Konference Skutečně zdravá škola

Víte o tom, že se za nedlouho chystá konference Skutečně zdravá škola? Pokud jste učitel, jste součástí vedení školy či zástupce zřizovatelů škol, zpozorněte a registrujte se co nejdříve prostřednictvím tohoto registračního formuláře. Kapacita omezena, vstup na konferenci je zdarma.
Do kalendáře si pak zapište: Sobota 12. listopadu 2016, 9.30 až 16 hodin, Impact Hub, Drtinova 10, Praha

Program konference

  • 9:00 – 9:30 – Registrace účastníků
  • 9:30 – Zahájení a uvítání hostů – Jiří Vojta
  • 9:35 – Do českých škol patří české potraviny – lokální suroviny do škol z pohledu náměstkyně ministra zemědělství MUDr. Viery Šedivé
  • 9:45 – Důležitost tématu zemědělství a jídla pro EVVO – zástupce Ministerstva životního prostředí
  • 9:50 – Úspěchy Skutečně zdravé školy –  jdeme na to jednoduše a nepolevíme, Margit Slimáková, zakladatelka iniciativy Skutečně zdravá škola
  • 10:00 – Vývoj programu Skutečně zdravá škola – představení programu, Karolina Kallmünzerová, manažerka programu
  • 10:10 – Skutečně zdravý dodavatel a Skutečně zdravá jídelna – lokální potraviny nejen do školních jídelen, Tom Václavík, ředitel a odborný garant programu
  • 10:15 – Pomáháme dobrým věcem růst – program Skutečně zdravá škola má naši podporu, Martin Ducháček, Nadace RSJ – místopředseda, oblast zdravého životního stylu
  • 10:20 – Skutečně zdravá svačinka

žitný chléb z Koláčkovy pekárny/Fresh & Tasty: pomazánky/čajový bar/froothie smoothie/fairtradová káva

  • 10:45 – Skutečně zdravá strava – jednoduše v kuchyni i ve třídě aneb jde to všude. Manifest. Margit Slimáková
  • 11:00 – Chutná inspirace z lesní školky – jednoduše, přirozeně, chutně, Lada Tkadlecová, Lesní klub Oříšek
  • 11:10 – Rozhovor o skutečně zdravém jídle s Lenkou Vlasákovou, patronkou konference, Lenka Vlasáková, divadelní a filmová herečka, matka čtyř dětí
  • 11:15 – Jídlo, atraktivní téma pro učitele – jak a proč začlenit téma jídlo a zdravá výživa do školních vzdělávacích programů. Bohuslav Sedláček, zakladatel a předseda iniciativy Skutečně zdravá škola
  • 11:20 – Inspirace ze Zbirohu – zahradní učebna, zástupce ZŠ J. V.  Sládka Zbiroh, Plzeňský kraj
  • 11:30 – Menu pro změnu – 7 kroků k zodpovědné spotřebě jídla, Sdružení Tereza, vzdělávací centrum se zaměřením na EVVO
  • 11:35 – Světový den potravin v projektu Pěstuj planetu, Veronika Bačová, Ekumenická akademie
  • 11:40 – Jedlá (nejen) školní zahrada – zakládání školních zahrad a jejich přínos pro školu i komunitu,Dana Křivánková, lektorka a garantka certifikace přírodních a školních zahrad na jižní Moravě, Lipka
  • 12:00 – 13:00 – Skutečně zdravý školní oběd

Kuchaři z Fresh & Tasty, naší Skutečně zdravé jídelny, pro nás připraví skutečně zdravý oběd.

  • 13:00 – 14:00 – Představení oceněných Skutečně zdravých škol
  • 14:00 – 14:15 – Slavnostní předání certifikátů, zástupci oceněných skutečně zdravých škol a skutečně zdravých jídelen
  • 14:15 – 14:45 – Skutečně zdravá svačinka

žitný muffin z Koláčkovy pekárny/fairtradovákáva/čajový bar/ovocné froothie

  • 14:45 – 15:45 – Workshopy – výběr ze sedmi témat
  1. Jídlo – ideální průřezové téma pro učitele: praktické náměty pro začlenění „jídla“ do výuky mediální gramotnosti, výchovy k občanství, chemie, matematiky, českého jazyka a jiných předmětů, Bohuslav Sedláček, Skutečně zdravá škola
  2. Menu pro změnu – projekt s mezinárodní působností v rámci EU, podtémata Zodpovědná spotřeba jídla – Agrobiodiverzita, Spotřeba masa, Sezónní a místní potraviny, Doprava potravin, Plýtvání, Průmyslově zpracované potravinya palmový olej,  Sdružení Tereza, v. c.
  3. Klimatické snídaně – pět kroků v rámci projektu Pěstuj planetu: neplýtvat, jíst sezónně, méně masa, podporovat lokální pěstitele, chytře vařit, Veronika Bačová, Ekumenická akademie
  4. Zahradní učebna ve Zbirohu – Ekoškola, škola pro udržitelný rozvoj, využití programu Menu pro změnu ve výuce, např. puzzle, pexeso, poznávání podle hmatu, hledání „přírodních nesmyslů“, vytvoření chovatelského koutku, vytvoření vlastní zahrady a jiné, zástupce ZŠ J. V. Sládka Zbiroh
  5. Pedagog jako průvodce, který pomáhá najít cíle, cestu a radost z poznávání. Od pilotního programu cestou k bronzu s inspirativním prvky Montessori pedagogiky pro každého. Tým učitelů a pracovníků školy s aktivní účastí zástupců žáků i rodičů ze ZŠ a MŠ Duhovka, Praha.
  6. Proteinový obrat – chutná strategie změny pro zdraví našich jedlíků i naší planety, Margit Slimáková a Zátiší Group jako příklad dobré praxe
  7. Jedlá školní zahrada – jak proměnit školní zahradu v přírodní učebnu, Dana Křivánková, lektorka a garantka certifikace přírodních a školních zahrad na jižní Moravě, Lipka
  • 15:45 – Závěrečná skutečně zdravá svačinka

žitný muffin z Koláčkovy pekárny/fairtradová káva/čajový bar/ovocné froothie

  • 16:00 – 16:20 – Ukončení konference
  • Závěrečná neformální diskuse

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Jak správně oblékat miminko?
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?