Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, říká se. Možná právě proto s námi mají muži trápení. Jednou jsme milé a pečující, jindy protivné a mrzuté. Čert aby se v nás vyznal.

Proč je tak těžké ženám rozumět?

Ženy jsou obdařeny menstruačním cyklem a jeho fázemi. Nefungují stejně jako muži. Jejich nálady, emoce i fyzická síla jsou během měsíce proměnlivé. Stejně jako měsíc na obloze mění své cykly, mění se i žena. Prochází si čtyřmi fázemi a v každé z nich je jiná. Pak se nemůžeme mužům divit, že si s ženami neví rady.

Často si totiž ženy neví rady ani samy se sebou. Jeden týden se na sebe do zrcadla usmívají, přijdou si jako bohyně a o dva týdny později jsou bez důvodu smutné, naštvané na celý svět a cítí se jako obří balon. Jejich nálady se odráží na chování k mužům i k dětem.

Díky menstruačnímu cyklu se v těle žen vytváří hormony, které zásadním způsobem ovlivňují jejich prožívání a chování. Pokud si toho ženy nejsou vědomé, zažívají měsíc co měsíc utrpení a s nimi trpí i jejich blízcí. Proto je důležité, aby ženy svůj cyklus znaly a uměly s ním zacházet.

Menstruaci si můžete užívat
Menstruaci si můžete užívat

4 ženy v jedné

Ženy prochází během menstruačního cyklu 4 fázemi. Jedna fáze trvá přibližně týden a celý cyklus 28 dní. Toto je pouze průměr, neboť každá žena je jedinečná a stejně tak její tělo. 

Ženský cyklus ovlivňuje především hladina hormonů v těle, která kolísá během každého měsíce i celého života. Proto mají mladé dívky jiný průběh menstruace, jiné nálady i fyzické projevy, než dospělé ženy.

Cyklické fáze můžeme přirovnat k ročním obdobím, kdy si procházíme jarem, létem, podzimem a zimou. Někdy je také nazýváme podle slovanských bohyň: Vesna, Živa, Chors a Morena. Spisovatelka a lektorka alternativní medicíny Miranda Gray jednotlivé fáze označila jako období Panny, Matky, Kouzelnice a Baby. 

Je úplně jedno, jak jednotlivé fáze nazveme. Důležité je, že v každé z nich máme jedinečné potřeby, různě myslíme a cítíme, jinak konáme. A potřebujeme pochopit proč.

Reflektivní fáze

Je první fází cyklu, začátkem menstruace. Uvádí se, že v této fázi se ženy cítí jako stařeny. Jelikož krvácíme, naše tělo je vyčerpané a volá po odpočinku. Často je nám zima a nejraději bychom byly zachumlané v peřinách a samy. 

Jakákoliv fyzická či psychická práce nám bere hodně sil. Nemůžeme se soustředit, jsme unavené a vnímáme hlavně samy sebe. Cítíme velkou touhu se jen ponořit do myšlenek a „být“ v tichu.

Pokud si dovolíme odpočívat v teple a klidu, může se u nás silně projevit naše intuice. Z hloubi naší duše vyplavou na povrch nové myšlenky a pohledy na život. Často dostaneme skvělé nápady pro naše projekty a pochopíme souvislosti. Reflektivní fáze je ideální pro relaxaci a nabírání sil na další měsíc.

Dynamická fáze

Po očištění těla máme najednou příval energie. Cítíme se jako panny, celé záříme. Vrháme se po hlavě do práce, jsme k nezastavení ve všech oblastech života. 

Svým elánem se vyrovnáváme mužům. Jsme pracovité, přemýšlivé a vše nám jde od ruky. Umíme perfektně organizovat, rozhodovat a řídit činnosti. Máme hodně fyzické síly.

V této fázi je dobré co nejvíce pracovat a dodělat všechny resty, které na nás čekají. Také je to ideální doba na rozhodování o důležitých věcech, podnikání zahraničních cest či plánování do budoucna, neboť nejsme emočně rozbouřené.

Expresivní fáze

Energií, kterou jsme investovaly do sebe, máme najednou chuť obklopit celý svět. Stávají se z nás matky a milenky. Máme chuť se o každého starat, jsme upovídané a více než práce si všímáme našeho zevnějšku. Naše těla ovulují.

