Šeříkový rituál + 3 tipy na kouzlení

Jaro je v plném proudu. Květy voní na míle daleko, hmyz opyluje rostliny rychlostí tryskového letadla a občasný déšť přináší úlevu od sucha. Mezi nejvýraznější rostliny patří bezesporu šeřík, jehož omamná vůně kreslí ženám úsměv na tváři a alergiky posílá do postele. Patříte-li do skupiny první, určitě vás zajímá, jak to s tím šeříkem vlastně je.

Syringa vulgarit aneb šeřík obecný

Šeřík obecný je velmi odolný keř, který k nám doputoval z Osmanské říše v 16. století. Dorůstá až do výšky 7 metrů a vyskytuje se v mnoha barevných provedeních. Dnes známe přes 800 druhů kultivarů šeříku, které vznikly pečlivým šlechtěním.

Šeřík krásně voní. Šeříkový rituál + 3 tipy na kouzlení.

Roste skoro všude

Najít ho můžeme v mnoha městských parcích, kolem polí a luk a na zahradách pro okrasu. Údajné pozitivní účinky na zdraví má prý ten obyčejný, šeřík obecný.

Nejvíce voní v šeru

Šeřík dostal své jméno pravděpodobně podle doby, ve které voní nejvýrazněji – což je v podvečer, kdy se zešeří. Jeho vůně láká nejen hmyz, ale také nás. 

Rádi si trháme šeřík do vázy s vidinou, že nás budou jeho květy těšit několik dní. Bohužel záhy zjistíme, že šeřík nepatří mezi odolné kvítí. Kdybyste přesto chtěli šeřík ve váze mít, doporučuji ho po natrhání vložit na hodinu do teplé vody a pak dát do vázy s vodou studenou. Vydrží o pár dní déle.

Je opředen tajemstvím

Se šeříkem se pojí několik pověstí. Podle mýtů odhání vše špatné a čistí okolí od negativní energie. Lidé si keř vysazovali ke stavení, aby dům ochránil před zlými silami. 

Na jaře obydlí uvnitř zdobili květy, aby prostory vyčistili od nánosů negativity a zla. Tam, kde byl šeřík, neměli prý zlí duchové šanci. 

Ať už na pověsti věříte či ne, malý šeříkový rituál si stojí za to udělat.

Rituál pro ženy, v němž šeřík hraje prim

Vydejte se na procházku tam, kde roste šeřík a natrhejte si několik trsů květů. Nejlépe toho obecného – poznáte ho podle fialkové barvy. Až přijdete domů, začněte kouzlit. Věříte-li na zlé duchy, můžete začít zavěšením šeříku po místnostech. Pokud ne, hodit se vám budou 3 kouzelné tipy níže.

Šeřík je malý čaroděj

Šeřík je kouzelná rostlina. Doslova. Květy údajně obsahují mnoho prospěšných látek, od kyseliny askorbové, flavonoidy až po éterické oleje. Tyto látky mohou mít protizánětlivé, antipyretické a analgetické vlastnosti. 

Zjednodušeně řečeno byste po šeříku mohli sáhnout v momentě, kdy vás trápí silná bolest hlavy, krku či žaludeční potíže. Může pomoci i při revmatu či zmírnit bolesti spojené s dnou.

Obsahuje UVA a UVB látky, které svými účinky pomohou zklidnit pokožku a chránit ji částečně před slunečním zářením. Proto se přidává do krémů a olejů. Kdyžtak asi: A někteří lidé jej využívají k dekoracím.

Jdete kouzlit? 

3 tipy na šeříkové kouzlení

Tip č. 1 – Šeříkový olej 

Budete potřebovat 1 litr rostlinného oleje, zhruba dva hrnky otrhaných květů šeříku a čistou uzavíratelnou nádobu, nejlépe ze skla. 

Květy šeříku napěchujte do nádoby. Olej zahřejte na 40 °C a poté jím zalijte šeřík. Nádobu dobře uzavřete a nechte odležet tři dny ve tmě. 

Pokud chcete mít olej co nejvíce šeříkový, je toho možné docílit opakovaným macerováním květů. Olej z nádoby zceďte, květy vyhoďte a nahraďte je čerstvými, olej opět zahřejte a vlijte do nádoby s novými květy. 

Hotový olej uchovávejte v temnu a přidávejte do mastí či rovnou aplikujte na kůži.

Tip č. 2 – Čaj pro dobré trávení

Hypoteticky je šeřík pomocníkem při trávení. Údajně zrychluje metabolismus a uklidňuje roztěkanou mysl. Jinými slovy může být skvělým pomocníkem v boji proti stresu. Připravte si v tomto období každý večer voňavý čaj. 

Stačí hrst čerstvých či sušených květů zalít vroucí vodou a nechat přikryté asi půl hodiny louhovat. Čaj si můžete osladit medem. 

Tip: Šeříkový čaj okořeňte květy hluchavky a bezinky. 

Tip č.3 – Zklidňující lázeň ze šeříku

Čerstvé květy šeříku otrhejte a nechte do druhého dne vyschnout. Poté je smíchejte se solí do koupele (nejlépe epsomskou [1]) a uchovávejte v uzavřené nádobě. Poměr surovin je na vás – čím více květů šeříku, tím více voňavější sůl bude.

Šeříkovou lázeň si můžete vychutnat vždy, když máte hektické období a více stresu. Horká voda v kombinaci s uklidňující vůní je úžasný relax pro tělo i mysl.

Se šeříkem opatrně

Tuto zázračnou rostlinu lze samozřejmě využít i jinak. Z květů se dá udělat šeříkový sirup, želé nebo ovoněný cukr. Záleží na vás, jak se rozhodnete tento dar přírody využít. 

Pamatujte na to, že je dobré to se šeříkem hned nepřehánět a raději si vyzkoušet, zda na něj nejste alergičtí. Je totiž velmi aromatický a ve velké koncentraci by mohl alergikům uškodit. Mějte své zdraví na prvním místě. 

Přeji příjemné šeříkové kouzlení.

Další zdroje

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?