Švestky máme rádi, ve všech podobách

Máme tradiční venkovskou zahradu a po našich předchůdcích na ní naštěstí nechybějí švestky. Tak trochu zapomenuté stromy nás potěšily hned první pozdní léto, kdy mezi zelenými listy zazářily jejich úchvatně zbarvené plody. A nejsou jen krásné na podhled.

Kdy je čas na švestky?

Máte na zahradě švestku? Slivoň švestka je oblíbené ovoce pozdního léta. Švestky dozrávají od začátku července do září. A to je právě teď ten pravý čas. Už vám opadávají? Tak to je ten pravý čas, kdy už pod strom natáhněte plachty a opatrně setřeste zralé a měkké plody.

Plno chutí, plno zážitků

Švestky jsou chutné plody nabízející neobyčejnou sladkokyselou chuť, které se nevyrovná žádná z těch exotických specialit, které nám servírují klasické obchody. Tyto speciality totiž bohužel často svoji chuť nechávají již v těch exotických končinách, odkud pocházejí.

K nám se pak dostanou na pohled zajímavé plody, ale chuť a vůně už je spíš jenom v náznacích. Ve srovnání s vydatnou chutí a vůní českých švestek z vlastní zahrádky nemohou obstát. Tohle je skutečná BIO kvalita.

Takže máte-li na zahradě kousek místa a uvažujete, že vysadíte nějaký ten ovocný stromek, doporučujeme švestku. Při výběru stromu zvažte zejména klimatické podmínky, protože některým odrůdám se bude dařit jen v nižších polohách a teplejších oblastech Česka.

To však neznamená, že by nebyly dostupné i nenáročné odrůdy do studenějších oblastí, ostatně do takové oblasti patří i naše zahrada u kocoura.

Něco o švestkách

Než české švestky zdecimovalo nepříjemné virové onemocnění s příjemným názvem šárka, byly nejrozšířenějším ovocným stromem českých sadů a zahrad. A to i přesto, že se u nás začaly pěstovat až v době Karla IV., který k nám švestky dovezl z Francie.

Švestky u nás velmi rychle zdomácněly, nejenom kvůli chutným plodům, ale také odolnosti a příhodným klimatickým podmínkám české kotliny. Švestky obsadily místo i v tradiční české kuchyni, jen si vzpomeňte třeba na povidla. A to je tu ještě moravská slivovice!

Na druhé straně bez potíží zapadnou i do moderní kuchyně, třeba v podobě smoothies (netradiční recept tady). Sušené švestky zase skvěle zastoupí v současnosti tolik oblíbenou raw stravu.

Přesto se švestky (slivoně) v současnosti jen pomalu přibližují ke své dřívější slávě. A to si dnes můžeme vybírat z nově vyšlechtěných odrůd, které jsou buď odolné, nebo alespoň tolerantní vůči šárce. Tyto odolné a tolerantní odrůdy se chuťově přibližují starým odrůdám švestek. Nemoc šárka je sice může postihnout, ale strom to nezahubí, dokáže se s tím vyrovnat.

Pokud stále ještě hledáte důvody, proč by švestky měly zkrášlit vaši zahradu, máme tu ještě přídavek v podobě složení lahodných fialových plodů.

Švestky jako přírodní životabudič ve fialové

Švestky jsou plné antioxidantů, v jejich obsahu najdete mj. vitamíny skupiny B, které zajišťují správné fungování metabolismu a zažívání. Zažívacímu systému přijde vhod i vláknina. Cenný je také obsah minerálních látek, jako je měď nebo zinek, který je mj. prospěšný pro činnost imunitního systému.

Lidskému organismu prospějí i obsažené nenasycené mastné kyseliny. Švestky se kvůli svému složení dají nazvat jako přírodní životabudič. Tradiční plody pomůžou i proti stresu, kterého je v dnešní době více než dost. Tedy dobrou chuť!

Krásné sladké švestky
Krásné sladké švestky

Co udělat ze švestek?

Kladete si otázku, co udělat ze švestek? Projděte si recepty v návodu Co udělat ze švestek? Můžete vyzkoušet švestkové knedlíky s mákem, švestkový kompot nebo povidla. Dobrou chuť.

Švestky v kosmetice

Švestky si můžete dát také na pleť jako pleťovou masku. Dočtete se na webu CO UDĚLAT v článku Švestky pro zdraví.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Jak správně oblékat miminko?
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Přírodní materiály v interiéru – řešení pro lepší život
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?