Cítíme se nejvíce sexy, máme obrovskou chuť na milování s partnerem. V našem cyklu najednou září léto, vše je zalité sluncem a my máme energie na rozdávání. Tančíme si životem, rády se vídáme s přáteli a chodíme do společnosti. 

V expresivní fázi je ideální čas na setkávání, povídání a řešení emočně vypjatých situací. Umíme druhé pochopit, jsme velmi empatické a naladěné na vzájemnou komunikaci. Taktéž je to ideální doba pro péči o tělo.

Kreativní fáze

Naše energie se začíná tříštit. Začínáme pomyslně kouzlit vše možné, jsme ve fázi tvořitelky/čarodějky. Máme potřebu třídit, přerovnávat, vyhazovat a nakupovat věci. Děláme jednu činnost přes druhou, ale přesto systematicky.

Tato fáze je označována jako období PMS. Můžeme být podrážděné, protivné, netrpělivé a velmi kritické. Cítíme se nafouklé, napjaté, máme všelijaké chutě a nejsme ve své kůži. Naše tělo hromadí vodu a připravuje se na menstruaci. 

Máme silnou potřebu vzteku a zároveň přijetí. Nevíme si rady samy se sebou, nic nás pořádně nebaví. Přesto je to vhodné období k dotažení rozdělaných věcí a ke tvoření. Můžeme malovat, tančit, tvořit rukama – využít naši netrpělivost a vztek a přetvořit je v něco nádherného. Zpomalit, připravit se znovu na první fázi menstruačního cyklu a začít nanovo.

Mějme rádi vše, co do cykličnosti patří
Mějme rádi vše, co do cykličnosti patří

Jak svou cykličnost využít v životě?

Jestliže přijmeme náš menstruační cyklus jako něco normálního, co k nám patří, můžeme jeho dary využít v běžném životě. Pak přestaneme trpět, začneme se ze změn našich těl radovat a budeme spokojenější. Nebudeme se za sebe a své nálady stydět, pochopíme lépe své emoce, samy sebe a budeme více ženské. 

Přijetí menstruace

Základním kamenem celé alchymie ženství je menstruace. Ta nás propojuje s matkou Zemí, se zrodem života a se smrtí. Měsíc co měsíc nám dává příležitost se očistit od všeho negativního a začít s novým štítem. Přesto má spousta žen k měsíčkům odpor. Trápí je bolesti, migrény a nepříjemné stavy – to vše jejich nechuť více prohlubuje.

Důvodem může být prvotní nepřijetí krvácení, které jsme zažily v pubertě. Spousta z nás má první menstruaci spojenou s traumatickým zážitkem, kdy nedošlo k oslavě, ale jen k mávnutím rukou a předání hygienických potřeb, což je velká škoda. Neměly jsme šanci si k tomuto přirozenému tělesnému jevu vytvořit vztah a pochopit zákonitosti, které menses doprovázejí.

Rituál Menarché

Je dokázáno, že zážitek s první menstruací formuje vztah k sobě a tělu do budoucna. Je tedy potřeba, aby přerod dívky v ženu proběhl radostně a byl pozitivním zážitkem. Jednou z možností, jak příchod menstruace oslavit, je rituál Menarché, neboli oslava ženství. 

Rituál vychází z pohanských dob, kdy ženy oslavovaly první krvácení u svých dcer. Slavilo se opouštění nevinné dívky, přerod v ženu a přijetí ženských darů. Dívka se stala dospělou a byla zasvěcena do alchymie ženství.

V dnešní době se rituál těší návratu – spousta žen si jej dopřává i v dospělosti. Pokud chcete oslavu ženství dopřát sobě nebo své dceři, přečtěte si článek Rituál Menarché, dozvíte se v něm, co vše je k přípravě a realizaci novodobého ženského rituálu potřeba.

Bolestivá menstruace

Máte za sebou rituál, své ženství přijímáte a stejně vás trápí silné bolesti při menstruaci či ovulaci? Nevěste hlavu. Možná je pes zakopaný ve starostech všedních dnů.

