Volání divočiny a vůně Jižních Čech (5. díl)

Zdravím vás u pátého dílu ze seriálu Cesta z města za vysněným bydlením. Z chladného severu jsme se přesunuli 240 km jižně, až na Táborsko.

Měli jsme najednou kupu důvodů, proč už se dál nezajímat o bydlení v Jindřichovicích. Fajn, skvělé rozhodnutí. Jenže co teď? Děti rostou, doma jsme jak sardinky v konzervě a v tomhle prostředí se snažíme vydělat pár peněz na všechny srandy. No vlastně těch peněz musí být víc, než pár, aby nás aspoň nějaká banka měla ráda.

Lámeme si hlavu, až jsme ji zlomili!

Sedíme v domečku rodičů, mezi Valašskými kopci a lámeme si hlavu, kde ten domeček tak rychle vykouzlíme: „Adame, podívej se na tyhle chalupy,“ otvírám možnost nového typu nemovitostí. Chalupa! Vždyť je to jasné, který jiný dům bude relativně levný a bude mít pozemek s historií? Adam se netváří. No, on se hned na poprvé netváří nikdy.

Asi se na nás v to léto usmálo štěstí. Protože jsme poměrně rychle našli našeho dalšího zlatého hřebce, horkého kandidáta, zkrátka nové želízko v ohni.

Hledá se nový poradce

Zlatého hřebce máme, ale k neschopnému panu Novákovi se už nevracíme. S novou nemovitostí velmi rychle nacházíme nového poradce. Jak? Šli jsme na ten Google opravdu drsně a hledali pomocí vyhledávacích dotazů typu: intitle:poradce „hypotéka pro osvč“ (tak dělám SEO, ne :)) a nacházíme!

V seriálu přivítejme dalšího hrdinu, pana Jaroslava Galla. Na rozdíl od dalších poradců se ke svým schopnostem hlásil na webu, dokonce měl vstupní stránku hypotéka pro OSVČ. Což mu asi poradil šikovný SEO & PPC konzultant s výsledky – zdravíme Karle 🙂

Chalupa 80 let stará, pozemek přiměřený, cena akorát

Začíná kolečko dotazů na Jardu i chaloupku.

Kontaktujeme makléře a brzy se ukáže, že to vlastně není obyčejný makléř. Chalupu prodává svému kamarádovi milý pan Rudolf Barta, potomek slavného rodu Františka Křižíka. Ulevilo se nám. Je to přeci jenom jiné, než když s vámi o pronájmu či prodeji nemovitosti jedná člověk, který k domu nemá žádný vztah, často ho ani nezná a jeho cíl je jediný: mít na svou vlastní hypotéku. To se musíte mít pořád na pozoru.

S panem Bartou jsme se potkali ve Stádleci několik dní poté, co se Adam smířil s faktem, že jeho žena je bláznivá a že si chce romantickou chalupu vydupat za každou cenu.

tuhykorinek-chalupa-stadlec
Tož, není špatná, libuje si Adam

Obhlídka ve Stádleci

Při obhlídce úsporného domu v Jindřichovicích pod Smrkem jsme cítili vzrušení, že jsme nemohli ani při zpáteční cestě dýchat. Tak moc nás krajina a dům uchvátila. Poté, co jsme viděli chaloupku ve Stádleci, jsme nic takového necítili. Blbý? Ani ne. Cítili jsme domácí pohodu, klid a mír.

Zamilovali jsme se do chalupy velké 160 m², s pozemkem 2 329 m², za cenu 1.800.000 Kč.

Martin Perlík podruhé

Podívejte se na fotky: Dům po částečné rekonstrukci s novými podlahami, okny, dveřmi.

2 dny po návštěvě domu objednává Adam služby Martina Perlíka. Již dříve byl u něj na školení Jak se rekonstruuje dům od Martina Perlíka. Na jeho kurzu se tenkrát utvrdil, že starý dům nechce a hledat ho nebudeme. To je vlastně úsměvné. Ptala jsem se v té době Adama, jestli postavíme nový dům tak, aby vypadal jako starý. Asi chápete, že jsem měla upřímnou radost, že chce vracet život do vesnického domu s historií a romantickými reliéfy na omítce.

