Konference Skutečně zdravá škola

Víte o tom, že se za nedlouho chystá konference Skutečně zdravá škola? Pokud jste učitel, jste součástí vedení školy či zástupce zřizovatelů škol, zpozorněte a registrujte se co nejdříve prostřednictvím tohoto registračního formuláře. Kapacita omezena, vstup na konferenci je zdarma.
Do kalendáře si pak zapište: Sobota 12. listopadu 2016, 9.30 až 16 hodin, Impact Hub, Drtinova 10, Praha

Program konference

  • 9:00 – 9:30 – Registrace účastníků
  • 9:30 – Zahájení a uvítání hostů – Jiří Vojta
  • 9:35 – Do českých škol patří české potraviny – lokální suroviny do škol z pohledu náměstkyně ministra zemědělství MUDr. Viery Šedivé
  • 9:45 – Důležitost tématu zemědělství a jídla pro EVVO – zástupce Ministerstva životního prostředí
  • 9:50 – Úspěchy Skutečně zdravé školy –  jdeme na to jednoduše a nepolevíme, Margit Slimáková, zakladatelka iniciativy Skutečně zdravá škola
  • 10:00 – Vývoj programu Skutečně zdravá škola – představení programu, Karolina Kallmünzerová, manažerka programu
  • 10:10 – Skutečně zdravý dodavatel a Skutečně zdravá jídelna – lokální potraviny nejen do školních jídelen, Tom Václavík, ředitel a odborný garant programu
  • 10:15 – Pomáháme dobrým věcem růst – program Skutečně zdravá škola má naši podporu, Martin Ducháček, Nadace RSJ – místopředseda, oblast zdravého životního stylu
  • 10:20 – Skutečně zdravá svačinka

žitný chléb z Koláčkovy pekárny/Fresh & Tasty: pomazánky/čajový bar/froothie smoothie/fairtradová káva

  • 10:45 – Skutečně zdravá strava – jednoduše v kuchyni i ve třídě aneb jde to všude. Manifest. Margit Slimáková
  • 11:00 – Chutná inspirace z lesní školky – jednoduše, přirozeně, chutně, Lada Tkadlecová, Lesní klub Oříšek
  • 11:10 – Rozhovor o skutečně zdravém jídle s Lenkou Vlasákovou, patronkou konference, Lenka Vlasáková, divadelní a filmová herečka, matka čtyř dětí
  • 11:15 – Jídlo, atraktivní téma pro učitele – jak a proč začlenit téma jídlo a zdravá výživa do školních vzdělávacích programů. Bohuslav Sedláček, zakladatel a předseda iniciativy Skutečně zdravá škola
  • 11:20 – Inspirace ze Zbirohu – zahradní učebna, zástupce ZŠ J. V.  Sládka Zbiroh, Plzeňský kraj
  • 11:30 – Menu pro změnu – 7 kroků k zodpovědné spotřebě jídla, Sdružení Tereza, vzdělávací centrum se zaměřením na EVVO
  • 11:35 – Světový den potravin v projektu Pěstuj planetu, Veronika Bačová, Ekumenická akademie
  • 11:40 – Jedlá (nejen) školní zahrada – zakládání školních zahrad a jejich přínos pro školu i komunitu,Dana Křivánková, lektorka a garantka certifikace přírodních a školních zahrad na jižní Moravě, Lipka
  • 12:00 – 13:00 – Skutečně zdravý školní oběd

Kuchaři z Fresh & Tasty, naší Skutečně zdravé jídelny, pro nás připraví skutečně zdravý oběd.

  • 13:00 – 14:00 – Představení oceněných Skutečně zdravých škol
  • 14:00 – 14:15 – Slavnostní předání certifikátů, zástupci oceněných skutečně zdravých škol a skutečně zdravých jídelen
  • 14:15 – 14:45 – Skutečně zdravá svačinka

žitný muffin z Koláčkovy pekárny/fairtradovákáva/čajový bar/ovocné froothie

  • 14:45 – 15:45 – Workshopy – výběr ze sedmi témat
  1. Jídlo – ideální průřezové téma pro učitele: praktické náměty pro začlenění „jídla“ do výuky mediální gramotnosti, výchovy k občanství, chemie, matematiky, českého jazyka a jiných předmětů, Bohuslav Sedláček, Skutečně zdravá škola
  2. Menu pro změnu – projekt s mezinárodní působností v rámci EU, podtémata Zodpovědná spotřeba jídla – Agrobiodiverzita, Spotřeba masa, Sezónní a místní potraviny, Doprava potravin, Plýtvání, Průmyslově zpracované potravinya palmový olej,  Sdružení Tereza, v. c.
  3. Klimatické snídaně – pět kroků v rámci projektu Pěstuj planetu: neplýtvat, jíst sezónně, méně masa, podporovat lokální pěstitele, chytře vařit, Veronika Bačová, Ekumenická akademie
  4. Zahradní učebna ve Zbirohu – Ekoškola, škola pro udržitelný rozvoj, využití programu Menu pro změnu ve výuce, např. puzzle, pexeso, poznávání podle hmatu, hledání „přírodních nesmyslů“, vytvoření chovatelského koutku, vytvoření vlastní zahrady a jiné, zástupce ZŠ J. V. Sládka Zbiroh
  5. Pedagog jako průvodce, který pomáhá najít cíle, cestu a radost z poznávání. Od pilotního programu cestou k bronzu s inspirativním prvky Montessori pedagogiky pro každého. Tým učitelů a pracovníků školy s aktivní účastí zástupců žáků i rodičů ze ZŠ a MŠ Duhovka, Praha.
  6. Proteinový obrat – chutná strategie změny pro zdraví našich jedlíků i naší planety, Margit Slimáková a Zátiší Group jako příklad dobré praxe
  7. Jedlá školní zahrada – jak proměnit školní zahradu v přírodní učebnu, Dana Křivánková, lektorka a garantka certifikace přírodních a školních zahrad na jižní Moravě, Lipka
  • 15:45 – Závěrečná skutečně zdravá svačinka

žitný muffin z Koláčkovy pekárny/fairtradová káva/čajový bar/ovocné froothie

  • 16:00 – 16:20 – Ukončení konference
  • Závěrečná neformální diskuse

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?