Poddolovaný pozemek za hubičku (3. díl)

Četli jste první a druhý díl miniseriálu Cesta z města za vysněným bydlením? Jestli ne, přečtěte si Jak jsme začali hledat dům a pak se rozhodovali, z čeho budeme stavět.

Hledáme dům 2 roky. Už víme, co chceme a že na to mít nebudeme. Tak aspoň vylučujeme to, co doopravdy nechceme. A to je novostavba na malém pozemku obklopená dalšími novými domy a malými pozemky. Nechceme v neděli poslouchat sekačku a v noci uštěkané pudly. Nechceme poslouchat sousedku, kterak kárá své děti nebo manžela.

Vybrali jsme ZenHome. Ač jsem nás stále chtěla dostat k přírodnějšímu bydlení, vypadalo to, že ZenHome je to, s čím se musíme spokojit. Na co budeme mít finančně. Co nám dovolí koupit si větší pozemek a ZenHome do přírodního stylu „zamaskovat“.

Jste zvědaví, jaký pozemek jsme pro stavbu pseudo-meditační krychličky vybrali? A zda to byl opravdu ten DŮM, který by pro nás znamenal náš domov? Přečtěte si třetí díl s názvem Poddolovaný pozemek za hubičku.

Vejvanov. Už při vyslovení jména téhle obce jsem cítila vůni domova.

„Adame, tady prodávají 5 500 m2. Půl hodiny od Berouna a hodinu do Prahy!“ volala jsem radostně. Na fotkách vypadal pozemek… ideální za tu cenu.

tuhykorinek-vejvanov

Nažhavila jsem kompjutr a napsala e-mail do realitní kanceláře. Protože jsme měli dostatečně načteno, naše otázky byly propracované a záludné. Asi tak jako záludný test poslušnosti pro bígly:

  • Nižší cena pozemku je daná tím, že je pozemek zarostlý nebo je zde jiný problém?
  • Je možné postavit dům k trvalému bydlení v jakékoliv části tohoto pozemku? Nebo je zde nějaké omezení?
  • Víte, prosím pěkně, co se skrývá pod povrchem země? Nemůže být půda zamořená? Není zde nějaká komplikace, která by mohla navýšit náklady na vybudování základů?
  • Je zde připojení na inženýrské sítě? Elektrika, plyn, vodovod, kanalizace?
  • Není zde omezen příkon elektrického proudu, který by znemožnil možnost připojení?
  • Není zde ochranné pásmo, které by znamenalo nějaké omezení?
  • Není pozemek zatížen například věcným břemenem, předkupním či zástavním právem?
  • Jak frekventovaná je silnice, která vede u pozemku?
01-24-2016-22-01

O ten kus půdy chceme s láskou pečovat

Dozvěděli jsme se, že ten pozemek je dokonalý pro život mladé rodiny, jako jsme my. Že stačí jen zaplatit 660 tisíc. A štěstí máme v kapse.

Nu, fajn. Jedeme tam. A jsme nadšeni. ZenHome vidíme v krásných barvách. A já mám porod za dveřmi.

Lilka ukazuje, kde bude mít pískoviště

Lilka ukazuje, kde bude mít pískoviště

Ještě nerodím, tak se můžu podívat na místo, kde budeme bydlet. Prý

Ještě nerodím, tak se můžu podívat na místo, kde budeme bydlet. Prý

Dobrý den pane starosto

Zjišťujeme informace. Realitka je k ničemu. 2 baby, které jen tvrdí, jak je všechno super a skvělé. Nedáme se. Ještě nemám termín porodu, tak vyrážíme za panem starostou do Vejvanova. Doslovně mu píšeme:

Rádi bychom se o pozemku a o životě ve Vejvanově zjistili bližší informace. Myslíme si, že jste člověk, který nám může poskytnout prvotní nejdůležitější informace. Stěhování do jiného kraje je krok, který zvažujeme již delší dobu a samozřejmě víme, že to není jednoduché. Rádi bychom se proto pobavili s Vámi. O životě na Vejvanově, sousedských vztazích a zda vůbec máte zájem o nové obyvatele obce. 🙂

Pan starosta je dojat a pouští nás nejen do obce, ale také do své socialistické kanceláře. Vejvanov v tu chvíli milujeme a chceme být součástí.

2 štoly? Nevadí, chceme to

„Víte, pozemek je poddolovaný. Ale určitě o nic nejde…,“ loučí se s námi starosta. A sakra. Co s tím? Máme zašlapat všechny naše touhy? Zmuchlat pdf soubor plan_rozvoje_vejvanov? Nebo snad uzemni_plan_vejvanov? Ne, nedáme se! Chceme to. Vidíme tam ten domeček. A vůbec. Vedle jsou zvířátka. Tohle bude naše! Ten den si kupujeme rohlík a sušenku v místním krámku. Prodavačkám nadšeně slibujeme, že již brzy budeme pravidelnými zákazníky.

