Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?

Pampelišku pozná každé malé dítě. Nejprve zaujme pozornost sytě žlutými květy, po odkvětu zbude jen šedé chmýří, které rozfouká vítr. Pampeliška lékařská je často označována za plevel, kterého je potřeba se zbavit. Málokdo však tuší, jaké schopnosti v sobě ukrývá. Navíc má široké využití také v kuchyni. Už jste vyzkoušeli med z pampelišek? Největším bohatstvím této rostliny je kořen z pampelišky.

Základní informace o pampeliškách

Nádherný koberec žlutých květů, který se objevuje zjara, nás doslova fascinuje. Pampeliška lékařská se vyskytuje v celé Euroasii. Jde vytrvalou bylinku s dužnatým kořenem a typickými vykrojenými listy. Z listů vyrůstají duté stvoly, které jsou vysoké přibližně 10 až 30 cm. Botanický název pampelišky zní „smetánka lékařská“. Pozitivní účinky pampelišek jsou známy již tisíce let. Naši předkové dobře věděli, že zužitkovat lze prakticky celou rostlinu – kořen, květ i listy. Byla by velká škoda ji považovat jen za plevel, kterého je potřeba se na zahradě zbavit.

Plody pampelišky se nazývají nažky, které tvoří šedou kouli plnou chmýří. Když pampelišku utrhnete, vyteče z ní bílá šťáva. Období květu je přibližně od dubna do října. A kde na pampelišku lékařskou můžeme narazit? Jednoduše řečeno prakticky kdekoliv. Roste jako plevel na loukách, podél cest, na zahradách.

tuhykorinek-pampeliska-lekarska-kvetouci

Pozitivní účinky pampelišky lékařské

Jak již název napovídá, pampeliška má bohaté účinky, o kterých mnozí nemají ani tušení. Největší síla se ukrývá v kořenu pampelišky, který obsahuje hořčiny taraxacin, lactopicrin a taraxasterin, dále pak třísloviny, cholin, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk a mnoho cenných minerálních látek.

Důležité je také zmínit, že v mladé listy pampelišky obsahují velké množství vitamínu C, A, D, B a kyseliny křemičité. Zajímavostí je, že v sobě uchovávají až dvojnásobné množství železa než špenát.

Pampelišku lze využít jako prevenci proti různým nemocem a neduhům. Mezi nejvýznamnější účinky patří:

  • Podpora látkové výměny.
  • Pomáhá při obtížích s játry a žlučníkem.
  • Stimuluje slinivku, ledviny a slezinu.
  • Pomáhá lidem trpící cukrovkou.
  • Květ z pampelišky snižuje krevní tlak a cholesterol.

Kde koupit kořen pampelišky?

Kořen pampelišky si můžete usušit sami podobně jako ostatní bylinky na suchém a dobře větraném místě, případně koupit v bylinkářství.

Ačkoliv sběr a zpracování kořene zaberou více času nežli například listy či květy, rozhodně se to vyplatí. Kořen je potřeba vytáhnout ze země celý a dobře očistit. Poté nakrájíme na kousky a sušíme nejlépe venku ve stínu či v dobře větrané místnosti. Pozor na vlhkost, kořen by mohl zplesnivět. Skladujeme nejlépe v dobře uzavíratelné nádobě.

tuhykorinek-pampeliska-lekarska-odkvetla

Recepty z pampelišky

Chutný čaj

Ingredience

  • 2 kávové lžičky sušených listů
  • Šálek vařící vody

Listy jednoduše zalijeme vařící vodou a necháme louhovat přibližně 10 minut. Můžeme dochutit medem.

Odvar z pampelišky

Ingredience

  • 1 kávová lžička rozdrceného kořene
  • Šálek vařící vody

Opět zalijeme bylinky a necháme louhovat přibližně 2 minuty

Tinktura

Velmi účinná je tinktura z pampelišek. Pokrájené kořeny a nať dáme do sklenice s víčkem a zalijeme 70 % lihem. Necháme macerovat přibližně dva týdny. Poté jej přecedíme a nalijeme do láhví. Skladujte v chladu.

Med (sirup) z pampelišek

Ingredience

  • 1 litr vody
  • Přibližně 200 květů pampelišek
  • 1 citrón nakrájený na kousky
  • 1 kg cukru

Květy vaříme přibližně ¼ hodiny. Poté necháme louhovat až do druhého dne. Je to snadné, rychlé. Med poté přecedíte a vymačkáte. Přidejte přibližně 1 kg cukru a citronovou šťávu a dále povaříme, dokud směs nezhoustne. Čím déle vaříme, tím bude med hustší. A nezapomeňte míchat. Hodně často.

Jak na skvrny od pampelišek

Skvrny od pampelišek jsou velice odolné a špatně odstranitelné. Nejprve je nutné ji odmastit například benzenem, poté necháme vysušit a zbytek lze odstranit 5 % roztokem čpavku. Dále propláchneme vodou s mýdlem a můžeme dát vyprat do pračky.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
No Preview
Meditace (obřad) za Bílou Horu
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?