Potraviny, které pomáhají při cukrovce

Zjistit, co nejlépe jíst, když máte cukrovku, může být těžké. Hlavním cílem je udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Jezte potraviny, které pomáhají předcházet dalším problémům, např. srdečním chorobám. Jaké potraviny zařadit při cukrovce do jídelníčku?

Nejdříve se podívejme na výsledky již proběhlé studie a na nábor do nové aktuální studie: Remise cukrovky 2. typu.

Jaká strava může zmírnit projevy cukrovky 2. typu?

STUDIE DiRECT: Remise cukrovky 2. typu

Na konferenci Diabetes UK byly prezentovány radikální výsledky studie DiRECT po dvou letech (Diabetes UK 2019), publikované souběžně v lékařském časopise The Lancet (Lean 2019).

Po 12 měsících bylo v remisi (bez projevů diabetu 2. typu, DM2) přibližně 46 % účastníků (Lean 2017). Výsledky po dvou letech ukazují, že asi 70 % z těchto účastníků bylo stále v remisi. Tyto případy remise úzce souvisely se snížením hmotnosti přibližně o 15 kg, a s tím spojené odbourání tuku ze slinivky a jater.

Ve studii DiRECT účastníci randomizovaní k nově navrženému modelu léčby nejprve po dobu 8-12 týdnů konzumovali nápoje s velmi nízkým obsahem kalorií (CounterWeight Plus, cca 800-900 kcal/d), a současně se zúčastnili edukačních aktivit namířených na zlepšení stravy a životního stylu. Následně postupně zvyšovali příjem běžných potravin, přičemž měli pro období udržení optimální hmotnosti doporučené různé typy stravy, včetně nízkosacharidové (UOG 2019).

Je na místě připomenout, že tzv. Charvátova dieta, podle zakladatele oboru endokrinologie v bývalém Československu, pracovala se základními potravinami (hovězí maso, šunka, vejce, brambory, ovoce, zelenina, máslo, mléko) a podobně nízkým kalorickým příjmem, ve složení 60 g sacharidů, 40 g tuků a 70 g bílkovin.

Remise byla ve studii DiRECT určena při HbA1c < 48 mmol/mol bez nutnosti užívat léky.

AKTUÁLNÍ STUDIE: Remise cukrovky 2. typu (pod vedením MUDr. Hany Krejčí)

Aktuálně (leden 2020) probíhá nábor dobrovolníků do studie pod vedením MUDR. Hany Krejčí. Cílem je vyléčení nebo výrazné zlepšení diabetu pomocí přechodné diety následované trvalou úpravou stravy.

V návaznosti na obdobnou anglickou studii DiRECT se bude studovat v českém prostředí aplikovatelnost a výsledky léčby pacientů s cukrovkou pouze za pomocí nízkosacharidové diety.

Účastníci studie budou rozdělení do několika skupin. Každá skupina bude mít jiný způsob stravování:

  1. práškové koktejly Cambridge weight plan,
  2. samostatná příprava jídel na základě podrobného školení,
  3. nízkosacharidová krabičková dieta od firmy Nutric bistro.

Několik potravin pro cukrovkáře

A co by se v jídelníčku pacienta s cukrovkou 2. typu mělo objevit? Inspirujte:

Tučné ryby

Tučné ryby jsou jedním z nejzdravějších potravin na planetě.

Losos, sardinky, sledě, ančovičky a makrely jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin DHA a EPA, které pomáhají udržovat zdravé srdce.

Pravidelné dostatečné množství těchto tuků je zvláště důležité pro diabetiky, kteří mají zvýšené riziko srdečních chorob a cévní mozkové příhody (zdroj).

Kyseliny dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA) chrání buňky, které lemují vaše krevní cévy, snižují známky zánětu a zlepšují fungování tepen po jídle (zdroj).

Řada studií naznačuje, že lidé, kteří jedí mastné ryby pravidelně, mají nižší riziko srdečního selhání a je méně pravděpodobné, že zemřou na srdeční choroby (zdroj).

