Jak na potravinovou soběstačnost

V současné době seženeme v obchodech prakticky vše, co nás z potravin napadne. O kvalitě ale raději pomlčíme, to je na jiné téma. Jen si zkuste porovnat chuť jahod utržených ze zahrádky s těmi, které koupíte v supermarketu. O něco lepší nabídku najdeme u farmářů, případně lze zvolit samosběr. Nic se nevyrovná vlastním zdrojům, které nám zajistí určitou soběstačnost. A nejde pouze o potraviny, ale také o další zdroje, jako je například voda.

Sníte o potravinové soběstačnosti?

Toužíte být zcela nezávislí ve všem, včetně potravin? Potravinová soběstačnost znamená nezávislost na externích zdrojích. Pokud máte to štěstí a vlastníte velkou a prostornou zahradu, máte velkou výhodu. Ale i s malou zahrádkou lze dělat velké divy a zajistit si alespoň částečnou soběstačnost.

Být zcela soběstačný je v dnešní době velmi náročné a málokdo má odvahu vystoupit z davu. Všechna čest takovým lidem. Přečtěte si článek o ovčí farmě v Dětřichovci ve Frýdlantském výběžku.

Buďte aspoň částečně soběstační

Museli byste mít velkou zahradu, pěstovat zvířata a věnovat se naplno své rodové zahradě, abyste si nejen vypěstovali potraviny, ale také zajistili vlastní sýr, maso, ovoce, zeleninu, vodu nebo dřevo. Taková částečná soběstačnost je ale také fajn!

Vystačit si jen s málem

Pokud nevlastníte zrovna pozemek velký 1 hektar, ale máte menší zahrádku u domu, nebo pouze balkon, vězte, že si lze vystačit i s málem.

Na své zahrádce můžete pěstovat základní ovoce a zeleninu, radost v kuchyni vám udělají bylinky. Pěstujte brambory, mrkev, rajčata, česnek, cibuli, okurky, jahody nebo maliny. Pokud máte prostor na ovocné stromy, zkuste jablka. Na malé zahrádce můžete zasít od všeho alespoň něco.

tuhykorinek-jablone

Bylinky lze pěstovat nejen na zahrádce, ale také na balkóně nebo doma v truhlících. Budete tak mít při ruce vždy čerstvé bylinky do kuchyně: mátu, bazalku, tymián, pažitku a mnoho dalších.

Máte-li tu možnost, chovejte slepice. Vajíčka jsou velmi drahá a kupovaná v supermarketech zdaleka nejsou tak chutná a kvalitní, jako čerstvá od slepic. Případně se lze domluvit s farmářem v blízkosti vašeho domova a odebírat od něho čerstvá vejce, mléko a sýr.

Zajistěte si závlahu

Naši předkové to měli dobře vymyšlené. Dokázali hospodařit se vším bez jakékoliv moderní technologie. Lidé na vesnicích se k tomu často rádi vrací. Voda je velmi drahá, každým rokem nás stojí víc. Abychom však měli bohatou úrodu, potřebujeme závlahu. A protože léta bývají suchá a na pravidelný déšť se nelze spolehnout, nachytejte si vodu do sudů za pomoci okapu. Navíc „dešťovka“ představuje pro rostliny mnohem kvalitnější závlahu, než pitná voda z kohoutku.

Zpracování ovoce a bylinek

Dalším krokem k soběstačnosti je zpracování ovoce a bylinek na další produkty. Z ovoce lze udělat výborné džemy, nebo jej zavařit jako kompot. Sušte jablíčka, budete mít výborné sladké křížaly z jablek a v zimě se budou hodit místo sladkého mlsání.

Usušit si můžete také bylinky, a to i ty, které rostou planě za plotem: mateřídouška, měsíček lékařský, kopřivy, pampelišky. Víte, jak dobrý a zdravý je například pampeliškový med? Z měsíčku lékařského můžete vyrábět nálevy na čaj nebo přímo tinktury. Spařené kopřivy prospívají vlasům. Opět se vracíme do minulosti, kdy naši předkové dokázali zpracovat prakticky cokoliv a obraceli se na přírodu.

Příroda nám dává vše

Zahradu lze využít také jinak. Můžete pořídit pec, ohniště nebo gril a zpracovávat maso, uzeniny i sýry. Skvělým doplňkem je také lis na ovoce. Takový domácí jablečný mošt je skutečně k nezaplacení. Za zmínku stojí i sušák na prádlo, který umístíte ven. Prádlo rychleji uschne a navíc bude krásně provoněné. A pokud si pořídíte kompostér, můžete zpracovat část odpadu v užitečné hnojivo, kterým budete kypřit svou zahrádku. Vlastní studna vám zajistí kvalitní vodu, za kterou ušetříte. Chovejte včely a budete mít domácí med. A takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

tuhykorinek-med

Nemusíme se spoléhat pouze na moderní techniku a kupovat vše v supermarketech. Není špatné se občas přiblížit o kousek přírodě a využít tomu, co nám nabízí.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?