Švestky máme rádi, ve všech podobách

Máme tradiční venkovskou zahradu a po našich předchůdcích na ní naštěstí nechybějí švestky. Tak trochu zapomenuté stromy nás potěšily hned první pozdní léto, kdy mezi zelenými listy zazářily jejich úchvatně zbarvené plody. A nejsou jen krásné na podhled.

Kdy je čas na švestky?

Máte na zahradě švestku? Slivoň švestka je oblíbené ovoce pozdního léta. Švestky dozrávají od začátku července do září. A to je právě teď ten pravý čas. Už vám opadávají? Tak to je ten pravý čas, kdy už pod strom natáhněte plachty a opatrně setřeste zralé a měkké plody.

Plno chutí, plno zážitků

Švestky jsou chutné plody nabízející neobyčejnou sladkokyselou chuť, které se nevyrovná žádná z těch exotických specialit, které nám servírují klasické obchody. Tyto speciality totiž bohužel často svoji chuť nechávají již v těch exotických končinách, odkud pocházejí.

K nám se pak dostanou na pohled zajímavé plody, ale chuť a vůně už je spíš jenom v náznacích. Ve srovnání s vydatnou chutí a vůní českých švestek z vlastní zahrádky nemohou obstát. Tohle je skutečná BIO kvalita.

Takže máte-li na zahradě kousek místa a uvažujete, že vysadíte nějaký ten ovocný stromek, doporučujeme švestku. Při výběru stromu zvažte zejména klimatické podmínky, protože některým odrůdám se bude dařit jen v nižších polohách a teplejších oblastech Česka.

To však neznamená, že by nebyly dostupné i nenáročné odrůdy do studenějších oblastí, ostatně do takové oblasti patří i naše zahrada u kocoura.

Něco o švestkách

Než české švestky zdecimovalo nepříjemné virové onemocnění s příjemným názvem šárka, byly nejrozšířenějším ovocným stromem českých sadů a zahrad. A to i přesto, že se u nás začaly pěstovat až v době Karla IV., který k nám švestky dovezl z Francie.

Švestky u nás velmi rychle zdomácněly, nejenom kvůli chutným plodům, ale také odolnosti a příhodným klimatickým podmínkám české kotliny. Švestky obsadily místo i v tradiční české kuchyni, jen si vzpomeňte třeba na povidla. A to je tu ještě moravská slivovice!

Na druhé straně bez potíží zapadnou i do moderní kuchyně, třeba v podobě smoothies (netradiční recept tady). Sušené švestky zase skvěle zastoupí v současnosti tolik oblíbenou raw stravu.

Přesto se švestky (slivoně) v současnosti jen pomalu přibližují ke své dřívější slávě. A to si dnes můžeme vybírat z nově vyšlechtěných odrůd, které jsou buď odolné, nebo alespoň tolerantní vůči šárce. Tyto odolné a tolerantní odrůdy se chuťově přibližují starým odrůdám švestek. Nemoc šárka je sice může postihnout, ale strom to nezahubí, dokáže se s tím vyrovnat.

Pokud stále ještě hledáte důvody, proč by švestky měly zkrášlit vaši zahradu, máme tu ještě přídavek v podobě složení lahodných fialových plodů.

Švestky jako přírodní životabudič ve fialové

Švestky jsou plné antioxidantů, v jejich obsahu najdete mj. vitamíny skupiny B, které zajišťují správné fungování metabolismu a zažívání. Zažívacímu systému přijde vhod i vláknina. Cenný je také obsah minerálních látek, jako je měď nebo zinek, který je mj. prospěšný pro činnost imunitního systému.

Lidskému organismu prospějí i obsažené nenasycené mastné kyseliny. Švestky se kvůli svému složení dají nazvat jako přírodní životabudič. Tradiční plody pomůžou i proti stresu, kterého je v dnešní době více než dost. Tedy dobrou chuť!

Krásné sladké švestky
Krásné sladké švestky

Co udělat ze švestek?

Kladete si otázku, co udělat ze švestek? Projděte si recepty v návodu Co udělat ze švestek? Můžete vyzkoušet švestkové knedlíky s mákem, švestkový kompot nebo povidla. Dobrou chuť.

Švestky v kosmetice

Švestky si můžete dát také na pleť jako pleťovou masku. Dočtete se na webu CO UDĚLAT v článku Švestky pro zdraví.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Rodinné focení na samotě u lesa
Byliny a rostliny
Resumé po druhé zahradnické sezóně
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Přijďte na podzimní veletrh Flora Olomouc 2019
Přijďte na veletrh Střechy Praha 2020
Textilní odpad zaplavuje planetu. Můžeme ale pomoci
Takže kamna tu byla a zase budou? Jupí :)
Jak ve starém domě ušetřit energii?
Domácí tablety do myčky: první výroba
Recepty - Adamovo vaření
Švestky máme rádi, ve všech podobách
Čerstvé šťávy nebo smoothie?
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Resumé po druhé zahradnické sezóně
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
PŘÍRODNÍ kosmetika 💚 Konopná mast HEMP FOR HELP
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
SERVITIZACE: krok k čisté mysli a zelenější budoucnosti
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
NACHLAZENÍ v domě? Jak dospět k tuhému kořínku?
Výsledky spánkového průzkumu: JAK SE SPÍ PODNIKATELŮM?