Ve studiích měli starší muži a ženy, kteří konzumovali tučné ryby 5–7 dní v týdnu po dobu 8 týdnů, významné snížení triglyceridů a zánětlivých markerů (zdroj).

Ryby jsou také skvělým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které udržují pocit sytosti a zlepšují metabolické hodnoty (zdroj).

TIP: Mastné ryby obsahují omega-3 tuky, které snižují zánět a další rizikové faktory pro srdeční choroby a cévní mozkovou příhodu.

Listová zelenina

Listová zelenina je mimořádně výživná a má nízký obsah kalorií. Má také velmi nízký obsah sacharidů a cholesterolu.

Špenát, kapusta a další listové zelenina jsou dobrým zdrojem několika vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C.

V jedné studii zvyšování příjmu vitamínu C snížilo zánětlivé známky a hladinu cukru v krvi nalačno u lidí s cukrovkou 2. typu nebo vysokým krevním tlakem (zdroj).

Kromě toho jsou zelené listy dobrým zdrojem antioxidantů lutein a zeaxanthin.

Tyto antioxidanty chrání vaše oči před makulární degenerací a katarakty. Zmíněná onemocnění jsou u cukrovky běžná (zdroj).

TIP: Listová zelená zelenina je bohatá na živiny a antioxidanty, které chrání vaše srdce a oči.

Skořice

Skořice je vynikající koření se silnou antioxidační aktivitou. Několik studií prokázalo, že skořice může snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulín (zdroj, zdroj)

Dlouhodobá kontrola diabetu se obvykle stanoví měřením hemoglobinu A1c, který odráží vaši průměrnou hladinu cukru v krvi během posledních 2–3 měsíců.

V jedné studii měli pacienti s cukrovkou 2. typu, kteří brali skořici 90 dní, více než dvojnásobnou redukci hemoglobinu A1c ve srovnání s těmi, kteří dostávali pouze standardní péči (zdroj).

Nedávná analýza 10 studií zjistila, že skořice může také snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů (zdroj).

Několik studií však neprokázalo, že skořice prospívá hladině cukru v krvi nebo cholesterolu, včetně jedné u dospívajících s diabetem typu 1.

Omezte příjem skořice čínské (Cinnamomum aromaticum/cassia) – tu najdete ve většině obchodů – na méně než 1 čajovou lžičku denně. Proč? Obsahuje kumarin, který je ve vyšších dávkách spojen se zdravotními problémy. Zajímavostí je, že běžná skořice, cassia, se v mezinárodním obchodu ani nesmí nazývat “skořice”, jelikož překvapivě pravou skořicí není.

Oproti čínskému stromu, pravá skořice, tedy cejlonská, Cinnamomum verum (taktéž nazývaná Cinnamomum zeylanicum), obsahuje kumarinu jen malé množství

TIP: Skořice může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, citlivost na inzulín, hladinu cholesterolu a triglyceridů u diabetiků 2. typu.

Vejce

Vejce jsou velmi zdravá. Je to jedna z nejlepších potravin, která vás udrží dlouho dobu syté (zdroj).  

Pravidelná konzumace vajec může také snížit riziko srdečních onemocnění několika způsoby.

Vejce snižují zánět, zvyšují citlivost na inzulín, zvyšují vaše „dobré“ hladiny HDL cholesterolu a upravují velikost a tvar vašeho „zlého“ LDL cholesterolu (zdroj).   

V jedné studii měli lidé s diabetem typu 2, kteří konzumovali 2 vejce denně v rámci stravy s vysokým obsahem bílkovin, zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi (zdroj).

Kromě toho jsou vejce jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, antioxidantů, které chrání oči před onemocněním.

Jezte celá vejce. Výhody vajec jsou primárně díky živinám, které se nacházejí zejména ve žloutku.

