Domácí hranolky se zeleným raw dipem

3 porce, vaření a pečení 25 minut, příprava celkem 40 minut

Zelenina | Pečení

Co k tomu potřebujete?

CO POTŘEBUJETE NA PEČENÉ HRANOLKY:

  • 8 velkých bio brambor
  • 1 červená řepa čerstvá
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kmínu
  • Sůl
  • Pepř

NA ZELENÝ MIXOVANÝ RAW DIP:

  • ¼ hlávky čínského zelí
  • 1 pořádná hrst polníčku
  • 1 jarní cibulka
  • Šťáva z ½ citrónu
  • 50 ml vody
  • 1 špetka drceného kořene koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat?

VZHŮRU DO VAŘENÍ

  1. Začnu hranolkama. Ještě před tím si napustím větší hrnec vodou, kterou dám vařit. Zapnu troubu na 180 stupňů.
  2. Oškrábu brambory i řepu. Pak vše rozkrájím podélně na 1 cm tlusté plátky.
  3. Nakrájené brambory s řepou přendám do vroucí vody a osolím lžičkou soli. Vařím 3 minuty.
  4. Po 3 minutách vypnu sporák a nechám zeleninu v horké vodě ještě 1 minutu dojít.
  5. Zeleninu sliju a nechám ji v odkrytém hrnci mírně vychladnout, tak abych ji mohl bezbolestně pokrájet. Kdo je poctivý, toho nepálí a může krájet rovnou 🙂
  6. Nachystám si velkou mísu na hranolky. Jednotlivé plátky brambor a červené řepy krájím na 1cm hranolky, které házím do mísy.
  7. Jakmile mám nakrájeno, omastím 4 lžícemi olivového oleje, posypu 1 lžící kmínu a dochutím čerstvě namletou solí a pepřem.

PŘÍPRAVA NA PEČENÍ

  1. Hranolky v míse pořádně rukama promíchám, aby byl každý kousek slaný a mastný.
  2. Připravím si 2 plechy s pečícím papírem. Rozdělím na ně všechny promaštěné hranolky a dám je péct na 30 minut do rozpálené trouby na 180 stupňů. Těch 30 minut je pouze pro orientaci, protože každá trouba peče jinak, proto je důležité hranolky po cca 20 minutách zkontrolovat. Jestli zlátnou, bude stačit už jen 5 minut. Jestli ne, dopřejte jim klidně ještě dalších 15 minut.
  3. Připravím mixovaný zelený raw dip.
  4. Do mixéru postupně nahážu polníček, čínské zelí, jarní cibulku, koriandr, sůl, pepř a zakápnut to šťávou z ½ citrónu a 50 ml vody.
  5. Mixuji na nejvyšší otáčky 1 minutu. Rozmichovaný dip rozdělím do 3 misek.
  6. Vyndám oba plechy a rozdělím hranolky na 3 talíře, zavolám hladovce a servíruju na stůl.

Přidejte komentář

Děti Zvířata
Vyznejte si lásku (nejen na Valentýna) v přírodě
7 tipů, jak dosáhnout silné imunity po celý rok
Zimní a podzimní barefoot boty pro děti (vel. 23 -25)
Byliny a rostliny
Vyznejte si lásku (nejen na Valentýna) v přírodě
7 tipů, jak dosáhnout silné imunity po celý rok
Průvodce po zahradě: Zahradnický kalendář 🌻🥕🍎
Domácí tablety do myčky: první výroba
Syndromem nezdravých budov trpí dva ze tří
Vánoční průvodce: Jak na EKO-Friendly a Zero Waste Vánoce?
Přijďte na veletrh Střechy Praha 2020
Recepty - Adamovo vaření
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Domácí houstičky ze špaldy a sádla
Lahodné domácí špaldové houstičky
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Koronavirus jako příležitost. Aneb dobré zprávy o koronaviru v Česku
Domácí tablety do myčky: první výroba
Jak na insomnii: kognitivně behaviorální terapie a další vyšetření
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jaké tajemství na sebe prozradila Veronika ve své knize Sláma v botách 2?
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Koronavirus jako příležitost. Aneb dobré zprávy o koronaviru v Česku
Jak zhubnout? Vyvarujte se mýtům a buďte v klidu
Jak vyrobit domeček pro ježka? Návod od Táta Geek