Losos pečený s červenou řepou, bulgurem a guacamole

4 porce, příprava 20 minut, vaření 20 minut

Z čeho vařit

Na pečeného lososa:

  • 400g čerstvý losos (klidně i s kůží) – nakupujte vždy čerstvé maso a ryby
  • 6 žampionů
  • 2 rajčata
  • 1 červená řepa čerstvá
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Oregano sušené

Na vařený bulgur:

  • 300 g bulguru
  • 600 ml vody
  • 1 lžička soli

Na guacamole:

  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čili paprička
  • Sůl
  • Pepř
  • Šťáva z ½ citrónu

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-1

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-2

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-3

Vzhůru do vaření

  1. Začnu zeleninou a rybou. Ještě před tím si zapnu troubu na 180 stupňů.
  2. Pokrájím zeleninu pod lososa. Krájím na centimetrové kousky oloupanou řepu, rajčata a jarní cibulku. Pokrájenou zeleninu shrnu z prkénka do hluboké mísy.
  3. Na pokrájenou zeleninu vylisuju 2 stroužky česneku. Trošku česneku si dám bokem na potření lososa. Zeleninu zakápnu olivovým olejem, osolím a opepřím. Okořeněnou zeleninu v míse dobře promíchám a vysypu ji do keramického pekáčku 20 x 30 cm.
  4. Rybu položím na připravenou zeleninu. Lososa pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím, potřu trochou odloženého rozetřeného česneku a rozdrtím špetku sušeného oregana. Vše do lososa jemně vetřu.
  5. Šup s lososem na 20 minut do trouby. Pekáček nezakrývám prvních 15 minut. Na zbývajících 5 minut jej zakryju alobalem, aby se rybí pečínka nevysušila.
  6. Uvařím bulgur. Postavím si menší hrnec z 600 ml vody na plotnu. Vsypu do něj 300 g propláchnutého bulguru. Osolím lžičkou soli a přivedu k varu. Vařím na mírném ohni 15 minut.
  7. Uvařený bulgur nechám ještě 5 minut odpočinout a pak je scedím a vrátím zpět do hrnce a přikryju poklicí.
  8. Připravím brčálově zelené guacamole. Receptů na guacamole je hodně, tenhle je můj oblíbený. Rozkrojím na polovinu zralé avokádo, odstraním z něj pecku. Z obou polovin vyškrábu lžící zelenou dužinu přímo do připravené misky.
  9. Nasekám na malé kousky rajče, jarní cibulku a čili papričku. Rozetřu stroužek česneku a společně se solí a pepřem přidám do misky. Směs zakápnu šťávou z citrónu a důkladně rozmačkám vidličkou. Jednotlivé chutě se lépe spojí, když rozmačkám vše dohromady.
  10. Guacamole mám hotové. Bulgur i ryba už by měli být také hotové.
  11. Pustím se do servírování a vám přeju dobrou chuť.

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-5

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-7

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-guacamole

2 komentáře

  1. Honza 25.5.2016
  2. Míša Vránová 26.5.2016

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Jak správně oblékat miminko?
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Přírodní materiály v interiéru – řešení pro lepší život
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?