Máte chuť na něco sladkého, ale nechcete do sebe tlačit zbytečně hodně cukru? Upečte si makový koláč ze špaldové mouky. Maková náplň je slazená lžící medu a jablkem. A ta špaldová mouka je přece jen o něco zdravější, než klasická bílá mouka. Špalda má více živit a je lépe stravitelná. Mě z ní není těžko.
Na těsto a náplň potřebujete
Suroviny na špaldové těsto:
- 130 g změklého másla
- 320 g špaldové hladké mouky
- 30 g drceného sušeného kokosu
- 2 vejce
- 1 PL medu
- Kůra nastrouhaná z poloviny BIO citronu
Suroviny na makovou náplň:
- 70 g mletého máku
- 70 g sušeného kokosu
- 2 PL pražených a drcených lískových ořechů
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 PL medu
- Šťáva z poloviny BIO citronu
- 1 na hrubo nastrouhané jablko
- 20 piškotů nalámaných na čtvrtky
Postup na makový koláč
Příprava a hnětení špaldového těsta: 10 minut
Příprava a vaření makové náplně: 10 minut
Pečení: 35 minut na 190°C
Kulatá forma: 30 cm průměr
Hnětení těsta ze špaldové mouky
Těsto míchám v robotu pomocí míchací metly ve tvaru F. Některé roboty mají metlu tvarovanou do písmene K.
- Do mísy robotu postupně naházejte změklé máslo, 2 vejce, lžíci medu, citrónovou kůru, kokos a špaldu.
- Míchejte tuhou nešlehací metlou na střední rychlost. To je ten nástavec na fotce výše.
- Po asi 2 minutách by těsto mělo tuhnout a robot s ním bude trošku zápasit. To nevadí, nechte ho.
- Pokud se i po 2 minutách těsto stále lepí na stěny nádoby, je příliš řídké a je potřeba přisypat mouku. To ne zcela normální. Každá špalda je malinko jiná a tomu odpovídá i hustota těsta.
- Po asi 4 minutách hnětení by těsto mělo ztuhnout natolik, že z něj v ruce dokážete uplácat kouli.
- Připravte si kulatou formu na koláč o průměru 30 cm. Vymažte ji kouskem másla a vysypejte kokosem.
- Kouli těsta plácněte do formy a postupně dlaní nebo hřbety prstů vytvarujte placku. Okraje těsta by měly být přimáčknuté k hraně formy. Korpus pak pěkně drží náplň.
- Nakonec špaldové těsto propíchejte rovnoměrně vidličkou.
- Zapněte troubu na 190°C a vrhněte se na makovou náplň.
Jak připravit makovou náplň do koláče
- Do rendlíku nalijte 250 ml mléka a zapněte plotýnku na poloviční výkon.
- Do mléka přidejte mák, kokos, ořechy, med a šťávu z půlky citronu.
- Hmotu míchejte, dokud nezačne vařit.
- Vařte na mírném ohni za stálého míchání 4 minuty.
- Vypněte plotnu a nastrouhejte na hrubém struhadle jedno větší jablko. Zamíchejte ho do makové náplně.
- Potom do náplně nalámejte 20 piškotů. Ty náplň zahustí a vytáhnou přebytečnou vlhkost.
- Náplň vsypejte na připravené těsto a lžící ji poctivě uhlaďte až ke kraji.
- Troubu už máte vyhřátou na 190°C, že? Tak šup s koláčem do trouby.
- Pečte 35 minut. Okraje korpusu by měly být zlatavé.
- Koláč vytáhněte, nechte vychladnout a zakrojte 🙂