160216-fotka-z-katastralni-mapy-vejvanov-cislo151-2

No jo, ale co všechno poddolovaný pozemek znamená? Kolik peněz nás to bude stát navíc, vrtá nám hlavou. A proč nám to v realitní kanceláři neřekli? Štve nás to. Celá situace, ale víc ten přístup makléřů. Nic nečekaného vlastně.

Celá parcela je poddolovaná

Voláme od Západočeských uhelných dolů i na Obvodní báňský úřad pro území krajů Plzeňského  a Jihočeského. Máme potvrzeno. Parcela se nachází v oblasti, kde probíhala intenzivní hornická činnost mezi léty 1960 – 1978. Byly zde doly Prkénka, Pokrok, David, Adalbert a Vojtěch. Celá parcela je přímo poddolovaná…

Počítáme a přepočítáváme

Chceme zjistit víc. Na kolik nás vyjde přijde základová deska? Zatím se rozhlížíme jen na internetu a procházíme diskuse. Tušíme, že základová deska může stát o 50 – 100 % více. Pokud by základová deska stála 300 000 Kč, musíme počítat s investicí 150 000 Kč až 300 000 Kč navíc.

Zajímavé. Ale pořád by to nemusela být tak vysoká částka, když ten ZenHome stojí milion.

„On už stojí trochu víc,“ říká Adam. ZenHome ze dne na den stojí stojí cca 1,2 až 1,5 mil. Kč bez DPH. Ale pozor, bez důležitých prostor k uskladnění věcí. Bez předsíně, verandy, místa na kola a nářadí. Počítáme a přepočítáváme. Už to tak zajímavě nevypadá.

Nutno podotknout, že se nesmí zapomenout na náklady spojené se stavbou domu, jako jsou např. přípojky, garážový přístřešek, zpevněné plochy, oplocení, zahrada. Celkovou investici (bez pozemku) vyčíslujeme na více, než 2 miliony. A to ještě bůh ví jestli.

Tak to chcete nebo ne?

Mezitím nás paní z realitní kanceláře žene do kouta: „Máme dalšího vážného zájemce o pozemek ve Vejvanově. Máte-li o něj zájem, je třeba jej tento týden zarezervovat se složením rezervační zálohy, která Vám bude v plné výši vrácena, jestliže neprojdete hypotékou.“

Vysvětlujeme situaci, možná čekáme i malou omluvu, že jsme se situací nebyli srozuměni. Máme smůlu. Dostává se nám odpovědi, že: „prodávající o této skutečnosti samozřejmě ví a proto zohlednil cenu na nynějších 660 000,- Kč. Jinak by takto velký pozemek ke stavbě v této lokalitě stál podstatně více. Doplňuji, že jsme pouze zprostředkovatel prodeje a nepřísluší nám případné geologické průzkumy nebo jiná specifika…toto je povinnost vlastník nemovitosti upozornit na veškerá možná úskalí, která nejsou zapsána v katastru nemovitostí na listu vlastnictví.“

Nelíbí se nám to. Ach ano, za tyto služby neplatíme a upřímnost někdy bolí. Tak proto! Nevadí, najděme přímo majitele. Však s ním bude lepší řeč.

Pátráme na internetu jako Sherlock Holmes. Žhavíme diskuse, facebooky, telefonní číslo starosty. Zjišťujeme, že majitelem pozemku je bývalý československý žonglér. Dáme se s ním do řeči. Je ochotný, vše nám vysvětluje. Vypadá to, že  se domluvíme přímo s ním. No, asi spíš ne… Nepřicházíme jako standardní zájemce přes realitku. A pan žonglér má strach. A ve hře je ten vážný zájemce. Zřejmě méně problémový.

Prodáno, ale ne nám

Nedomluvili jsme se. Pozemek ve Vejvanově byl za několik málo dnů prodaný. Nejednali jsme tak rychle, jak si realitní kancelář přála. Sen o půl hektarovém pozemku se rozplynul jako dým. A co jsme si z toho odnesli? Pod levnými pozemky může být díra. Nevěřte nikomu, kdo si říká makléř a zároveň tvrdí, že je vše bez chyby. Žonglování není psina…

Stalo se tomu na konci února roku 2016. Zamáčkli jsme slzu a šli dál. Na sever. Zahlédli jsme něco zajímavého až ve Šluknovském výběžku. Ale o tom až příště…

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
rekonstrukce zahrady
Kolik stojí rekonstrukce zahrady?
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Syndromem nezdravých budov trpí dva ze tří
Recepty
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně