Zapečená kotleta s brambory, mrkví a celerem

Den vítězství slavíme nejen úklidem a uklidňováním malé Lily Aničky, kterou pořád něco trápí, ale také jídlem. A to pořádnou kotletou zapečenou s celerem, mrkví a brambory. Uvedené množství ingrediencí zasytí 4 – 5 hladových krků.

5 porcí, příprava 1 hodina, vaření 1 hodina a 20 minut

Co k tomu potřebujete?

Jak na ty pořádné kotlety?

  • 5 vepřových pečení s kostí, nakrájenou na plátky
  • 7 velkých brambor
  • 1/4 celeru
  • 3 mrkve
  • 2 velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • koření tandoori

Jak postupovat?

Příprava masa

  1. Maso koupíte nakrájené u řezníka.
  2. První věc, kterou uděláte, je pořádné naklepání vepřového masa, ať se pořádně rozvolní. Položíte si ho na linku a jednu stranu osolíte, opepříte, potřete rozmačkaným česnekem a posypete tandoori kořením.
  3. Všechny tyto chutě můžete do ruky vetřít rukou vlastní. Já jsem použil paličku z hmoždíře, díky které jsem se při činnosti nezaprasil :).

Připravte si zeleninu

  1. Zatímco se vám maso marinuje, začněte zpracovávat zeleninu (mrkev, brambory, celer a cibuli).
  2. Všechno to očistěte, oškrábejte, oloupejte, zkrátka udělejte z kořenové zablácené zeleniny čisté, výstavní kousky. 🙂
  3. Mrkev rozkrájejte na čtvrtiny podélně a nasekejte na drobné kousky. Celer a brambory na plátky a cibuli také.

Osmažte maso z každé strany 3 minuty

  1. Na rozehřátou pánev (do které vlijte kromě normální oleje také marinovací olej z mísy) dejte maso zprudka smažit po obou stranách. Maso se opéká z každé strany 3 minuty.
  2. Poté jsem maso vyndejte a vložte ho zpátky do mísy, nechte ho (chudáka) odpočinout a olej z pánvičky (rozhodně nespálený!) můžete nalít na dno zapékací skleněné mísy, ke které máte doma ještě nerozbité víko.

Vše dejte do skleněné mísy

  1. Dno poklaďte na plátky nakrájeným celerem, pouze v jedné vrstvě a tak aby celer zakryl co nejvíce celé dno.
  2. Na celer naskládejte stejným způsobem brambory – opět v jedné vrstvě.
  3. Vrstvu osolte, opepřete a posypte kmínem. Položte 2 kotlety (pro milovníky masa: KONEČNĚ! :)).
  4. Mezery mezi kotletami vysypte nakrájenou mrkví. Dále následuje vrstva celeru, pak cibule a brambor.
  5. Opět osolte, opepřete a posypte kmínem.
  6. Zbylé kotlety položte jako další vrstvu, vysypte zbytkem mrkve, celer a vrstvou brambor a aby se to nepletlo, tak opět posolte, popepřete a okmínujte. 🙂

Do trouby na 200 stupňů

  1. Zaklapněte víko zapékací mísy a dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů peci.
  2. Po 50 min vytáhněte zapékací mísu, abyste do ni nalili smetanu ke šlehání. Smetanu předtím osolte špetkou soli.
  3. Smetanu nalijte na pokrm a vložte zpátky do trouby (nepředstavujte si pod tím nic jiného!).
  4. Zapékejte to ještě asi 30 min. Po vytažení z trouby nechte mísu s obsahem vychladnout.

Dobrou chuť!

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Děti bez vší – babské rady a všiváček
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Byliny a rostliny
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
5 nejlepších čajů pro děti
Recepty - Adamovo vaření
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
5 nejlepších čajů pro děti
Recept z Cukrfree – Domácí kokosové tyčinky
Cvičení Přírodní kosmetika
Děti bez vší – babské rady a všiváček
Středně těžká demence a velké těžkosti stáří
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Darujte radost dětem v Krabici od bot
Zavolala jsem do Indie a bylo to (vo)ono!
Robert a Lenka: Podnikejte profesionálně a zdravě
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Děti bez vší – babské rady a všiváček
Jak jsem na nespavost zkusila droždí
Vincent s angínou a Lily se zánětem průdušek
Jak nám může pomoci příroda k tuhému kořínku