S bolestí hlavy bojujte, neutíkejte před ní

Problémy s bolestí hlavy zažije ve svém životě většina z nás. Jde tak o jednu z nejrozšířenějších poruch zdraví na světě. Jejímu studiu se lidé věnují již stovky let a přístupy k zahnání bolesti se v průběhu let, stejně jako v různých částech světa, velmi liší. Dnes tak máme možnost vybrat si ze spousty různých způsobů zahnání bolesti. I když to někdy vypadá, jakoby tabletka Aspirinu byla jedinou pomocí. Pojďme se tedy podívat na některé z těchto alternativ, o kterých se z různých důvodů dnes již neví, nebo alespoň nemluví.

Jak můžeme bolesti hlavy zmírnit?

tuhykorinek-bolesthlavy

Tenzní bolest hlavy

Běžná bolest hlavy, obtěžující čas od času každého z nás, je označována jako bolest tenzní. Tenze rovná se tlak, napětí. Jsou to pocity, které v hlavě během tenzní bolesti cítíme. Zároveň jsou to jedny z hlavních faktorů, které tyto problémy vyvolávají. Je-li člověk přetažený z práce, či například vztahu, zažívá opakovaně vyčerpání, nebo je pod nadměrným tlakem, jeho tělo se dostává do módu akutní stresové odpovědi – tzv. „fight or flight“, či česky „bojuj nebo uteč“.

bila-vina-728x90-1493883243.jpg

Jde o základní přirozenou reakci organismu na stresovou situaci, jeden ze zvířecích pudů zajišťujících naše přežití. A jelikož utéct často nemůžeme, nebo nechceme, tělo se snaží bojovat. Nemůžeme ovšem skutečně fyzicky napadnout šéfa v práci a často také zdroj stresu nemusí mít fyzickou podobu.

Naše tělo nás upozorňuje

A tak jediné, co po „bojové“ odpovědi zbude, jsou zatnuté svaly a zvýšený krevní tlak – tedy napětí, tenze. Toto napětí se sbírá, ukládá a při překročení určité hranice se projeví, nejčastěji právě tenzní bolestí hlavy.

Jde o upozornění, že hladina stresu již přesáhla únosnou úroveň. Informace našeho těla, že by člověk měl na chvíli vypnout a zbavit se napětí. Pokud v tomto okamžiku pouze utišíme bolest, ale nevyřešíme opravdovou příčinu napětí, bolest se stoprocentně časem vrátí, a to i s úroky.

Základem pomoci proti tenzní bolesti hlavy tedy rozhodně nejsou tabletky, ale ani bylinné extrakty či akupresura. Chce-li se člověk bolestí opravdu zbavit, musí nakonec stejně vyřešit příčinu, hlavní spouštěcí faktor, jímž může být přepracování a únava, ale někdy také špatný jídelníček, kouření, či nadměrný příjem kofeinu.

V naší uspěchané společnosti často získáváme pocit, že na to, abychom si oddechli, zastavili se a zbavili se tak zbytečného stresu jednoduše není čas. A občas tomu z různých důvodů bohužel opravdu tak je. Tady je tedy několik způsobů, jak se bolesti zbavit do doby, než bude možnost vyřešit její skutečnou příčinu.

Syntetická analgetika

Syntetická analgetika všeobecně spolehlivě fungují a jsou poměrně dobře dostupná, nevýhodou jsou ovšem časté vedlejší účinky a, jak již název napovídá, nejde ani zdaleka o pomoc z přírody. Chcete-li i přes to sáhnout po analgeticích ve formě tabletek, je dobré vědět, že jich existuje více druhů s mírnými rozdíly. Nejčastěji používány jsou následující tři látky.

Kyselina acetylsalicylová

U nás prodávána pod názvy Aspirin, či Acylpyrin. Jde o nejstarší synteticky připravené léčivo a kromě účinků analgetických má též účinek antipyretický (snižuje horečku). Aspirin též snižuje srážlivost krve, což lze při běžném užívání považovat za nežádoucí účinek a svou povahou kyseliny dráždí žaludek a může způsobit zhoršení žaludečních vředů, či krvácení do žaludku. Též zpravidla způsobuje silnější menstruační krvácení.

Ibuprofen

(Brufen, Ibalgin, Dolgit) má účinky analgetické a antipyretické a navíc i účinky antiflogistické (tedy protizánětlivé). Podobně jako kyselina acetylsalicylová může způsobovat žaludeční potíže, ovšem nemá vliv na srážlivost krve.

