Vzpomínám si na Valachy. A taky někdy na Doubici. Na Valachách vařila bramboračku babička. To bylo tak v roce 1986. V Doubici zase teta Naďa. To se psal rok 1993. Bramboračka však ve mě zanechala hlubokou jizvu. Tak moc byla dobrá. Tak moc jsem se na ni těšil. A strašně moc jsem ji chtěl už v dětství vařit sám, abych si ji mohl uvařit do zásoby a dát si ji, kdykoliv na ni pomyslím.
Suroviny na bramboračku
- 260 g oloupané cibule (to jsou asi 3 středně velké cibule)
- 100 g oloupané mrkve (to je jedna pořádná mrkev)
- 100 g oloupaného celeru (to je cca 1cm plátek)
- 100 g oloupané petržele (to jsou 2 ks petržele)
- 400 g oloupaných brambor (to je cca 5 velkých brambor)
- 3 stroužky česneku
- hrst sušených hub
- větší hrnek vody na namočení hub (cca 300 ml)
- 100 g másla
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 40 g hladké mouky (cca 3 polévkové lžíce)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře (nemáte? No tak 🙂 Kupte si mlýnek)
- 1,2 l vody
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
Postup vaření bramboračky
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky (1 cm).
- Zeleninu oloupejte (mrkev, celer, petržel) a nakrájejte na 1cm kostičky.
- Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno (prostě to na prkny rozsekejte na cimprcampr).
- Sušené houby namočte do hrnku s vodou.
- Ve větším hrnci rozpusťte máslo a vhoďte nakrájenou všechnu kořenovou zeleninu a restujte za častého míchání dozlatova. To vám bude trvat cca 10-15 minut podle toho, jaký používáte sporák.
- Vhoďte nakrájenou cibuli a restujte dalších cca 5 minut dozlatova.
- Přidejte drcený kmín, promíchejte a vhoďte mouku a restujte dozlatova 1-2 minuty.
- Přidejte sůl, pepř, vodu a přiveďte k varu za občasného míchání.
- Přidejte nakrájené brambory a za občasného míchání přiveďte k varu. Potom vařte 10 minut.