Panu Perlíkovi napsal:

Ahoj Martine, dnes jsme spolu mluvili o zapojení tvého otce do průzkumu domu, který chceme koupit. Fotky jsou v Google Fotkách tady https://photos.google.com/share/AF1QipPDQ08BNCi1o_oF3oGlypshmNRAmKfY5jqnRZcJDLg2iUg-uKc5_kxiR17MmVYoCw?key=aUlPRWxKaU1tRWREaGhSYUhJeXIwLVpfY0U3SVZ3

Je to barák v lese, má vlastní studnu, septik, je částečně rekonstruovaný. Vytápí se kamny nebo přímotopy. Zajímá mě, zdali je vlhký, jak tam vyřešit topení a jak je na tom střecha. Vytápění bych rád upravil tak, aby bylo centrální z jednoho bodu. Klidně ať jsou to krbová kamna, ale s napojením na radiatory, které jsou tam nutné instalovat a udělat rozvody, jen tuším, že ve cca 80 let starém baráku s tlustými stěnami to asi nebude úplně brnkačka. Možná bude vhodné vyměnit podlahu v kuchyni a v koupelně, aby to nebylo tak studené (je tam dlažba) a dalo se tam chodit boso. Napadá mě dřevěná podlaha, jako je v obýváku, nebo podlahové topení pod dlažbou.

Prosím tě pěkně o návrh termínu.

Dům pan Perlík viděl a schválil!

Tedy v tom smyslu, že nám střecha nespadne na hlavu a že rekonstrukce, která v domě proběhla před několika lety, provedl pan současný majitel – architekt – podle nejlepšího vědomí a svědomí. Takže střecha nespadne, ale…

Bydlet v chaloupce nelze, ne se dvěma dětmi. Ty sice chceme vést k životu více přírodnímu, ne materiálnímu. Přesto je v baráku zima a pro plazící batole nevlídno. Co si budeme povídat, i pro jedince dvounohé. „Bude potřeba větší rekonstrukce,“ oznámil Adam. Všechny předpokládané náklady jsme museli připravit, aby hypotéka byla dostatečně vysoká.

Doba rozborů, nabídek a odhadů

Přituhuje. Začíná doba rozborů, nabídek a odhadů. Můj drahý manžel zjišťuje kvalitu vody ve vrtané studni. Poptává vytápění domu kamny na pelety. Poptává výrobu a montáž dřevěných eurooken v počtu 5 ks. Taky dřevěné podlahy na podlahové topení.

Jak se dělá internetový marketing bez internetu?

Nebo taky pro nás zásadní internet na samotě u lesa. On totiž v chaloupce není. Nástroj, který nás živí. Zákaznické centrum T-Mobile nám bohužel neumí poradit a pomoci. Řešením je vybudovat na pozemku stožár. Našli jsme i pana „stožárníka“, který s námi vyhlížel internet a dokázal připravit nabídku.

Na pozemku rodinného domu Stádlec-Slavňovice 39 bylo v průběhu srpna 2016 provedeno místní šetření ohledně dostupnosti signálu WiFi pro připojení internetu. Objekt rodinného domu se bohužel nachází v hustě zarostlé části obce a je obklopen vzrostlými stromy, kvůli kterým je nulová viditelnost na nejbližší obecní (stádlecký) WiFi vysílač.

Jediným řešením, jak dům č.p. 39 připojit na síť WiFi Zelinet, je vybudování 9 m vysokého příhradového stožáru, na kterém bude umístěna přijímací anténa, pomocí které bude přijímán signál z vysílače umístěného na jednom z domů v sousední obci Dobřejice.

Pan „stožárník“ vyhlíží internet

Rozbor vody nás také nepotěšil

Zjistili jsme, že voda není úplně pitná:

Zasíláme výsledky Vašeho rozboru. Nevyhovující parametry jsou označeny hvězdičkou. Mikrobiologii upravíte dezinfekcí vody, např.Savem, nebo UV-lampou. Jednorázově převařením. Dále máte vysokou hodnotu manganu. Norma povoluje hodnoty až do 0,1 mg/l v odůvodněných případech-geologické prostředí. Vysoká je i hodnota železa. Obojí odstraníte pouze úpravnou vody.

Porovnání výsledků vzorků pitné vody s limity

Kuchař ve svém živlu

Adam je kuchař a UXák a oboje miluje. No kdo jiný by si po večerech navrhoval kuchyň?

