Losos pečený s červenou řepou, bulgurem a guacamole

4 porce, příprava 20 minut, vaření 20 minut

Z čeho vařit

Na pečeného lososa:

  • 400g čerstvý losos (klidně i s kůží) – nakupujte vždy čerstvé maso a ryby
  • 6 žampionů
  • 2 rajčata
  • 1 červená řepa čerstvá
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Oregano sušené

Na vařený bulgur:

  • 300 g bulguru
  • 600 ml vody
  • 1 lžička soli

Na guacamole:

  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čili paprička
  • Sůl
  • Pepř
  • Šťáva z ½ citrónu

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-1

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-2

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-3

Vzhůru do vaření

  1. Začnu zeleninou a rybou. Ještě před tím si zapnu troubu na 180 stupňů.
  2. Pokrájím zeleninu pod lososa. Krájím na centimetrové kousky oloupanou řepu, rajčata a jarní cibulku. Pokrájenou zeleninu shrnu z prkénka do hluboké mísy.
  3. Na pokrájenou zeleninu vylisuju 2 stroužky česneku. Trošku česneku si dám bokem na potření lososa. Zeleninu zakápnu olivovým olejem, osolím a opepřím. Okořeněnou zeleninu v míse dobře promíchám a vysypu ji do keramického pekáčku 20 x 30 cm.
  4. Rybu položím na připravenou zeleninu. Lososa pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím, potřu trochou odloženého rozetřeného česneku a rozdrtím špetku sušeného oregana. Vše do lososa jemně vetřu.
  5. Šup s lososem na 20 minut do trouby. Pekáček nezakrývám prvních 15 minut. Na zbývajících 5 minut jej zakryju alobalem, aby se rybí pečínka nevysušila.
  6. Uvařím bulgur. Postavím si menší hrnec z 600 ml vody na plotnu. Vsypu do něj 300 g propláchnutého bulguru. Osolím lžičkou soli a přivedu k varu. Vařím na mírném ohni 15 minut.
  7. Uvařený bulgur nechám ještě 5 minut odpočinout a pak je scedím a vrátím zpět do hrnce a přikryju poklicí.
  8. Připravím brčálově zelené guacamole. Receptů na guacamole je hodně, tenhle je můj oblíbený. Rozkrojím na polovinu zralé avokádo, odstraním z něj pecku. Z obou polovin vyškrábu lžící zelenou dužinu přímo do připravené misky.
  9. Nasekám na malé kousky rajče, jarní cibulku a čili papričku. Rozetřu stroužek česneku a společně se solí a pepřem přidám do misky. Směs zakápnu šťávou z citrónu a důkladně rozmačkám vidličkou. Jednotlivé chutě se lépe spojí, když rozmačkám vše dohromady.
  10. Guacamole mám hotové. Bulgur i ryba už by měli být také hotové.
  11. Pustím se do servírování a vám přeju dobrou chuť.

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-5

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-7

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-guacamole

2 komentáře

  1. Honza 25.5.2016
  2. Míša Vránová 26.5.2016

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Rodinné focení na samotě u lesa
Byliny a rostliny
Resumé po druhé zahradnické sezóně
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Přijďte na podzimní veletrh Flora Olomouc 2019
Přijďte na veletrh Střechy Praha 2020
Textilní odpad zaplavuje planetu. Můžeme ale pomoci
Takže kamna tu byla a zase budou? Jupí :)
Jak ve starém domě ušetřit energii?
Domácí tablety do myčky: první výroba
Recepty - Adamovo vaření
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Resumé po druhé zahradnické sezóně
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Výsledky spánkového průzkumu: JAK SE SPÍ PODNIKATELŮM?