Bramboračka jako od babičky

Vzpomínám si na Valachy. A taky někdy na Doubici. Na Valachách vařila bramboračku babička. To bylo tak v roce 1986. V Doubici zase teta Naďa. To se psal rok 1993. Bramboračka však ve mě zanechala hlubokou jizvu. Tak moc byla dobrá. Tak moc jsem se na ni těšil. A strašně moc jsem ji chtěl už v dětství vařit sám, abych si ji mohl uvařit do zásoby a dát si ji, kdykoliv na ni pomyslím.

Bramboračka podle Adama - ať máte tuhý kořínek
Bramboračka jako od babičky se vám povede hned na poprvé. Postupujte podle recetpu.

Suroviny na bramboračku

  • 260 g oloupané cibule (to jsou asi 3 středně velké cibule)
  • 100 g oloupané mrkve (to je jedna pořádná mrkev)
  • 100 g oloupaného celeru (to je cca 1cm plátek)
  • 100 g oloupané petržele (to jsou 2 ks petržele)
  • 400 g oloupaných brambor (to je cca 5 velkých brambor)
  • 3 stroužky česneku
  • hrst sušených hub
  • větší hrnek vody na namočení hub (cca 300 ml)
  • 100 g másla
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 40 g hladké mouky (cca 3 polévkové lžíce)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře (nemáte? No tak 🙂 Kupte si mlýnek)
  • 1,2 l vody
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu

Postup vaření bramboračky

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky (1 cm).
  2. Zeleninu oloupejte (mrkev, celer, petržel) a nakrájejte na 1cm kostičky.
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno (prostě to na prkny rozsekejte na cimprcampr).
  4. Sušené houby namočte do hrnku s vodou.
  5. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a vhoďte nakrájenou všechnu kořenovou zeleninu a restujte za častého míchání dozlatova. To vám bude trvat cca 10-15 minut podle toho, jaký používáte sporák.
  6. Vhoďte nakrájenou cibuli a restujte dalších cca 5 minut dozlatova.
  7. Přidejte drcený kmín, promíchejte a vhoďte mouku a restujte dozlatova 1-2 minuty.
  8. Přidejte sůl, pepř, vodu a přiveďte k varu za občasného míchání.
  9. Přidejte nakrájené brambory a za občasného míchání přiveďte k varu. Potom vařte 10 minut.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
No Preview
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?