Frittata se slaninou a zeleninou. Vyzkoušejte recept z nutricbistro.cz
Frittata se slaninou a zeleninou. Vyzkoušejte recept z nutricbistro.cz

TIP: Vejce zlepšují rizikové faktory srdečních chorob, podporují dobrou kontrolu cukru v krvi, chrání zdraví očí a udržují delší pocit sytosti.

Chia semínka

Chia semínka jsou skvělé pro lidi s diabetem. Mají vysoký obsah vlákniny, přesto mají málo stravitelných sacharidů.

Ve skutečnosti je 11 z 12 gramů sacharidů v asi 30 gramech porcí chia semínek vlákninou, která nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Viskózní vlákno v chia semínkách může snížit hladinu cukru v krvi tím, že zpomaluje rychlost, jakou se potraviny pohybují střevy a vstřebávají se (zdroj).

Chia semínka mohou pomoci dosáhnout zdravé váhy, protože obsah vlákniny snižuje hlad a způsobuje pocit sytosti. Kromě toho může vlákno snížit množství kalorií, které absorbujete z jiných potravin konzumovaných ve stejném jídle (zdroj).   

Také bylo prokázáno, že chia semínka snižují krevní tlak a mají protizánětlivé účinky (zdroj).

TIP: Chia semínka obsahují velké množství vlákniny, mají málo stravitelných sacharidů a mohou snižovat krevní tlak a zánět.

Kurkuma

Kurkuma je koření s pozitivním dopadem na zdraví.

Jeho aktivní složka, kurkumin, může mít protizánětlivé účinky a snižovat hladinu cukru v krvi. Také má potenciál snížit riziko srdečních chorob (zdroj).     

Zdá se, že kurkumin prospívá zdraví ledvin u diabetiků. To je důležité, protože diabetes je jednou z hlavních příčin onemocnění ledvin (zdroj).    

Kurkumin se bohužel sám o sobě neabsorbuje. Konzumujte kurkumu s piperinem (nachází se v černém pepři), zvýšíte absorpci až o 2 000 % (zdroj).

TIP: Kurkuma obsahuje kurkumin, který může snižovat hladinu cukru v krvi a zánět, přičemž chrání před onemocněním srdce a ledvin.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je skvělý mléčný výrobek nejen pro diabetiky. Bylo prokázáno, že zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi a snižuje riziko srdečních chorob. Možná částečně kvůli probiotikům, které obsahuje (zdroj).     

Ze studií vyplývá, že jogurt a další mléčné potraviny mohou u lidí s diabetem 2. typu vést ke snížení tělesné hmotnosti 

Má se za to, že mléko má vysoký obsah vápníku a konjugované kyseliny linolové (CLA), což může hrát roli.    

A co víc, řecký jogurt obsahuje pouze 6–8 gramů sacharidů na porci, což je méně než běžný jogurt. Má také vyšší poměr bílkovin, což podporuje hubnutí snížením chuti k jídlu a snížením příjmu kalorií (zdroj).  

TIP: Řecký jogurt podporuje zdravou hladinu cukru v krvi, snižuje rizikové faktory srdečních chorob a může pomoci s řízením hmotnosti.

Ořechy

Ořechy jsou chutné a výživné. Všechny druhy ořechů obsahují vlákninu a mají nízký obsah stravitelných sacharidů, i když některé ořechy jich mají více než jiné.

Zde je množství stravitelných sacharidů na 28 gramů ořechů:

  • Mandle: 2,6 gramů
  • Brazilské ořechy: 1,4 gramů
  • Kešu ořechy: 7,7 gramů
  • Lískové ořechy: 2 gramy
  • Macadamia: 1,5 gramů
  • Pekanové ořechy: 1,2 gramy
  • Pistácie: 5 gramů
  • Vlašské ořechy: 2 gramy

Pravidelná konzumace může snížit zánět a snížit hladinu cukru v krvi, hladiny HbA1c a LDL (zdroj).   

V jedné studii lidé s diabetem, kteří do své každodenní stravy zahrnuli 30 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho roku, zhubli a došlo k významnému snížení hladiny inzulínu (zdroj). 

