Čekanka obecná patří mezi oblíbené bylinky, jejichž léčebné účinky jsou velmi výrazné. Čekanku si oblíbili již staří Egypťané, které ji považovali za kulturní rostlinu a věřili, že jde o zázračnou rostlinu. V současné době je hojně využívaná díky svým protizánětlivým účinkům. Působí močopudně a projímavě. Pojďme si čekanku představit blíže.
Jak ji poznáme?
Čekanka obecná je vytrvalá planě rostoucí rostlina, kterou označujeme také jako cikorku či německou kávu. Nelze ji přehlédnout, neboť má výrazné blankytně modré květy, které září na míle daleko. Čekanka kvete od července do září. Spodní listy čekanky se podobají pampelišce. Rostlina dorůstá do výšky 70 a 120 cm. Lodyha je hranatá, tuhá a v horní části větvená. Patří do čeledi hvězdnicovité. Květy čekanky naši předkové přirovnávali ke smutným očím dívek, které očekávaly návrat svých mužů z vojny. Odtud také vznikl název rostliny – čekanka.
Kde ji můžeme spatřit?
Roste prakticky jako plevel, můžeme na ni narazit při cestách, na lukách či mýtinách. Daří se jí také na suchých mezích. V České republice se tato rostlinka léčivky vyskytuje velmi hojně. Najdeme ji po celé Evropě, ale také v západní Asii, v severní Africe od nížin až do vyšších pater podhůří.
Původ čekanky obecné
Čekanka obecná je hojně využívaná v léčitelství, pro ostatní využití se pěstují ještě další dvě odrůdy – čekanka listová a čekanka kořenová. Upražený kořen rostliny se používá jako náhražka kávy bez kofeinu, tzv. cikorka. Původ čekanky je spojen se starým Egyptem, kde se pěstovala již v antických časech Egyptské říše. Latinský název zní Cichorum intybus.
Jedlá část čekanky
Z čekanky obecné jsou jedlé pouze spodní listy a kořen. Kořen se využíval jako náhražka zrnkové kávy v Evropě v letech kontinentální blokády v 18. století. V 19. století se cikorka začala vyrábět také v ČR, konkrétně v Mochtíně u Klatov. Pro léčebné účinky se používá kořen, nať a květ.
Jaké látky čekanka obsahuje?
Čekanka obecná obsahuje celou řadu cenných látek, které mají příznivý vliv na naše zdraví. Hlavní složku tvoří polysacharid inulin. Dalšími složkami jsou celulóza, hořčiny, sacharóza, bílkoviny, třísloviny, železo, vápník, měď a mnoho dalších. Sušený koře čekanky obsahuje až 98 % inulinu, v čerstvém stavu pak 13 – 25 % inulinu. Ukrývá v sobě také celou řadu minerálních látek. Čekanka má typicky hořkou chuť.
Léčebné účinky
Čekanka obecná patří mezi byliny léčivky, které se hojně používají v tradičním léčitelství. Pro farmaceutické účely se používá zejména kořen a nať rostlin. Kořen podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Droga a přípravky pomáhají při akutní a chronické gastritidě. Má také močopudné účinky, zlepšuje látkovou výměnu.
Další významné léčivé účinky:
- Zvyšuje tvorbu žluči
- Lze ji užívat při léčbě jaterních chorob
- V játrech působí jako protijed při otravách
- Pomáhá léčit záněty v trávicím ústrojí
- Čistí krev
- Pomáhá při cukrovce
- Podporuje srdeční činnost
- Pravidelné pití čaje z čekanky pomáhá při hubnutí, snižuje hladinu cukru v krvi
- Zevně lze mast z čekanky použít na ekzémy, opruzeniny a vředy
Pár tipů na recepty z čekanky
Čekanku lze využít na přípravu kávy, čaje i různých pokrmů.
Čekankový čaj
Čekankový čaj připravíme z jedné lžičky sušené čekanky obecné, které spaříme vroucí vodou a necháme přibližně 15 minut louhovat. Takto připravený čaj je vhodné pít každé ráno na lačný žaludek. Podporuje trávení.
Cikorková káva
Připravit si lze také chutnou cikorkovou kávu bez kofeinu. Kořeny je třeba očistit a nakrájet. Poté řádně usušit na suchém místě, případně v mírně vyhřáté troubě. Jakmile získají hnědou barvu, umelete je v mlýnku a dávkujete stejně, jako klasickou zrnkovou kávu.
Čekankový salát
Velmi chutný a zdravý je čekankový salát. Čekanku lze míchat s různou zeleninou a ovocem, nebo třeba s pampeliškou a mladou kopřivou.