Paracetamol

(Paralen, Panadol) má též účinky analgetické i antipyretické, nikoliv však protizánětlivé. Je šetrný k žaludeční sliznici a dobře jej tolerují i menší děti. Silně toxický pro játra je v kombinaci s alkoholem, ale například též s kofeinem, pozor tedy i na kávu či čaje. Podle některých studií též tlumí vnímání emocí, tento efekt však není klinicky prokázán.

Bolest hlavy zaháníte bylinkou?

V Evropě má využívání bylin ke zmírnění projevů bolesti hlavy dávnou tradici. Kromě faktu, že tak užíváme analgetické látky v čisté, přírodní formě je výhodou i to, že si bylinky můžeme sami pěstovat a mít je tak vždy po ruce. Pro potřebné zklidnění mysli a relaxaci napjatého těla má též mnohem větší význam šálek teplého bylinkového čaje, než tabletka na zapití. Na druhou stranu účinky bylinných vývarů a extraktů jsou ne vždy stoprocentně spolehlivé.

Kopretina řimbaba (Tanacetum parthenium)

Bylina pocházející z jihovýchodní Evropy je někdy též označována jako „středověký aspirin“. Díky vysokému obsahu tzv. seskviterpenových laktonů, konkrétně parthenolidu, byla odedávna používána proti bolesti hlavy a horečce. Účinnost této byliny byla prokázána i v několika nedávných klinických studiích provedených ve Velké Británii a Indii, které se zaměřovaly na její využití při migrénových bolestí hlavy. Užívají se extrakty sušených listů či alkoholové extrakty, které by měly obsahovat minimálně 0,2 % parthenolidu.

tuhykorinek-kopretina-rimbaba

Máta peprná (Mentha piperita)

Mentol obsažený v listech máty peprné má relaxační účinky na svalstvo a pomáhá tak uvolnění pocitu napětí v hlavě. Roztok esenciálních mátových olejů ve vodě lze pomocí vatičky, či čistého hadříku roztírat na čele podél vlasové linie a na spánky. Úleva se pak běžně dostaví během 30 minut.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)

Zázvor byl odedávna používán v tradiční čínské i indické medicíně k utlumení velkého množství různých problémů. Kromě blahodárných účinků na trávicí ústrojí pomáhá závor i při zmírňování bolestí hlavy způsobených stresem a napětím. Nejlepším způsobem užití je přidání čerstvého nastrouhaného, či sušeného zázvorového kořene do horké vody a následná inhalace výparů.

Tradiční čínská medicína – akupresura

Akupresura je metoda stará tisíce let, pocházející ze starověké Číny. Aplikací tlaku v určitých bodech na těle se dle tradiční čínské medicíny vyrovnává rovnováha dvou protichůdných sil – yin (negativní energie) a yang (pozitivní energie) v těle. Na rozdíl od akupunktury, která využívá pro stimulaci těchto bodů tenké jehly, tedy ji musí provádět odborník, si můžete masáží akupresurních bodů pomoci sami. Obrovskou výhodou akupresury je okamžitá úleva od bolesti a možnost provádět ji kdekoliv a kdykoliv.

Nejdůležitějším bodem pro úlevu od bolesti hlavy je tzv. bod Hoku. Jde o místo mezi palcem a ukazováčkem ruky, jako je vyobrazeno na obrázku níže. Pro úlevu od bolesti aplikujte snesitelný tlak palcem a ukazováčkem druhé ruky, dokud necítíte úlevu a uvolnění svalu pod prsty. Proces můžete několikrát opakovat.

Závěrem

Rozhodneme-li se řešit bolest přírodními způsoby a na místo tabletky sáhneme po horkém čaji, či obkladu, naše tělo nám za to jistě poděkuje. Nebudeme-li však řešit skutečnou příčinu bolesti, použití akupresury bude mít stejný efekt, jako tabletka Paralenu – pouhé oddálení nutného řešení skutečného problému.

Naše tělo je dokonalý systém, který funguje jako jeden celek a pokud se něco pokazí v jedné části, nutně to ovlivní celý zbytek. Pokud nebudeme naslouchat signálům a upozorněním, které nám tělo pomocí bolesti dává, a pouze se jich budeme snažit jakýmkoliv způsobem zbavit, ty skutečné problémy se budou skládat jeden na druhý a můžeme si tak vybudovat problém ve výsledku mnohem větší. Řešit je vždy třeba podstatu bolesti, ne jen samotnou bolest.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?