Máme tradiční venkovskou zahradu a po našich předchůdcích na ní naštěstí nechybějí švestky. Tak trochu zapomenuté stromy nás potěšily hned první pozdní léto, kdy mezi zelenými listy zazářily jejich úchvatně zbarvené plody. A nejsou jen krásné na podhled.
Kdy je čas na švestky?
Máte na zahradě švestku? Slivoň švestka je oblíbené ovoce pozdního léta. Švestky dozrávají od začátku července do září. A to je právě teď ten pravý čas. Už vám opadávají? Tak to je ten pravý čas, kdy už pod strom natáhněte plachty a opatrně setřeste zralé a měkké plody.
Plno chutí, plno zážitků
Švestky jsou chutné plody nabízející neobyčejnou sladkokyselou chuť, které se nevyrovná žádná z těch exotických specialit, které nám servírují klasické obchody. Tyto speciality totiž bohužel často svoji chuť nechávají již v těch exotických končinách, odkud pocházejí.
K nám se pak dostanou na pohled zajímavé plody, ale chuť a vůně už je spíš jenom v náznacích. Ve srovnání s vydatnou chutí a vůní českých švestek z vlastní zahrádky nemohou obstát. Tohle je skutečná BIO kvalita.
Takže máte-li na zahradě kousek místa a uvažujete, že vysadíte nějaký ten ovocný stromek, doporučujeme švestku. Při výběru stromu zvažte zejména klimatické podmínky, protože některým odrůdám se bude dařit jen v nižších polohách a teplejších oblastech Česka.
To však neznamená, že by nebyly dostupné i nenáročné odrůdy do studenějších oblastí, ostatně do takové oblasti patří i naše zahrada u kocoura.
Něco o švestkách
Než české švestky zdecimovalo nepříjemné virové onemocnění s příjemným názvem šárka, byly nejrozšířenějším ovocným stromem českých sadů a zahrad. A to i přesto, že se u nás začaly pěstovat až v době Karla IV., který k nám švestky dovezl z Francie.
Švestky u nás velmi rychle zdomácněly, nejenom kvůli chutným plodům, ale také odolnosti a příhodným klimatickým podmínkám české kotliny. Švestky obsadily místo i v tradiční české kuchyni, jen si vzpomeňte třeba na povidla. A to je tu ještě moravská slivovice!
Na druhé straně bez potíží zapadnou i do moderní kuchyně, třeba v podobě smoothies (netradiční recept tady). Sušené švestky zase skvěle zastoupí v současnosti tolik oblíbenou raw stravu.
Přesto se švestky (slivoně) v současnosti jen pomalu přibližují ke své dřívější slávě. A to si dnes můžeme vybírat z nově vyšlechtěných odrůd, které jsou buď odolné, nebo alespoň tolerantní vůči šárce. Tyto odolné a tolerantní odrůdy se chuťově přibližují starým odrůdám švestek. Nemoc šárka je sice může postihnout, ale strom to nezahubí, dokáže se s tím vyrovnat.
Pokud stále ještě hledáte důvody, proč by švestky měly zkrášlit vaši zahradu, máme tu ještě přídavek v podobě složení lahodných fialových plodů.
Švestky jako přírodní životabudič ve fialové
Švestky jsou plné antioxidantů, v jejich obsahu najdete mj. vitamíny skupiny B, které zajišťují správné fungování metabolismu a zažívání. Zažívacímu systému přijde vhod i vláknina. Cenný je také obsah minerálních látek, jako je měď nebo zinek, který je mj. prospěšný pro činnost imunitního systému.
Lidskému organismu prospějí i obsažené nenasycené mastné kyseliny. Švestky se kvůli svému složení dají nazvat jako přírodní životabudič. Tradiční plody pomůžou i proti stresu, kterého je v dnešní době více než dost. Tedy dobrou chuť!
Co udělat ze švestek?
Kladete si otázku, co udělat ze švestek? Projděte si recepty v návodu Co udělat ze švestek? Můžete vyzkoušet švestkové knedlíky s mákem, švestkový kompot nebo povidla. Dobrou chuť.
Švestky v kosmetice
Švestky si můžete dát také na pleť jako pleťovou masku. Dočtete se na webu CO UDĚLAT v článku Švestky pro zdraví.