Dnes ráno jsem za ním přišla s dotazem, jak vlastně na ty báječné italské lasagně. Adam mi to s trpělivostí již po několikáté popsal a já zdárně upekla.
Upozornění: Recept na lasagne s mletým masem neobsahuje bešamel, ani parmazán!
[alert-note]6 porcí, příprava 20 minut, vaření 1 hodina[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
Co budete potřebovat na 6 porcí?
- 500 g lazání
- 0,5 kg mletého masa
- 4 rajčata na pokrytí pekáče
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 2 cibule
- 2 konzervy krájených rajčat
- 200 ml kysané smetany
- trochu oleje
- trochu římského kmínu
- sůl
- pepř
- bazalku
Jak postupovat?
Příprava ingrediencí a focení
Téměř všechny suroviny se mi jak fotomodelky lačné po blesku seběhly na stůl a různě se nastavovaly, aby vypadaly co nejlépe. Škoda že krása surovin a umění fotografa nedosahuje nejvyšších kvalit. Ale vzpomněla jsem si na svého může Adama a hlavou mi proběhla věta, kterou sice neřekl, ale mě k němu pasuje: „Dokud suroviny nejsou připravené a nevypadají tak, že by se mohly okamžitě fotit, není možné začít vařit.“ Fakt je, že pořádek dělá přátele, při vaření obzvlášť. Je to něco, co se ještě musím učit…
A jaký byl další děj?
- Na olivovém oleji jsem a na cibuli jsem osmahla hovězí mleté maso. Smažila jsem se ho v hrnci a vařečkou jsem ho přitom rozdrobila na co nejmenší kousíčky. Usmažené maso jsem podlila trochou vody a dusila asi 10 min.
- Mezitím jsem si nakrájela na kostičky mrkev a petržel.
- Kořenová zelenina zahučela do hrnce k masu a pak následovalo koření: sůl, pepř, římský kmín, bazalka a trošičku chilli.
- V tomto složení jsem opět dusila asi 5 min.
Přidejte rajčata a nivu
- Poté se už do hrnce těšily 2 konzervy krájených rajčat. Zamíchat. Stop. Drcený česnek. Zamíchat. Stop. Kysaná smetana. Zamíchat. Stop.
- Omáčku jsem vařila dalších asi 15 min.
- Před koncem jsem do hrnce přidala nastrouhanou nivu.
Vše do zapékací mísy
- Do velké keramické zapékací mísy jsem nalila trochu omáčky, položila první vrstvu lazání a pokračovala jsem.
- Celkem se mi do zapékací mísy vešly čtyři vrstvy – jedno půl kilové balení italských širokých a placatých těstovin.
- Na poslední vrstvu jsem položila na plátky nakrájená rajčátka.
Tip: Omáčky si udělejte hodně, já vařila asi 4 litry. Omáčka vám musí pokrýt i poslední vrstvu.
Potom není nutné lasagne před pečením upravovat, jak radí radí Emanuele Ridi.