Proč milovat avokádo? Zařaďte ho do jídelníčku při hubnutí

Avokádo je plod subtropického hruškovce přelahodného, původem z Mexika. Vypadá jako taková podivná hruška tmavě zelené až hnědočerné barvy s hrubou slupkou. Můžeme je koupit v každém supermarketu nebo online obchodě, přesto se ale ještě nestalo tak populární, jak by si vzhledem ke svým zdravotním i kulinářským vlastnostem zasloužila.

Jak vybrat avokádo?

Při nákupu je třeba vybírat plody, které jsou na omak měkké, přitom ale ještě ne kašovité. Pokud koupíte tvrdé avokádo, není to problém, necháte ho doma při pokojové teplotě dojít.

Co obsahuje avokádo?

Zralý plod rozkrojíme a vyjmeme pecku. Avokádo se používá za syrova, slupka se nejí. Dužina svou chutí i konzistencí připomíná máslo, jen je světle zelená. Avokádo obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, ale také až 30% tuků, což může odradit zejména toho, kdo se snaží nějaké to kilo zhubnout. Ale i při hubnutí tuky potřebujeme a měly by to být tuky co nejkvalitnější, nejlépe rostlinného původu, což avokádo rozhodně splňuje.

Jak na avokádo v kuchyni?

Nejjednodušší je naplnit je nějakou dobrou náplní a nabídnout jako předkrm. Měkkou dužinu můžeme rozmačkat vidličkou a namazat na pečivo nebo použít jako základ na pomazánku místo másla.

Z mexických restaurací možná znáte quacamole, což je dip k namáčení čehokoliv a kromě avokáda v něm najdete rajčata, koriandr, cibulku nebo chilli.

Avokádový koktejl

Avokádo se hodí i do sladkých pokrmů. U nás doma je velmi oblíbený avokádový koktejl. Dužina z jednoho avokáda se rozmixuje v litru mléka, podle chuti osladí. Vznikne hustý zelený nápoj, připomínající banány a smetanu.

Nepříjemnou vlastností avokáda je hnědnutí na vzduchu. Zamezit se tomu dá pokapáním citrónovou nebo limetkovou šťávou. U pomazánek a quacamole pomůže, když povrch v misce zakryjeme potravinářskou fólií.

Z avokádové pecky si můžeme vypěstovat novou rostlinu, ale plodů se v pokojových podmínkách nedočkáme. Není divu, avokádo je strom až dvacet metrů vysoký a tak vysoký strop v obýváku asi přece jen nemáte.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?