Návrh nové kuchyně

Náklady na rekonstrukci rostou…

Dostáváme odpovědi a prosíme o nabídky krapet navýšené ceny pro účely žádosti o hypotéku.

Mezitím pan Jarda Gall zjišťuje možnosti hypotéky. Nejlépe pořád vychází Sberbank. Nabízí podnikatelský účet a díky tomu je možné poskytnout slevu z úrokové sazby. Kromě podnikatelského účtu je nutné otevřít běžný účet a bankopojištění. Postupně zjišťujeme, že budeme muset dofinancovat z úvěru ze stavebního spoření. Vypadalo to na rekonstrukci za 0,5 mega. Postupně to ale rostlo a rostlo…

Do domu ke konci roku 2016 posíláme odhadce. Pár dnů máme na čele krůpěje potu. Když odhadnou méně, o to více budeme muset žádat o dofinancování z úvěru ze stavebního spoření.

Hurá, pan odhadce říká, že je to odhadnuto správně 🙂

Konečná částka na rekonstrukci

Adam připravil tabulku, ze které měla banka pochopit, kolik těch peněz potřebujeme. Zajímá vás? Podívejte se, co naplánoval. Rekonstrukce celkem: 1 353 838 Kč

  • Topení: 461 380 Kč (Nabídka)
  • Podlahy dřevěné: 176 630 Kč (Nabídka)
  • Podlahy lité + izolace: 50 000 Kč (Odhad)
  • Kuchyňská linka Ikea: 143 614 Kč (Nabídka)
  • Montážní služby Ikea: 31 933 Kč (Nabídka)
  • Úpravna vody: 75 315 Kč (Nabídka)
  • Stožár internet: 27 162 Kč (Nabídka)
  • Okna: 137 804 Kč (Nabídka)
  • Kancelář: 60 000 Kč (Odhad)
  • Rozvod vody: 30 000 Kč (Odhad)
  • WC a koupelna zcela nové: 160 000 Kč (Odhad)

Vše posíláme do banky a…

Pan Vrána má schválenou hypotéku

Měla jsem v plánu seriál napínat a natahovat. Aspoň několik měsíců. Ale víc už to snad ani nešlo. V listopadu skórujeme. Nebo procházíme skoringem. Zkrátka vyhráli jsme boj za život v přírodě, který jsme začali vést 31. 7. 2014.

Takže, tadááá, ještě teď mi znějí v uších slavnostní fanfáry. Dali nám hypotéku s úrokovou sazbou ve výši 1,64 % při využití slevy díky zřízení bankovního účtu pro podnikatele a bankopojištění. Zároveň nám schválili úvěr ze stavebního spoření na dofinancování. Podepsat jsme jeli 22. 1. 2017.

Před podpisem jsme ještě samozřejmě sepisovali, posílali, obdrželi nebo připomínkovali kupní smlouvu, smlouvu o spotřebitelském úvěru na bydlení od Sperbank a další dokumenty a potvrzení. Co má paměť sahá:

  • Potvrzení o platbě daně za rok 2015
  • Potvrzení o příjmu
  • Nabývací titul
  • List vlastnictví z katastru
  • Výpis z katastru nemovitostí
  • Podepsaný rozpočet na rekonstrukci
  • Potvrzení o mateřské a rodičovské
  • Bezdlužnost z FÚ
  • Odhad nemovitosti
  • Žádost o hypotéku
  • Návrh kupní smlouvy

Něco bylo pro banku, něco pro Lišku. Suma sumárum toho bylo požehnaně.

Cesta z města teprve začíná

Naše cesta k domečku byla dlouhá. Dlouho nám trvalo, než jsme si ujasnili, co chceme. A taky to, co nechceme. Na začátku hledání jsme procházeli opravdu šílené domy a stavby. Jeden z nás snil o novostavbě, druhý o svobodném domku. Všechny naše výlety do okolních vesnic, přemýšlení a tápání měly smysl.

Každý jsme museli slevit ze svých nároků. Museli jsme přestat myslet na to, že dům s velkou zahradou pořídíme blízko Prahy nebo ve Středních Čechách.

Vše přišlo v pravý čas, se správným člověkem (děkujeme Jardo), na moc hezkém místě. Těšíme se na náš život v Jižních Čechách a na život v přírodě.

2 komentáře

  1. Sláma v botách 2.4.2017
    • Adam 3.4.2017

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?