Toto zjištění je důležité, protože lidé s diabetem typu 2 mají často zvýšenou hladinu inzulínu, která je spojena s obezitou.

Někteří vědci se navíc domnívají, že chronicky vysoká hladina inzulínu zvyšuje riziko dalších závažných onemocnění, jako je rakovina a Alzheimerova choroba (zdroj). 

TIP: Ořechy jsou zdravým doplňkem diabetické stravy. Pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi a škodlivého LDL.

Brokolice

Brokolice je jednou z nejvýživnějších rostlin, kterou najdeme na zahradě nebo v obchodech. Další výhodou zelených růžiček je jejich nízká energetická hodnota. Skládají se totiž téměř z 90 procent vody. Neobsahuje žádný tuk a jen velmi málo sacharidů. Půl šálku vařené brokolice obsahuje pouze 27 kalorií, spolu s důležitými živinami, jako je vitamín C a hořčík. 

Ze studií vyplývá, že brokolice může pomoci snížit hladinu inzulínu a chránit buňky před škodlivými volnými radikály produkovanými během metabolismu (zdroj).   

Brokolice je dalším dobrým zdrojem luteinu a zeaxantinu. Tyto důležité antioxidanty pomáhají předcházet očním onemocněním.

TIP: Brokolice je nízkokalorické jídlo s nízkým obsahem sacharidů s vysokou hodnotou živin.

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je velmi prospěšný pro zdravé srdce. Obsahuje kyselinu olejovou, typ mononenasyceného tuku, u kterého bylo prokázáno, že zlepšuje triglyceridy a HDL, které jsou při cukrovce 2. typu často nezdravé.

Může také zvýšit hormon plnosti GLP-1 (zdroj). 

Ve velké analýze 32 studií zaměřených na různé typy tuků byl olivový olej jediný, u kterého bylo prokázáno, že snižuje riziko srdečních chorob (zdroj).

Extrakt z olivových listů obsahuje oleuropein, polyfenol, který může pomoci snížit špatný cholesterol a krevní tlak, při prevenci rakoviny, chrání před oxidačním poškozením, a pomáhá chránit mozek a centrální nervový systém.

Extra panenský olivový olej je nerafinovaný a zachovává si antioxidanty a další vlastnosti, díky nimž je tak zdravý. Určitě si vyberte extra panenský olivový olej z renomovaného zdroje, protože mnoho olivových olejů je smícháno s levnějšími oleji, jako je kukuřice a sója (zdroj).    

TIP: Extra panenský olivový olej obsahuje zdravou kyselinu olejovou. To má výhody pro krevní tlak a zdraví srdce.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou neuvěřitelně zdravé jídlo. 

Část jejich nerozpustné vlákniny je tvořena lignany, které mohou snížit riziko srdečních chorob a zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi (zdroj). 

V jedné studii měli lidé s diabetem 2. typu, kteří užívali lignany lněného semínka po dobu 12 týdnů, významné zlepšení hemoglobinu A1c (zdroj).

Další studie uvádí, že lněná semínka mohou snížit riziko mrtvice a potenciálně snížit dávkování léků potřebných k prevenci krevních sraženin (zdroj).

Lněná semínka mají velmi vysokou viskózní vlákninu, která zlepšuje zdraví střev, citlivost na inzulín a pocity sytosti (zdroj). 

Tělo nemůže vstřebat celá lněná semínka, takže si kupujte mletá semínka nebo je sami namelte či rozdrťte. Je také důležité udržovat lněná semínka pevně zakrytá v lednici, aby se zabránilo jejich žluknutí.

TIP: Lněné semínko může snížit zánět, snížit riziko srdečních onemocnění, snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulín.

Jablečný ocet

Jablečný ocet má mnoho zdravotních výhod. 

Přestože je cukr z ovoce vyroben z jablek, fermentuje se na kyselinu octovou a výsledný produkt obsahuje méně než 1 gram sacharidů na polévkovou lžíci.

