Tuky prospěšné i škodlivé

Kdo maže, ten jede. Alespoň v kuchyni tohle úsloví platí stoprocentně. Bez oleje, sádla, másla, zkrátka bez tuku neuvaříte. Přitom tuky jsou považovány za jednu z největších hrozeb pro zdravou výživu. Dokonce až tak, že máme sklon považovat všechny tuky za škodlivé, zvlášť když nás trápí nějaké to kilo navíc.

Zdravé tuky do výživy patří

Tuky ovšem do lidské výživy patří a neobejdeme se bez nich ani tehdy, když chceme zhubnout. Existuje několik vitamínů, které se nerozpouštějí ve vodě, ale jen v tucích, bez kterých je naše tělo nedokáže vstřebat. Jedná se o vitamíny A, D, E a K.

Nepřejídejte se, jídla máme dostatek

Tuky jsou ale také nositelem chuti, náležitě omaštěná jídla nám prostě chutnají. Pro naše předky v pralesích to možná bylo výhodné, protože se k tučnému jídlu dostali málokdy a ukládat tuk – byť v podobě nevzhledných pneumatik na břiše – byla dobrá strategie k přežití. Dnes ale máme k jídlu prakticky neomezený přístup. Jediné, co nás může zachránit před přejídáním se, je náš zdravý rozum.

Rostlinné vs živočišné tuky

V zásadě existují tuky rostlinného a živočišného původu. Ty živočišné se často pojí s masem, zvlášť hodně ho bývá ve vepřovém, které je u nás velmi oblíbené. I kuře může obsahovat dost tuku, o ostatní drůbeži, jako jsou kachny nebo husy, se také ví, že nejsou nijak dietní. Další tuk pak přidáváme při přípravě masa. Ať už je to kousek slaninky na kuřeti nebo olej, na kterém smažíme cibulku do guláše.

Jezte oříšky a plody, ze kterých se lisuje olej

Všeobecně se doporučuje živočišné tuky omezovat. Nemusíme je úplně vyřadit z jídelníčků, ale snížit jejich množství nebo je nahrazovat tuky rostlinnými. Rostlinné tuky jsou obsažené v různých ořeších a plodech, ze kterých se pak lisuje na olej. Zastudena lisovaný olej se doporučuje nevystavovat vysokým teplotám a použít ho do salátů a pomazánek. Naopak olej na smažení se obvykle lisuje za vyšších teplot.

Kromě obvyklého slunečnicového nebo olivového oleje se dají koupit i mandlový, sezamový, avokádový nebo ořechový a určitě stojí za to ho vyzkoušet.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
Byliny a rostliny
Tajemství léčitelů z Bali
Návod na bylinkovou spirálu
Jak nám pomáhá pampeliška lékařská?
Důvěrné: týden se sebou
Aroma difuzér aneb cesta ke zdravé vůni
Jak na ekologický tisk od A do Z
Dětský pokoj podle Montessori
Recepty - Adamovo vaření
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?
7 tipů, jak se naučit vařit
Špaldový koláč s makovou náplní
Makový koláč ze špaldy 🥧
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak si čistit mezizubní prostory?
Co je to Gestalt terapie?
Tajemství léčitelů z Bali
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Lidé se ostýchají mluvit o smrti se svými blízkými, říká Blanka Dobešová
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Co je třeba vědět o domácím vzdělávání
Ženská cykličnost aneb jak se v ženách vyznat
Dítě v kuchyni aneb ukaž mi, jak se to dělá?