Víte o tom, že se za nedlouho chystá konference Skutečně zdravá škola? Pokud jste učitel, jste součástí vedení školy či zástupce zřizovatelů škol, zpozorněte a registrujte se co nejdříve prostřednictvím tohoto registračního formuláře. Kapacita omezena, vstup na konferenci je zdarma.
Do kalendáře si pak zapište: Sobota 12. listopadu 2016, 9.30 až 16 hodin, Impact Hub, Drtinova 10, Praha
Program konference
- 9:00 – 9:30 – Registrace účastníků
- 9:30 – Zahájení a uvítání hostů – Jiří Vojta
- 9:35 – Do českých škol patří české potraviny – lokální suroviny do škol z pohledu náměstkyně ministra zemědělství MUDr. Viery Šedivé
- 9:45 – Důležitost tématu zemědělství a jídla pro EVVO – zástupce Ministerstva životního prostředí
- 9:50 – Úspěchy Skutečně zdravé školy – jdeme na to jednoduše a nepolevíme, Margit Slimáková, zakladatelka iniciativy Skutečně zdravá škola
- 10:00 – Vývoj programu Skutečně zdravá škola – představení programu, Karolina Kallmünzerová, manažerka programu
- 10:10 – Skutečně zdravý dodavatel a Skutečně zdravá jídelna – lokální potraviny nejen do školních jídelen, Tom Václavík, ředitel a odborný garant programu
- 10:15 – Pomáháme dobrým věcem růst – program Skutečně zdravá škola má naši podporu, Martin Ducháček, Nadace RSJ – místopředseda, oblast zdravého životního stylu
- 10:20 – Skutečně zdravá svačinka
žitný chléb z Koláčkovy pekárny/Fresh & Tasty: pomazánky/čajový bar/froothie smoothie/fairtradová káva
- 10:45 – Skutečně zdravá strava – jednoduše v kuchyni i ve třídě aneb jde to všude. Manifest. Margit Slimáková
- 11:00 – Chutná inspirace z lesní školky – jednoduše, přirozeně, chutně, Lada Tkadlecová, Lesní klub Oříšek
- 11:10 – Rozhovor o skutečně zdravém jídle s Lenkou Vlasákovou, patronkou konference, Lenka Vlasáková, divadelní a filmová herečka, matka čtyř dětí
- 11:15 – Jídlo, atraktivní téma pro učitele – jak a proč začlenit téma jídlo a zdravá výživa do školních vzdělávacích programů. Bohuslav Sedláček, zakladatel a předseda iniciativy Skutečně zdravá škola
- 11:20 – Inspirace ze Zbirohu – zahradní učebna, zástupce ZŠ J. V. Sládka Zbiroh, Plzeňský kraj
- 11:30 – Menu pro změnu – 7 kroků k zodpovědné spotřebě jídla, Sdružení Tereza, vzdělávací centrum se zaměřením na EVVO
- 11:35 – Světový den potravin v projektu Pěstuj planetu, Veronika Bačová, Ekumenická akademie
- 11:40 – Jedlá (nejen) školní zahrada – zakládání školních zahrad a jejich přínos pro školu i komunitu,Dana Křivánková, lektorka a garantka certifikace přírodních a školních zahrad na jižní Moravě, Lipka
- 12:00 – 13:00 – Skutečně zdravý školní oběd
Kuchaři z Fresh & Tasty, naší Skutečně zdravé jídelny, pro nás připraví skutečně zdravý oběd.
- 13:00 – 14:00 – Představení oceněných Skutečně zdravých škol
- 14:00 – 14:15 – Slavnostní předání certifikátů, zástupci oceněných skutečně zdravých škol a skutečně zdravých jídelen
- 14:15 – 14:45 – Skutečně zdravá svačinka
žitný muffin z Koláčkovy pekárny/fairtradovákáva/čajový bar/ovocné froothie
- 14:45 – 15:45 – Workshopy – výběr ze sedmi témat
- Jídlo – ideální průřezové téma pro učitele: praktické náměty pro začlenění „jídla“ do výuky mediální gramotnosti, výchovy k občanství, chemie, matematiky, českého jazyka a jiných předmětů, Bohuslav Sedláček, Skutečně zdravá škola
- Menu pro změnu – projekt s mezinárodní působností v rámci EU, podtémata Zodpovědná spotřeba jídla – Agrobiodiverzita, Spotřeba masa, Sezónní a místní potraviny, Doprava potravin, Plýtvání, Průmyslově zpracované potravinya palmový olej, Sdružení Tereza, v. c.
- Klimatické snídaně – pět kroků v rámci projektu Pěstuj planetu: neplýtvat, jíst sezónně, méně masa, podporovat lokální pěstitele, chytře vařit, Veronika Bačová, Ekumenická akademie
- Zahradní učebna ve Zbirohu – Ekoškola, škola pro udržitelný rozvoj, využití programu Menu pro změnu ve výuce, např. puzzle, pexeso, poznávání podle hmatu, hledání „přírodních nesmyslů“, vytvoření chovatelského koutku, vytvoření vlastní zahrady a jiné, zástupce ZŠ J. V. Sládka Zbiroh
- Pedagog jako průvodce, který pomáhá najít cíle, cestu a radost z poznávání. Od pilotního programu cestou k bronzu s inspirativním prvky Montessori pedagogiky pro každého. Tým učitelů a pracovníků školy s aktivní účastí zástupců žáků i rodičů ze ZŠ a MŠ Duhovka, Praha.
- Proteinový obrat – chutná strategie změny pro zdraví našich jedlíků i naší planety, Margit Slimáková a Zátiší Group jako příklad dobré praxe
- Jedlá školní zahrada – jak proměnit školní zahradu v přírodní učebnu, Dana Křivánková, lektorka a garantka certifikace přírodních a školních zahrad na jižní Moravě, Lipka
- 15:45 – Závěrečná skutečně zdravá svačinka
žitný muffin z Koláčkovy pekárny/fairtradová káva/čajový bar/ovocné froothie
- 16:00 – 16:20 – Ukončení konference
- Závěrečná neformální diskuse