Pampelišku pozná každé malé dítě. Nejprve zaujme pozornost sytě žlutými květy, po odkvětu zbude jen šedé chmýří, které rozfouká vítr. Pampeliška lékařská je často označována za plevel, kterého je potřeba se zbavit. Málokdo však tuší, jaké schopnosti v sobě ukrývá. Navíc má široké využití také v kuchyni. Už jste vyzkoušeli med z pampelišek? Největším bohatstvím této rostliny je kořen z pampelišky.
Základní informace o pampeliškách
Nádherný koberec žlutých květů, který se objevuje zjara, nás doslova fascinuje. Pampeliška lékařská se vyskytuje v celé Euroasii. Jde vytrvalou bylinku s dužnatým kořenem a typickými vykrojenými listy. Z listů vyrůstají duté stvoly, které jsou vysoké přibližně 10 až 30 cm. Botanický název pampelišky zní „smetánka lékařská“. Pozitivní účinky pampelišek jsou známy již tisíce let. Naši předkové dobře věděli, že zužitkovat lze prakticky celou rostlinu – kořen, květ i listy. Byla by velká škoda ji považovat jen za plevel, kterého je potřeba se na zahradě zbavit.
Plody pampelišky se nazývají nažky, které tvoří šedou kouli plnou chmýří. Když pampelišku utrhnete, vyteče z ní bílá šťáva. Období květu je přibližně od dubna do října. A kde na pampelišku lékařskou můžeme narazit? Jednoduše řečeno prakticky kdekoliv. Roste jako plevel na loukách, podél cest, na zahradách.
Pozitivní účinky pampelišky lékařské
Jak již název napovídá, pampeliška má bohaté účinky, o kterých mnozí nemají ani tušení. Největší síla se ukrývá v kořenu pampelišky, který obsahuje hořčiny taraxacin, lactopicrin a taraxasterin, dále pak třísloviny, cholin, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk a mnoho cenných minerálních látek.
Důležité je také zmínit, že v mladé listy pampelišky obsahují velké množství vitamínu C, A, D, B a kyseliny křemičité. Zajímavostí je, že v sobě uchovávají až dvojnásobné množství železa než špenát.
Pampelišku lze využít jako prevenci proti různým nemocem a neduhům. Mezi nejvýznamnější účinky patří:
- Podpora látkové výměny.
- Pomáhá při obtížích s játry a žlučníkem.
- Stimuluje slinivku, ledviny a slezinu.
- Pomáhá lidem trpící cukrovkou.
- Květ z pampelišky snižuje krevní tlak a cholesterol.
Kde koupit kořen pampelišky?
Kořen pampelišky si můžete usušit sami podobně jako ostatní bylinky na suchém a dobře větraném místě, případně koupit v bylinkářství.
Ačkoliv sběr a zpracování kořene zaberou více času nežli například listy či květy, rozhodně se to vyplatí. Kořen je potřeba vytáhnout ze země celý a dobře očistit. Poté nakrájíme na kousky a sušíme nejlépe venku ve stínu či v dobře větrané místnosti. Pozor na vlhkost, kořen by mohl zplesnivět. Skladujeme nejlépe v dobře uzavíratelné nádobě.
Recepty z pampelišky
Chutný čaj
Ingredience
- 2 kávové lžičky sušených listů
- Šálek vařící vody
Listy jednoduše zalijeme vařící vodou a necháme louhovat přibližně 10 minut. Můžeme dochutit medem.
Odvar z pampelišky
Ingredience
- 1 kávová lžička rozdrceného kořene
- Šálek vařící vody
Opět zalijeme bylinky a necháme louhovat přibližně 2 minuty
Tinktura
Velmi účinná je tinktura z pampelišek. Pokrájené kořeny a nať dáme do sklenice s víčkem a zalijeme 70 % lihem. Necháme macerovat přibližně dva týdny. Poté jej přecedíme a nalijeme do láhví. Skladujte v chladu.
Med (sirup) z pampelišek
Ingredience
- 1 litr vody
- Přibližně 200 květů pampelišek
- 1 citrón nakrájený na kousky
- 1 kg cukru
Květy vaříme přibližně ¼ hodiny. Poté necháme louhovat až do druhého dne. Je to snadné, rychlé. Med poté přecedíte a vymačkáte. Přidejte přibližně 1 kg cukru a citronovou šťávu a dále povaříme, dokud směs nezhoustne. Čím déle vaříme, tím bude med hustší. A nezapomeňte míchat. Hodně často.
Jak na skvrny od pampelišek
Skvrny od pampelišek jsou velice odolné a špatně odstranitelné. Nejprve je nutné ji odmastit například benzenem, poté necháme vysušit a zbytek lze odstranit 5 % roztokem čpavku. Dále propláchneme vodou s mýdlem a můžeme dát vyprat do pračky.