Ukázalo se, že jablečný ocet zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu cukru v krvi nalačno. Může také snížit odezvu na hladinu cukru v krvi až o 20 % při konzumaci s jídly obsahujícími sacharidy (zdroj).   

V jedné studii měli lidé se špatně kontrolovaným diabetem 6% snížení hladiny cukru v krvi nalačno, když před spánkem vzali 2 lžíce jablečného octa (zdroj).

Jablečný ocet může také zpomalit vyprazdňování žaludku a udrží pocit sytosti.

To však může být problém u lidí, kteří mají gastroparézu, což je stav zpomalení hybnosti či vybrazdňování, který je běžný u cukrovky, zejména typu 1 (zdroj).

Chcete-li do svého jídelníčku zařadit jablečný ocet, začněte denně 1 čajovou lžičkou smíchanou ve sklenici vody. Zvýšení na maximálně 2 polévkové lžíce denně.

TIP: Jablečný ocet může zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi. Může vám také pomoci, abyste se cítili déle.

Jahody

Jahody jsou jedním z nejvíce výživných plodů, které můžete jíst.

Mají vysoký obsah antioxidantů známých jako antokyany, které jim dodávají červenou barvu.

Bylo prokázáno, že antokyany snižují hladinu cholesterolu a inzulínu po jídle. Zlepšují také rizikové faktory hladiny cukru v krvi a srdečních chorob u diabetu 2. typu (zdroj).  

Jedna porce jahod obsahuje 49 kalorií a 11 gramů sacharidů, z toho 3 gramy je vláknina.

Tato porce také obsahuje více než 100 % DDD vitamínu C, což přináší další protizánětlivé přínosy pro zdraví srdce (zdroj).

TIP: Jahody jsou ovoce s nízkým obsahem cukru, které mají silné protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Česnek

Česnek je vynikající bylina s pozitivními zdravotními přínosy. 

Několik studií prokázalo, že u lidí s cukrovkou 2. typu může snížit zánět, hladinu cukru v krvi a cholesterol LDL (zdroj).  

Může být také velmi účinný při snižování krevního tlaku (zdroj). 

V jedné studii průměrně u lidí s nekontrolovaným vysokým krevním tlakem, kteří si dávali česnek po dobu 12 týdnů, došlo k průměrnému snížení krevního tlaku o 10 bodů (zdroj).

Jedno stroužky syrového česneku obsahují pouze 4 kalorie a 1 gram sacharidů.

TIP: Česnek pomáhá lidem s diabetem snižovat hladinu cukru v krvi, zánět, LDL cholesterol a krevní tlak.

Přidejte komentář

Děti Zvířata
Vyznejte si lásku (nejen na Valentýna) v přírodě
7 tipů, jak dosáhnout silné imunity po celý rok
Zimní a podzimní barefoot boty pro děti (vel. 23 -25)
Byliny a rostliny
Vyznejte si lásku (nejen na Valentýna) v přírodě
7 tipů, jak dosáhnout silné imunity po celý rok
Průvodce po zahradě: Zahradnický kalendář 🌻🥕🍎
Domácí tablety do myčky: první výroba
Syndromem nezdravých budov trpí dva ze tří
Vánoční průvodce: Jak na EKO-Friendly a Zero Waste Vánoce?
Přijďte na veletrh Střechy Praha 2020
Recepty - Adamovo vaření
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Domácí houstičky ze špaldy a sádla
Lahodné domácí špaldové houstičky
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Rituál Menarché – oslava ženství
Koronavirus jako příležitost. Aneb dobré zprávy o koronaviru v Česku
Domácí tablety do myčky: první výroba
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jaké tajemství na sebe prozradila Veronika ve své knize Sláma v botách 2?
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Rituál Menarché – oslava ženství
Koronavirus jako příležitost. Aneb dobré zprávy o koronaviru v Česku
Jak zhubnout? Vyvarujte se mýtům a buďte v klidu