Zkuste své tělo a změny, které jej doprovází, vyslechnout. Dopřejte si odpočinek, pokud krvácíte. Poproste partnera, aby vzal děti na procházku. Dejte si horkou vanu, uvařte si bylinkový čaj. Vemte si v práci den volna nebo homeoffice, pokud je to možné. Nestyďte se za své ženství – je to naprosto přirozená věc a je na čase, aby i společnost přestala brát menstruaci jako tabu. 

Myslete na to, že vaše tělo prochází těžkým obdobím. Nemějte výčitky, netrapte se, za týden budete opět plné energie. Naopak mu jděte naproti, pomozte mu překonat tu fyzickou zátěž. Změna bolestivé menstruace, pokud se nejedná o lékařským vyšetřením potvrzené obtíže, je možná. Často k tomu stačí malé krůčky. 

Pátrejte po příčinách bolesti, hledejte širší souvislosti, nevzdávejte se a podpořte své ženství. Zkuste změnit pohled na bolest a berte ji jako vítaného hosta – vaše tělo se zbavuje všeho, co nepotřebuje. Čistí se od negativních emocí, zážitků i nevyužitých buněk z předešlého měsíce. A to prostě bolí.

Plačte, vztekejte se, hodně pijte a spěte. Meditujte, čtěte knihy, sledujte filmy pro ženy. Dovolte si odstranit vše, co tělu už neslouží, a děkujte mu za to, že to pro vás dělá. V neposlední řadě se radujte, protože tuhle možnost muži nemají!

Prožijte rituál Menarché s dcerou
Prožijte rituál Menarché s dcerou

Přečtěte si knihy či se přihlaste na kurz

Zjistěte si o ženském cyklu a menstruaci více. My ženy jsme vskutku komplikované, ale jakmile se poznáme a pochopíme naše těla, začneme radostí zářit. Naše osvědčené tipy máte zde:

3 základní knihy o ženství a menstruaci

  1. Rudý měsíc od Mirandy Gray je základní kniha o menstruaci, včetně historických souvislostí. Tuto knihu by si měla přečíst každá žena. Je vhodná i jako dárek pro dcery, které menstruace teprve čeká.
  2. Cyklická žena od Mirandy Gray vysvětluje ženský cyklus a jeho výhody v běžném životě. V této knize se dozvíte, kdy je dobré pracovat a proč, kdy odpočívat, a jak zapojit své okolí. Ideální pro prací vytížené ženy.
  3. Ženské rituály od Barbory Zemanové jsou skvělým průvodcem do světa ženských rituálů. Historické archetypy ženství vstupují do obyčejného života moderní ženy a ukazují nám, že nejsme o nic více jiné, než naše předchůdkyně z dob dávných. Součástí knihy jsou meditace i praktická cvičení. 

Pár tipů, koho sledovat

  • Alchymie ženy – úžasná Lucie je průvodkyní ženské alchymie. Učí sebelásce a podporuje ženy v objevení jejich jedinečných darů. Vyzkoušejte jeden z mnoha kurzů, které nabízí.
  • Tantraela – bohyně Mickey se zabývá tantrou a jejími léčivými účinky na ženské tělo. Specializuje se na ženské kruhy a práci s Yoni vajíčkem. Učí své klientky Yoni józe a podporuje je v osobním růstu.
  • Žena je láska – Miluška tvrdí, že vztah ženy a muže máme v rukou my, ženy. Nezabývá se pouze menstruací, ale ženstvím obecně. Radí ženám, jak přimět své muže k tomu, aby nás nosili na rukou. A mužům se věnuje její manžel.
  • Harmonie ženy – Jana s manželem žije ve spojení s přírodou. Specializuje se na bylinky a vaginální napářky, které pomáhají při bolestivé menstruaci či před porodem. Pokud vás bolesti trápí, neváhejte a napářku vyzkoušejte.

Znáte další knihy či kurzy, které pomáhají k pochopení ženského cyklu? Podělte se s námi a inspirujte se navzájem. Ať máme z našeho ženství radost a nejsme pro muže tak záhadné.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Jak je možné, že mají narozené děti modré oči?
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Rozluštění tajemství sacharidů a jejich role v našem zdraví
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?