V současné době se objevuje nový trend stravování, takzvaný „raw food“. Tento pojem, který v překladu znamená „syrová strava“ je často spojován s vitariánskou stravou – bezmasou, která neprojde tepelným zpracováním. Konzumace syrové stravy má však daleko pestřejší význam. Řadíme sem zejména nevařené a tepelně nezpracované potraviny. Je tento typ stravování skutečně zdraví prospěšný? Tak jako u většiny „trendů“ existují dvě strany mince.
Jak tento způsob stravování vznikl?
Tento poměrně nový trend ve výživě vznikl v roce 1897 ve Švýcarsku. Jako průkopník raw food je považován doktor Maxmilián Bircher-Benner. Téměř o sto let později vydává Leslie Kenton knihu s názvem „Eat your way to radiant health“. Tato autorka je velkou propagátorkou syrové (živé) stravy, jakožto skvělou prevencí proti degenerativním chorobám.
Raw snídaně
V čem spočívá konzumace syrové stravy?
Pod tímto pojmem si můžeme představit převážně vegetariánskou výživu založenou na konzumaci tepelně neupravených pokrmů. Z toho logicky vyplývá, že hlavní složky tvoří čerstvé ovoce a zelenina, dále pak ořechy, semínka, luštěniny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko. Dále se používají naklíčená semínka, odšťavené ovoce a zelenina, namáčení ořechů, mixování a vysoušení těchto produktů za pomoci dehydrátoru, jež dokáže šetrně odstranit vodu z potravin.
Hlavní myšlenka syrové stravy vychází z toho, že tepelně neupravené suroviny neobsahují enzymy, bakterie a další mikroorganismy, jež upravují zažívání. Zastánci syrové stravy upozorňují na to, že pokrmy mají vyšší nutriční hodnotu a jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Je ověřeno, že antioxidanty zpomalují stárnutí.
Jakmile dojde k zahřátí pokrmů nad 45 °C, zničí se všechny výživové hodnoty a strava je nutričně „mrtvá“.
Syrová strava pomáhá při hubnutí
Někteří přecházejí na syrovou stravu z důvodu hubnutí. Je pravda, že tento způsob stravování obsahuje méně tuků, sodíku, cukru a cholesterolu. Naopak v sobě ukrývá větší podíl draslíku, hořčíku, vlákniny a kyseliny listové.
Z čistě teoretického hlediska lze říci, že tento způsob stravování přispívá k redukci váhy. Ovšem otázkou zůstává, zda krátkodobé snížení hmotnosti neznamená dlouhodobější energetickou nerovnováhu, která by vedla k různým zdravotním potížím.
Výhody syrové stravy
Pojďme si tedy shrnout všechny benefity syrové stravy.
- Obsahuje méně tuků, sodíku a cholesterolu
- Obsahuje velký podíl cenných látek, jakými jsou draslík, hořčík, vláknina a kyselina listová
- Vysoký obsah živin v potravinách
- Nízký obsah nevýhodných aditiv, trans tuků a přidaných cukrů
- Podle některých studií zlepšuje psychický stav
- Pomáhá redukovat váhu
- Jedná se o ekologicky šetrné stravování
Jaká jsou rizika syrové stravy?
Raw food má také své odpůrce, kteří poukazují na různé aspekty, které škodí našemu zdraví. Z celostního pohledu je podle odborníků zabývajících se zdravou výživou energeticky nevyrovnaná a nedostačující. Samozřejmě záleží na druhu praktikované syrové stravy, nejčastěji hrozí nedostatek vitamínu B12, nižší obsah energie, bílkovin a vápníku. Může také docházet ke vstřebávání některých živin, zejména pak lykopeny a karotenoidy. Dále je třeba poukázat na nedostatek nenasycených mastných kyselin, minerálních látek a vitamínů rozpustných v tucích.
Dalším podstatným argumentem je moderní způsob stravování a lidský vývoj. Člověk dnes není uzpůsobený k tomu, aby konzumoval pouze syrovou stravu.
Hlavní nevýhody syrové stravy
- Energetická nevyrovnanost
- Nedostatek vitamínů
- Pro některé jedince je hůře stravitelná
- Náročnější zajištění potravy a omezený stravovací způsob
- Zvýšené mikrobiální riziko v případě syrových vajec a masa
Tak osobně musím říct, že bez mixéru si doma nedovedu představit rozmanitost ve snídaních. Mixujeme doma zhruba 3x týdně snídani pro 4člennou rodinu. Já, manželka, 4letá dcera a 2letý syn.
Základem snídaně jsou vždy vločky, většinou celozrnné ovesné, někdy pohankové pukance. Pak mletý sušený kokos a trocha mletého máku.
No a pak už jen různé ovoce a ořechy a semínka v různých obměnách. Jablka, banány, maliny, jahody, meruňky, hrušky, švestky, kiwi, broskve. No a z ořechů tam strkám ponejvíc arašídy, což vlastně nejsou ořechy, že 🙂
Do talíře si tuhle „zmixovanou“ kaši (tak tomu říká čtyřletka) občas ještě promícháme s tučným bílým jogurtem z Lidlu (ten je podle našich zkušeností nejchutnější) a posypeme bio kakaem a skořicí. Je to bašta 🙂