Bramboračka jako od babičky

Vzpomínám si na Valachy. A taky někdy na Doubici. Na Valachách vařila bramboračku babička. To bylo tak v roce 1986. V Doubici zase teta Naďa. To se psal rok 1993. Bramboračka však ve mě zanechala hlubokou jizvu. Tak moc byla dobrá. Tak moc jsem se na ni těšil. A strašně moc jsem ji chtěl už v dětství vařit sám, abych si ji mohl uvařit do zásoby a dát si ji, kdykoliv na ni pomyslím.

Bramboračka podle Adama - ať máte tuhý kořínek
Bramboračka jako od babičky se vám povede hned na poprvé. Postupujte podle recetpu.

Suroviny na bramboračku

  • 260 g oloupané cibule (to jsou asi 3 středně velké cibule)
  • 100 g oloupané mrkve (to je jedna pořádná mrkev)
  • 100 g oloupaného celeru (to je cca 1cm plátek)
  • 100 g oloupané petržele (to jsou 2 ks petržele)
  • 400 g oloupaných brambor (to je cca 5 velkých brambor)
  • 3 stroužky česneku
  • hrst sušených hub
  • větší hrnek vody na namočení hub (cca 300 ml)
  • 100 g másla
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 40 g hladké mouky (cca 3 polévkové lžíce)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře (nemáte? No tak 🙂 Kupte si mlýnek)
  • 1,2 l vody
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu

Postup vaření bramboračky

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky (1 cm).
  2. Zeleninu oloupejte (mrkev, celer, petržel) a nakrájejte na 1cm kostičky.
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno (prostě to na prkny rozsekejte na cimprcampr).
  4. Sušené houby namočte do hrnku s vodou.
  5. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a vhoďte nakrájenou všechnu kořenovou zeleninu a restujte za častého míchání dozlatova. To vám bude trvat cca 10-15 minut podle toho, jaký používáte sporák.
  6. Vhoďte nakrájenou cibuli a restujte dalších cca 5 minut dozlatova.
  7. Přidejte drcený kmín, promíchejte a vhoďte mouku a restujte dozlatova 1-2 minuty.
  8. Přidejte sůl, pepř, vodu a přiveďte k varu za občasného míchání.
  9. Přidejte nakrájené brambory a za občasného míchání přiveďte k varu. Potom vařte 10 minut.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Mezinárodní den rodiny: Na výlet!
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Tajemství léčitelů z Bali
Důvěrné: týden se sebou
Návod na bylinkovou spirálu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Důvěrné: týden se sebou