karbováním, kdy bochník nadzvednu na 5 místech zespodu vařečkou a tím vytvořím vzhled květiny.
Postup
- Do mísy robotu nalijte 700 ml vlažné vody.
- Na jednu stranu mísy nasypte obě mouky.
- Do mouky rozdrobte celou kostku droždí.
- Na opačnou stranu droždí nasypte zbylé suroviny (sůl, kmín, ocet)
- Zapněte robot s hákem na rychlost č. 2 a koukejte se, jak se všechno pomalu mísí. Během hnětení je potřeba jednou až dvakrát robot zastavit a stěrkou setřít přilepené těsto ze stran mísy. Hnětení těsta v robotu s hákem trvá asi 10 minut.
- Do hladka vypracované těsto vyklopte (klidně s pomocí stěrky, pokud pořád lepí) na poctivě pomoučený vál a zaprašte ho moukou. Pak těsto přikryjte čistou a suchou utěrkou. Nechte těsto zrát 30 minut.
- Mezitím si připravte nádobu na kynutí. Já používám 15 cm vysokou plastovou mísu s průměrem 25 cm vyloženou utěrkou a vysypanou moukou. Klidně použijte tu samou utěrku, až těsto uzraje.
- Po zrání z těsta vytvarujte pěkný bochánek. Ten vložte do mísy vystlané utěrkou a vysypané moukou. Bochánek opět zaprašte moukou. Přečnívajícími cípy utěrky těsto přikryjte, aby neoschlo.
- Nechtě těsto kynout 50 minut. Teď už si klidně zapněte troubu – dolní i horní pečení, teplota na 250°C.
- Připravte si plech a zlehka ho zaprašte moukou uprostřed, kde si bude bochánek hovět.
- Na plech vyklopte těsto a ozdobte ho. Buď ho nahoře nařízněte do kříže, nebo ho upravte karbováním.
- Stáhněte teplotu trouby na 180°C a na dno trouby vylijte asi 50 ml vody, aby se vytvořil parní mrak a rychle šoupněte plech s bochánkem do trouby.
- Pečte 50 minut, nebo klidně celou hodinu, pokud chcete mít chleba tmavší a křupavější.
- Po upečení chleba vyndejte a chňapkami ho přendejte na mřížku k vychladnutí. Mřížka zabrání zapaření zespodu.
Chléb krájejte až zcela vychladne
V opačném případě vám chleba sedne. Kůrka sice bude držet tvar, ale střída se odtrhne a chleba nebude dobrý.
Chleba po 1. kynutí zdvojnásobí svůj objem
V troubě nepouštějte „horkovduch“
Chléb z droždí je upečený za 50 minut
Hotovo – mázněte ho máslem
Ukažte mi svoje chleby 🍞
Pochlubte se svými výtvory a napište mi do komentářů, jak se vám chleba podle mé receptury povedl?