Makový koláč ze špaldy 🥧

Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete do sebe tlačit zbytečně hodně cukru? Upečte si makový koláč ze špaldové mouky. Maková náplň je slazená lžící medu a jablkem. A ta špaldová mouka je přece jen o něco zdravější, než klasická bílá mouka. Špalda má více živit a je lépe stravitelná. Mě z ní není těžko.

Makový koláč ze špaldy. Špaldová mouka je výživnější a pro tělo stravitelnější, než klasická bílá mouka.
Maková koláč ze špaldové mouky – není přeslazený a náramně chutná.

Na těsto a náplň potřebujete

Suroviny na špaldové těsto:

  • 130 g změklého másla
  • 320 g špaldové hladké mouky
  • 30 g drceného sušeného kokosu
  • 2 vejce
  • 1 PL medu
  • Kůra nastrouhaná z poloviny BIO citronu

Suroviny na makovou náplň:

  • 70 g mletého máku
  • 70 g sušeného kokosu
  • 2 PL pražených a drcených lískových ořechů
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 PL medu
  • Šťáva z poloviny BIO citronu
  • 1 na hrubo nastrouhané jablko
  • 20 piškotů nalámaných na čtvrtky

Postup na makový koláč

Příprava a hnětení špaldového těsta: 10 minut
Příprava a vaření makové náplně: 10 minut
Pečení: 35 minut na 190°C
Kulatá forma: 30 cm průměr

Míchání špaldového těsta zabere v robotu asi 5 minut. Záleží na rychlosti hnětení 🙂

Hnětení těsta ze špaldové mouky

Těsto míchám v robotu pomocí míchací metly ve tvaru F. Některé roboty mají metlu tvarovanou do písmene K.

  1. Do mísy robotu postupně naházejte změklé máslo, 2 vejce, lžíci medu, citrónovou kůru, kokos a špaldu.
  2. Míchejte tuhou nešlehací metlou na střední rychlost. To je ten nástavec na fotce výše.
  3. Po asi 2 minutách by těsto mělo tuhnout a robot s ním bude trošku zápasit. To nevadí, nechte ho.
  4. Pokud se i po 2 minutách těsto stále lepí na stěny nádoby, je příliš řídké a je potřeba přisypat mouku. To ne zcela normální. Každá špalda je malinko jiná a tomu odpovídá i hustota těsta.
  5. Po asi 4 minutách hnětení by těsto mělo ztuhnout natolik, že z něj v ruce dokážete uplácat kouli.
  6. Připravte si kulatou formu na koláč o průměru 30 cm. Vymažte ji kouskem másla a vysypejte kokosem.
  7. Kouli těsta plácněte do formy a postupně dlaní nebo hřbety prstů vytvarujte placku. Okraje těsta by měly být přimáčknuté k hraně formy. Korpus pak pěkně drží náplň.
  8. Nakonec špaldové těsto propíchejte rovnoměrně vidličkou.
  9. Zapněte troubu na 190°C a vrhněte se na makovou náplň.
Špaldové těsto na koláč propíchejte vidličkou. Dělám to pro jistotu, aby se v troubě nenafukovalo.

Jak připravit makovou náplň do koláče

  1. Do rendlíku nalijte 250 ml mléka a zapněte plotýnku na poloviční výkon.
  2. Do mléka přidejte mák, kokos, ořechy, med a šťávu z půlky citronu.
  3. Hmotu míchejte, dokud nezačne vařit.
  4. Vařte na mírném ohni za stálého míchání 4 minuty.
  5. Vypněte plotnu a nastrouhejte na hrubém struhadle jedno větší jablko. Zamíchejte ho do makové náplně.
  6. Potom do náplně nalámejte 20 piškotů. Ty náplň zahustí a vytáhnou přebytečnou vlhkost.
  7. Náplň vsypejte na připravené těsto a lžící ji poctivě uhlaďte až ke kraji.
  8. Troubu už máte vyhřátou na 190°C, že? Tak šup s koláčem do trouby.
  9. Pečte 35 minut. Okraje korpusu by měly být zlatavé.
  10. Koláč vytáhněte, nechte vychladnout a zakrojte 🙂
Recept na makový špaldový koláč jsem vymýšlel za chodu, zatímco mi děti pokřikovaly za zády. Vše jsem si poctivě psal na papír, abych vám to mohl naservírovat tady na blogu.
Zatím co já vymýšlím koláč, děti se dohadují, jakou že hračku chtějí. Už mají každý seznam hraček za několik tisíc 😀
Tady už je koláč v troubě a děti se těší a hádají, s čímpak že ten koláč vlastně je. Vinca první vykřikne: “Makový koláč” 🙂 Správně Vinco, je to makový špaldový koláč.
Právě upečený špaldový koláč s mákem a jablkem.
Špaldový koláč s makovou náplní
No není k nakousnutí? Makový koláč ze špaldové mouky v celé své kráse. Dobrou chuť.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Mezinárodní den rodiny: Na výlet!
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Tajemství léčitelů z Bali
Důvěrné: týden se sebou
Návod na bylinkovou spirálu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Důvěrné: týden se sebou