Sója, sójové produkty a vliv na naše zdraví

Sója a sójové výrobky se staly v posledních letech velmi oblíbené a populární. V současné době se však objevují informace, že tato potravina není tak zdraví prospěšná, jak se dosud mohlo zdát. Odkud se vzala, pro koho je vhodná a na co si dát pozor? Pojďme si o sóje povědět více.

Sója jako potravina budoucnosti?

Sója je považovaná jako plnohodnotná náhrada živočišných bílkovin. Jeden kilogram sóji obsahuje tolik bílkovin, jako 4 kilogramy masa. Vyrábí se ze sójových bobů a řadíme ji mezi zeleninu. Tato potravina pochází z Číny, kde byla objevena před více než čtyřmi tisíci lety. Velká část úrody bývá zpracována na rostlinný olej. Kromě bílkovin v sobě ukrývá celou řadu cenných látek, jako je vápník, železo, vitaminy skupiny B, olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, vitamín, E, fosfolipidy, vlákniny, hořčík a také významné esenciální aminokyseliny. Naopak neobsahuje nezdravý cholesterol.

Kromě Číny se pěstuje také v Severní a Jižní Americe, v Austrálii a v Argentině. Je to teplomilná rostlina, které se v ČR příliš nedaří.

soya-83087_1280

Jak sója prospívá našemu zdraví?

Odborníci poukazují na to, že sója není tak zdravá, jak se o ní dosud tradovalo. Je potřeba si dát na určité aspekty pozor. Na to upozorňuje také specialistka na zdravou výživu PharmDr. Margit Slimáková. Sója se nestane naším nepřítelem pouze tehdy, pokud ji budeme konzumovat ve fermentované podobě. Při fermentaci se rozkládají látky a fytáty, které našemu zdraví škodí. Zůstanou pouze zdraví prospěšné látky. Fermentovanou sóju konzumují v asijských zemích zcela běžně. Bohužel v Evropě a také v Americe se často zpracovává sója nefermentovaná, která již není pro náš organismus tak přínosná.

Takto upravená sója a sójový výrobky pomáhají snižovat karcinom prsu. Japonky a Číňanky, které jí sójové produkty zcela pravidelně, trpí mnohem méně rakovinou reprodukčních orgánů a mají také nižší obsah cholesterolu. Je to dáno tím, že v sobě ukrývá fytoestrogeny, tedy estrogeny v přírodní podobě bez vedlejších účinků, což je prospěšné pro ženy v menopauze. Sója obsahuje cennou látku genistein, který ochraňuje naše tělo před trombózou a zároveň snižuje přilnavost krevních destiček. Velký význam má také pro lidi, kteří trpí srdečními a cévními nemocemi. Obsahuje lecitin, který povzbuzuje správnou činnost mozku. Pravidelná konzumace odstraňuje zácpu a zlepšuje zažívání.

Dávejte si pozor na nefermentované sójové výrobky

Odborníci včetně paní Slimákové poukazují na to, jak je důležité vybírat si pouze fermentované (kvašené) sójové produkty. Obsahuje totiž látky, které našemu zdraví vůbec neprospívají. Jmenujme Goitrogeny, jež potlačují funkci štítné žlázy. Fytáty omezuje využití některých živin a již zmíněné fytoestrogeny, tedy přírodní hormony, jež napodobují estrogeny, někdy fungují jako takzvané blokátory. Zvýšená hladina estrogenů může vést ke vzniku rakovin prsu nebo až k neplodnosti (estrogeny mohou snižovat kvalitu spermatu). Sója v neupraveném stavu obsahuje trypsin, díky kterému je špatně stravitelná.

Problémem je také vysoce průmyslová úprava sójových pokrmů. Jedná se především o polotovary, které obsahují izolovaný sójový protein. Sójové boby jsou čištěny a zůstávají v nich zbytky škodlivého hliníku.

Jaký tedy kupovat kvalitní sójový produkt?

Při nákupu sójových výrobků bychom se měli zaměřit na jejich složení. Na obalu se vždy dočtete, kolik sójové složky produkt obsahuje a v jaké formě. Vyhýbejte se polotovarům. Sójové produkty nejsou vhodné pro kojence. Děti do jednoho roku by ji neměly jíst vůbec, hrozí riziko alergické reakce. Sóji se nemusíte bát, pokud nejste alergičtí a vybíráme si kvalitní potraviny. Nefermentovanou sóju můžete také konzumovat, ovšem v omezeném množství.

tuhy-korinek-veganska-houska

Fermentované sójové výrobky najdeme v podobě kvalitní sójové omáčky. Velmi chutný a zdravý je tempeh neboli fermentovaný sýr specifické chuti. Milovníci sóji by měli ochutnat miso, což je slaná pasta vhodná k ochucení polévek a omáček. Natto je vonící a velmi chutný fermentovaný sýr.

Ze sóji můžete uvařit výborná jídla inspirovaná asijskou kuchyní, lze ji využít jako náhražku masa, výtečné jsou také sójové nápoje. Má velmi širokospektré využití.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Mezinárodní den rodiny: Na výlet!
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Důvěrné: týden se sebou